14 Aralık 2001 22:00

Gündem çalışanları gözaltına alındı

Haftalık Yedinci Gündem Gazetesi'nin 8 çalışanı gözaltına alındı. Gazete çalışanlarının gözaltına alınma nedeni konusunda, emniyet bir gerekçe bildirmedi.

Paylaş
Gündem çalışanları gözaltına alındı Haftalık olarak yayınlanan Yedinci Gündem Gazetesi'nin 8 çalışanı gözaltına alındı. Bayram özel sayısının basımı için matbaaya giderken Bakırköy girişinde araçları durdurulan ve gözaltına alınan Satış Dağıtım Müdürü Hakan Kemaloğlu, İdare Amiri İdris Karademir, Şöför Mahsun Eldemir, muhabirler Zeriman Dağdelen, İhsan Polat, Bayram Aslan, Fatih Atabey ve büro çalışanı Haydar Şahin, Bakırköy Merkez Karakolu'na götürüldüler. Çalışanların gözaltına alınma nedenleri konusunda, emniyet yetkilileri bir gerekçe bildirmezken gözaltına alınanlar saat 15:30'da serbest bırakıldılar.

TepkiGazetemize açıklama yapan Yazıişleri Müdürü Mehmet Özbay, çalışanlarının gözaltına alınmasının normal bir durum olmadığını belirterek, polisin tutumunun demokrasi ile bağdaşmadığını söyledi. Çalışanlarının üzerlerinde basın mensubu olduklarını belgeleyen kimliklerin bulunduğuna da dikkat çeken Özbay, bu olayın daha önce Taksim bürolarının basılmasıyla bir ilgisinin bulunup bulunmadığını da bilmediklerini ifade etti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Bayram havası yokÖzkan ZülfikarRamazan Bayram'ı öncesi Elazığ'ın değişik mahallelerinde kurulan pazarlar "kuru kalabalığa" sahne oluyor. Vatandaş, fiyatların pahalılığından şikayet ederek istedikleri alışverişi yapamadıklarını söylerken, "Artık telaşımız bayram için değil aç kalmamak için. Elde avuçta bir şey kalmadı. Bizi bu hale getirenler utansın" dediler. Pazar esnafı ise bayram öncesi satışların iyi gitmemesinden yakınıyor.

Enflasyon ezdi geçti2-3 ay boyunca pazara çıkamadığını söyleyen bir ev kadını "İsmimi açıklamaya utanıyorum. Kocam şu an işsiz. Nasıl pazara çıkayım. Bu sefer gelebildim ama bayram için değil. Hiç olmazsa evde çocuklar bir şeyler yiyebilsin" diyerek içinde bulunduğu durumu anlattı. 65 yaşında olduğunu ve hükümetin halkın çektiği sıkıntıların bildiğini vurgulayan Hüseyin Bozkurt ise artık hiçbir yere para yetiştiremediğini bölirtirken "Ramazan'dan önce her şeyin fiyatı daha azdı. Şimdiki fiyatlar Ramazan'a özel. Bu haldeyken vatandaş ne yapsın. Bu enflasyonun altında ezildik" dedi. Alışverişlerinin eskisi gibi olmadığını söyleyen Fatma Hanım da "Şimdi her şey daha pahalı. Memleketin hali beter. Bu bayram halkı bayramlık yaptılar. Bunu bizlere reva görenlerin bayramı kutlu olsun. Bu durumu da artık baştakiler de düzeltemez" diyerek bayramın pek iyi geçmeyeceğini söyledi.

Bağırmaya değmez20 yıllık pazarcı olan Necati Talu eskiden mallarının iyi satıldığını belirterek "Vatandaş artık kaliteyi bırakıp en ucuzunu arar oldu. Nerede 5-10 lira aşağı olursa hemen oraya geliyor. Artık hiç bir şey satamıyoruz. Burada hamallığa çalışıyoruz. 200 bin liraya malı alıp 250 bin liraya satıyorum. Kalan 50 bin lira için burada gelip bağırmama değmez ama ekmek parası ne yapalım. Halk için bayram kutlamak zor. Biz satıyoruz ama bayram için biz bile evimize bir şey götüremedik" diyerek akşamları birçok kişinin de çöpe dökülen malzemeleri topladığını belirtti.

Ek iş de kurtarmıyorEmekli olduğu halde ikinci bir iş olarak yumurta satan Mustafa Sarma, "Oğlum asker, kızım üniversite öğrencisi emekli maaşımla yetiştiremiyorum. Mecburen ikinci bir işle uğraşıyorum. Pazara gelip yumurta satıyorum. Sattığımdan da hiçbir şey anlamıyorum. Bir koli yumurta 3 milyon 200 bin lira olursa vatandaş nasıl alsın, ben nasıl satayım" dedi. Bir adet yumurtayı 100 bin liraya alıp 110 bin liraya sattığını belirten Sarma, "Bir hafta boyunca 350 adet sattım. Kendi evime bile götüremedim. Bu işte hep zenginler kazanıyor. Bizim gibi fakirler ölecek herhalde" sözleriyle dayanacak güçleri kalmadığını ifade etti.

Nasıl kutlayacağızİsmail Albaşkara, "Köylü olduğumuz için kendi malımız olunca satışa geliyoruz. Şimdi mecbur kaldığım için 350 bin liraya malzeme aldım onu da 500 bin liraya satıyorum. Geçinemez olduk.Bayram kutlamayı da unuttuk. Daha doğrusu unutturdular" dedi.
ÖNCEKİ HABER

5 bin eve Aktif direnişi anlatıldı

SONRAKİ HABER

Huzursuz seyirlerin yönetmeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...