14 Aralık 2001 22:00

Etibank tarihe karışıyor

Yılsonu itibariyle bankacılık lisansı kaldırılan Etibank, 7.1 katrilyon liralık aktif büyüklükle sektörde 9. sırada bulunuyor.

Paylaş
Etibank tarihe karışıyorYılsonu itibariyle bankacılık lisansı kaldırılan Etibank, 7.1 katrilyon liralık aktif büyüklükle sektörde 9. sırada bulunuyor. Özelleştirildikten 2.5 yıl sonra Bilgin Grubu'nun sahipliğindeyken geçen yıl Fon bünyesine geçen Etibank, 5.5 ay önce Fon'daki diğer bankalardan Interbank ve Esbank ile birleştirildi. Bir çatı bankası olarak faaliyetlerini yürüten Etibank, 14 Haziran 1935 tarih ve 2805 sayılı kanunla Atatürk'ün talimatıyla kuruldu. Etibank, kuruluşundan sonra geçen 20 yıl içinde, maden kömürü ve linyit üretimi ile pazarlaması da dahil olmak üzere bütün madenlerin üretimi ve pazarlaması, termik ve hidrolik santrallerin inşa ve çalıştırılması, Türkiye çapında elektrik enerjisi dağıtımı ve pazarlanması ile bankacılık hizmetlerini birlikte kurup geliştirdi ve yürüttü. Özellikle 2. Dünya Savaşı süresince ağır sorumluluklar yüklendi. Etibank'ın kuruluş kararnamesinde her türlü bankacılık etkinliklerinin de bulunmasına rağmen, ilk yıllarda sadece kendi kurduğu ve iştirak ettiği sanayi ve ticari kuruluşların finansmanına yönelik hizmetler ön plana çıktı. Devlet tarafından 1989 tarihinde Etibank'ın bankacılık bölümünün işletmeler bölümünden ayrılarak anonim şirket haline dönüştürülmesi kararının 1993 yılında işlerlik kazanması sonrasında, Etibank Bankacılık AO unvanı ile Etibank Genel Müdürlüğü'ne bağlı 1 trilyon lira nominal sermayeli bir ortaklık kuruldu. Etibank, 2 Mart 1998 tarihinde Cavit Çağlar ve Dinç Bilgin'in ortak girişimcilik şirketi tarafından devralındı. Daha sonra tamamen Bilgin'e geçti. 27 Ekim 2000 tarihinde Fon'a devredilmeden önce bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan Dinç Bilgin, bu bankayla ilgili dava kapsamında cezaevinde bulunuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla, 2 Temmuz 2001 tarihi itibariyle bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinleri kaldırılan Interbank ve Esbank, Etibank çatısı altında birleştirildi. İki bankayı tüm aktif ve pasifleriyle devralan Etibank'ın, devirden sonra aktif büyüklüğü 2.8 katrilyon lirayı, zarar toplamı da 1.7 katrilyon lirayı aştı. Etibank, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle 7 katrilyon 131 trilyon 74 milyar lira aktif büyüklükle, sektörde 9. sırada bulunuyor. 159 şubesi bulunan bankanın, 3 bin 285 kişi istihdam ediliyor.

İnterbank ve EsbankEtibank çatısı altında birleşen bankalardan Interbank ise 1888 yılında Selanik Bankası ismiyle Osmanlı, Avusturya Macaristan ve Fransız sermayedarlar tarafından Selanik'te kuruldu. 1991 yılından itibaren bankanın ismi Interbank olarak kullanılmaya başlandı. Son olarak Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu banka, 7 Ocak 1999 tarihinde Fon'a devredildi. Bankanın eski sahibi olan Çağlar da cezaevinde bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Arjantin'de 7. genel grev

SONRAKİ HABER

MEB, CINE5 pazarlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa