14 Aralık 2001 22:00

Arjantin'de 7. genel grev

Arjantın'de IMF'nin yine kemer sıkma dayatmasında bulunması ülkede iki yılda 7. kez genel grev düzenlenmesine neden oldu. Katılımn yoğun olduğu genel grev süresince ülkede adeta hayat durdu.

Paylaş
Arjantin'de 7. genel grevArjantin'de hükümetin ödemeler krizini aşmak için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dayatması ile hazırladığı istikrar önlemlerini protesto için işçi sendikaları önceki gün genel grev yaptı. Ülke çapında büyük bir katılımın gözlendiği grev süresince, devlet daireleri ve fabrikalarda işler 24 saat durdu. Kamu sektörünün 132 milyar dolarlık borcu nedeniyle alınan kemer sıkma önlemlerini ve ekonominin çöküşünü protesto etmek amacı ile yapılan genel grev Fernando De la Rua'nın iki yıl önce göreve gelişinden beri yapılan yedinci grev oldu. Hükümet, bir bütçe anlaşmasının IMF'yi Arjantin'in bütçe açığıyla başa çıkmaya niyetli olduğuna ikna etmesini ve 1.3 milyar dolarlık kredinin salıverilmesini bekliyor. Önümüzdeki haftalarda hükümetin 900 milyon dolardan fazla faiz ödemesi yapması gerekiyor. Sendika yönetimleri gösteri düzenlememeye karar verdiği için Buenos Aires sakin bir gün geçirdi. Ancak yer yer yapılan eylemler oldu. Eyalet başkenti Neuquén sokakları gözyaşartıcı gaza boğulmuştu ve polisle çıkan çatışmada iki kişi yaralandı. Bazı protestocular Cordoba'da birkaç banka şubesine ve gazete bürosuna tuğlalar ve taşlarla saldırdılar. Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo'nun annesinin evinin önünde de lastik yakıldı. "İnsanlar yoksulluğa isyan ediyorlar" diyor grevin örgütleyicilerinden sendika yöneticisi Rodolfo Daer, "Çok geç olmadan hükümetin de harekete geçmesini istiyoruz." Hükümet yetkilileri, bu yılki 49,6 milyar dolarlık bütçeden 7 milyar daha az harcaması olan bir 2002 bütçesi hazırlamaktan söz ediyorlar. Ama iki mecliste de çoğunluğu elinde tutan muhalefet hiçbir kesintiye onay vermeye niyetli değil, bu konumu önceki günkü gösterilerle de güçlenecek gibi görünüyor.

Ekonomi çöküşteEkonomi Bakanı Cavallo, Kongre'deki bu muhalefetin hatırına, ihracatı teşvik için bu yıl önceden kabul edilen 4 milyar dolarlık vergi diliminde indirim yapmayı planlıyor. Son haftalarda Arjantin'in mali durumu epeyce kötüye gidiyor. İki hafta önce hükümet banka hesaplarını kısmen dondurmak zorunda kaldı, üç ay içinde de 1000 dolardan fazla nakit çekilemeyecek. Bu önlem bankalara rağbeti durdurdu, ancak tatil alışverişine de büyük bir darbe vurdu ve mudileri korkuttu. Hükümet yetkilileri değeri 1991'den beri dolara sabitlenen peso'yu devalüe etmeyeceklerini garanti etmeye devam ediyorlar. Ancak hükümetin yeterli birikimi olmadığından ve vergi toplayamayacağı tahmin edildiğinden, devalüasyona gitmeden birkaç aydan fazla dayanması beklenmiyor. Bir devalüasyon oldukça sancılı olacak çünkü özel sektörün borçlarının çoğu dolara bağlı. Ekonomistler, iflasları önlemek için böylesi borçların da devalüe edilmesini savunuyor. Ama bu süreç, borç verenleri cezalandıracak ve borç vermeyi bir süre engelleyecek, hatta bankalardaki birikimleri tehlikeye atacak. Başkan De la Rua, destek arayışında önceki gün eski başkan ve anamuhalefet partisi başkanı Carlos Saul Menem'le 2002 bütçesi üzerinde uzlaşmak üzere görüştü. Menem'in de la Rua'ya destek vermesi de yüksek bir olasılık çünkü, onun başkan adayı olabilmesi için De la Rua'nın süresini doldurması gerekiyor. Menem, görüşmeden sonra işçilerin grev hakkını savundu ve başkana destek verdi: "Bir devalüasyonun imkansız olduğunda ve bir felakete yol açacağında fikir birliğine vardık."
ÖNCEKİ HABER

Niyet Mektubu yazılıyor

SONRAKİ HABER

Etibank tarihe karışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...