14 Aralık 2001 22:00

Niyet Mektubu yazılıyor

Hükümetin IMF ile yeni bir stand-by kapsamında hazırladığı Niyet Mektubu şekillenirken, IMF'nin "Öncelikle Yapılacak Eylemler"in, İcra Direktörleri toplantısını istediği bildirildi.

Paylaş
Niyet Mektubu yazılıyorUluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ve ekonomi bürokratları yeni niyet mektubunun "ifadelendirilmesi" üzerinde çalışıyor. Türkiye'yi "en geniş" heyeti ile ziyaret eden IMF'nin dayatmaları ile şekillenen Yeni Niyet Mektubu'nun daha dar olması bekleniyor. Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetin görüşmelerini tamamladığı belirtilirken, Niyet Mektubu Taslağı'nın, sadece ifadelendirilmesi üzerinde çalışıldığı kaydedildi. Yeni Niyet Mektubu'nun, 17. stand-by anlaşmasındaki Niyet Mektubu'na göre daha dar kapsamda bulunduğu da öğrenildi. Buna sebep olarak, 2000 yılının başında yürürlüğe giren stand-by anlaşması çerçevesinde zaten alınması gereken kararların önemli bir kısmının alınması gösteriliyor.

Üç ayda bir denetimIMF heyetinin çalışmaları tamamlanırken, mali yardımın hangi takvim içinde ve ne kadarlık bir kısmının verileceği konusunun, heyetin Washington'a dönüşünde kesinleştirileceği, buradaki heyetin bu kararı almaya yetkisinin bulunmadığı ifade ediliyor. Bu arada IMF heyeti, yeni Stand-By çerçevesinde de, üçer aylık dönemler halinde "Gözden Geçirme" çalışmaları için Türkiye'ye gelecek.

'Toplantıya yetişsin!' emriÖte yandan IMF, "Öncelikle Yapılacak Eylemler"in, İcra Direktörleri toplantısı ve dolayısıyla Yeni Niyet Mektubu'nun yayınlanacağı tarihe kadar yasalaştırılmasını istedi. IMF Tütün, İhale, Borçlanma yasası gibi yasaların, "Priory Actions" prensibi çerçevesinde, IMF'nin Ocak ayındaki İcra Direktörleri toplantısına kadar gerçekleştirilmesinde ısrarlı. Yine IMF'nin önerileri çerçevesinde, yeni bir Borç Yönetimi İdaresi Genel Müdürlüğü oluşturulacak. Bu Genel Müdürlük, hem iç hem de dış borçlardan sorumlu olacak.

Nerede kullanılacakÖte yandan IMF'den 2002 yılında sağlanacak 10 milyar dolarlık "taze kredinin" 7 milyar dolarlık kısmının bütçede, geri kalan 3 milyar dolarlık kısmınında Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmek için kullanılacağı bildirildi. Bütçe imkanları çerçevesinde kullanılacak 7 milyar doların önemli bir kısmı, IMF'nin daha önceden vermeyi tahhüt ettiği yaklaşık 4.2 milyar dolar ile birlikte, ocak ayından yapılacak İcra Direktörleri toplantısının hemen ardından serbest bırakılacak. Yetkililer, her yapılan stand-by çerçevesinde, ihtiyaca göre, üçte ikilik ya da dörtte üçlük kısmın Merkez Bankası rezervleri için bırakılarak, geri kalanının bütçeye aktarıldığını vurguluyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Bin Ladin kaseti şüpheyle karşılandı

SONRAKİ HABER

Arjantin'de 7. genel grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...