13 Aralık 2001 22:00

Mercedes-Benz işçisine

  'havuz sistemi' cenderesi

Paylaş
Mercedes-Benz işçisine
  'havuz sistemi' cenderesiMuzaffer ÖzkurtMercedes'te mayıs ayından itibaren hayata geçirilen "havuz sistemi" uygulaması ile işçilerin fazla mesai hakları ellerinden alınıyor. İşyerinde örgütlü Türk Metal Sendikası İstanbul Şube Başkanı Mehmet Soyupek, işten atmaların önüne geçmek için böyle bir uygulamayı kabul ettiklerini söylerken, fabrikada yeni yılda işten atmaların gündeme geleceği belirtiliyor.

Havuz Sistemi"Havuz sistemi" ile patron tarafından zorunlu izne çıkarılan ve bu süre boyunca yarım ücret ödenen işçiler, çalışmadıkları her gün için fabrikaya borçlanmış sayılıyor. Bu "borç"lar daha sonra işçilere fazla mesai yaptırılarak "tahsil" ediliyor. Ancak patron burada da uyanıklık yapıyor: Normal koşullarda fazla mesaiye kalındığında iki yevmiye üzerinden hesaplanan ücret, borç ödemelerinde tek yevmiye üzerinden hesaplanıyor.

Gerekçe; krizMercedes'te işçiler, kriz gerekçesiyle Mayıstan Temmuz ayına kadar ücretsiz izne çıkarılmış ve bu sürede işçilere ücretlerinin yarısı ödenmişti. Ödenen bu ücret "havuz sistemi" gereği saat hesabı yapılarak "borç" listesine yazılmıştı. Temmuz ayından itibaren her ay 15 gün çalıştırılan işçiler, 15 gün ücretsiz izne çıkarıldı. Bu çalışma süresi içinde "borçların tahsili" için işçilere fazla mesai yaptırıldı. Ya da üç hafta çalıştırılarak bir haftası borç ödemesi olarak hesaplandı.Yaptığı keyfi uygulamalar karşısında herhangi bir engelle karşılaşmayan patron, iki yevmiye olarak hesaplanması gereken fazla mesai ücretlerini tek yevmiye olarak dayattı. Yani normal koşullarda 100 saat borcu olan ve 50 saat fazla mesai yaptığında bu borcunu ödemiş olan işçi, söz konusu hesaplama yüzünden 100 saat fazla mesai yapmak zorunda bırakılıyor.

Bir de borç silme varMercedes'te borçlarını ödeyerek fazla mesai yaptıkları için alacaklı hale gelen işçiler açısından da durum değişmiyor. "Havuz sistemi"nin bir parçası olan "borç silme" uygulamasıyla, fazla mesai yapan işçilerin alacakları havuzda tutuluyor. Ta ki bir sonraki ücretsiz izin uygulamasına kadar.Alacaklı işçiler, ücretsiz izine çıkarıldıkları her gün için alacakları birer birer silinerek hesap sıfırlanıyor. Hesaplama yöntemi yine aynı; bir saat borca karşılık bir saat fazla mesai.

İşten ayrılan oldu"Havuz sistemi" nedeniyle mayıs ve temmuz ayları arasında pek çok işçi kendi isteği ile işten ayrıldı. Ücretlerin tüm sosyal haklar da dahil olmak üzere 150 ile 250 milyon liraya kadar düştüğünü söyleyen işçiler "Şimdi fabrikada yeni bir dedikodu var. Yeni yılda üretimin düşeceği ve işçi sayısının azaltılacağı söyleniyor" diyor.
ÖNCEKİ HABER

İSKİ'de dayatma belgesi!

SONRAKİ HABER

En alttakiler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...