13 Aralık 2001 22:00

Bakan Türk'ten Sezer'e yanıt

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Cumhurbaşkanı Sezer'in hükümete yönelik eleştirilerine karşılık olarak, banka hortumlama ve çete suçlarının DGM kapsamından çıkarılmasını savundu.

Paylaş
Bakan Türk'ten Sezer'e yanıtAdalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in hükümete yönelik eleştirilerine karşılık olarak, banka hortumlama ve çete suçlarının Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) kapsamından çıkarılmasını savundu.Türk, Adalet Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve DGM Kanunu'nda değişiklik yapan 4723 sayılı yasa ile, "yolsuzlukla mücadelede önemli bir adım atıldığını" öne sürdü. Türk, DGM'lerin Anayasa'ya göre kurulmuş uzmanlık mahkemeleri olduğunu hatırlatarak, TCK'nın 313. ve 314. maddelerinin DGM'ler kapsamından çıkarılmasını hukuk tekniğine bağlı nedenlere dayandırdı. "Bu maddeler tehlike suçlarını içermektedir. Amaç suça ulaşmak için teşekkül oluşturmayı düzenler. Ancak, Yargıtay, amaç suçlar olarak bilinen dolandırıcılık, zimmet gibi suçların DGM'de görülemeyeceğine karar vermiştir" diye konuşan Türk, bu suçların işlenmesi amacıyla çete oluşturulmasının ise ayrı bir suç olduğunu anlattıktan sonra, yeni düzenleme sayesinde her iki suçun da aynı mahkemelerde görülmesinin sağlanacağını söyledi.

Sezer'e tepkiAdalet Bakanı, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilmesine rağmen, TBMM'nin aynen geri göndermesi üzerine resmileşen yeni düzenlemeyle birlikte, DGM'lerde görülen çete ve hortumlama suçlarının ceza mahkemelerine veya Cumhuriyet başsavcılıklarına devredileceğin bilgisini verdikten sonra, bu davalar hakkında açıklamalarda bulundu. Buna göre, DGM'lerde görülmekte olan 509 dava kaldığı yerden diğer mahkemelerde görülecek. Bankaların içini boşaltmak suçuyla, TCK'nın 313. maddesine açılan İstanbul'daki DGM'lerde 6, Adana ve Erzurum'daki DGM'lerde ise 2'şer dava olduğunu anımsatan Türk, bundan sonra bu davaların "dolandırıcılık" kısmı ile "çete oluşturma" kısmının aynı mahkemelerde görülmesiyle, yolsuzlukla mücadelenin daha etkili olacağı iddiasında bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Türk, TCK 312. maddesinin de aralarında bulunduğu bazı yasa maddelerinin değiştirilmesine ilişkin tasarının yeni yıldan önce TBMM'ye sunulacağını bildirdi. Bir gazetecinin, DGM Yasası'nın Cumhurbaşkanı Sezer tarafından ciddi gerekçelerle veto edildiğine değinmesi üzerine Türk, "bu yasanın TBMM'nin iradesiyle çıktığını ve Cumhurbaşkanı'nın farklı düşünebileceğini" söyledi. Romanya'ya yaptığı resmi ziyaretten dönen TBMM Başkanı Ömer İzgi de, Cumhurbaşkanı Sezer'in hükümete yönelik eleştirilerine tepki gösterdi. İzgi, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada, "Keşke bu tip açıklamalar hükümet nezdinde yapılmış olsaydı diye düşünüyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Sezer, hafta başında Türk-İş Başkanlar Kurulu üyelerinin ziyareti sırasında, hükümeti "banka hortumcularını korumakla" suçlamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Baskılar sindirme amaçlı

SONRAKİ HABER

Bayram Meral: Dönüşümüz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa