13 Aralık 2001 22:00

'Ekonomi dışa bağımlı ise

    hukuku da IMF belirler'

Paylaş
'Ekonomi dışa bağımlı ise
    hukuku da IMF belirler'Jülide KalıçIMF'nin Türkiye'nin hukuk sistemin ve temel yasalarına da müdahale etmesi barolar tarafından tepkiyle karşılandı. IMF heyetinin önceki gün Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile görüşmesi ve Bakan Türk'e hukuk reformu önerileri sunmasının ardından görüşlerini aldığımız baro başkanları IMF'nin müdahalesini "talihsizlik" olarak yorumladılar. İstanbul Barosu Genel Sekreteri Ali Saydı, "ekonomik olarak dışa bağımlı olursanız, hukukunuz da dışa bağımlı olur" derken, Ankara Başkanı Sadık Erdoğan, hukuk sisteminde var olan aksaklıkları yıllardır dile getirdiklerini ancak dikkate alınmadığını vurguladı. İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan da IMF'nin adalet sistemi ile ilgili beyanlarını tuhaf ve talihsiz bir girişim olarak değerlendirdi.

Hiç şaşırtıcı değilİstanbul Barosu Genel Sekreteri Ali Saydı, öncelikle Türkiye'deki adalet mekanizmasının bozulduğuna ve mafya gibi organizelerin adalet mekanizmasına alternatif olduğu gerçeğinin herkes tarafından bilindiğine dikkat çekti. Baroların, halkın sözcüsü avukatların, hukukçuların, yıllardan beri adalet reformundan söz ettiğini ancak kimsenin bu önerileri dikkate almadığını vurgulayan Saydı, "AB, IMF ve DB siyasi iktidarı üzerimizde etkili olan kurumlar. Elbette eleştirilere açık olmamız lazım ancak, IMF'nin söylediklerini bizler uzun yıllardır söylüyoruz. Aslında hiç de şaşırtıcı değil. Ekonomik olarak dışa bağımlı olursanız, hukukunuz da dışa bağımlı olur. Türkiye'de yargı çökertilmiş durumda ve bizler hukuk reformların hukukçulara, barolara, hukuk fakültelerine danışılarak, onlarla tartışarak yapılmasını öneriyoruz" dedi.

Hakları yok"Dışardan birisinin, bu ister başka bir devlet olsun, ister başka bir dış kuruluş olsun, Türkiye'nin kendi iç işleyişine müdahalesi hiç hoş değil. IMF belirli zamanlarda Türkiye'ye borç veren bir kurul. Başka bir devletin ya da kurumun bizi ilgilendiren konularla ilgili 'Şunu yapacaksın yapmayacaksın' deme hakkı yoktur" şeklinde konuşan Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan, müdahaleyi vahim olarak değerlendirdi. Erdoğan şöyle konuştu: "Bizim IMF ile parasal bir münasebetimiz olabilir ancak bu müdahale asla şık değildir. Üstelik hukuk sistemimizde var olan aksaklıkları biz yıllardır dile getiriyoruz, ama tüm taleplerimiz göz ardı edildi."İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan ise IMF heyetinin Türkiye hukuk sistemi ile ilgili önerilerde bulunmasını tuhaf ve talihsiz bir girişim olarak gördüğünü söyledi. Türkiye'deki adalet sisteminin sorunları ve bu sorunlara çözüm önerilerinin, ulusal ve uluslararası alanda elbette tartışmaya açılması gerektiğini belirten Özkan, yıllardan beri uyguladığı politikalarla Türkiye'yi borç batağına sürükleyen IMF'nin adalet sistemi ile ilgili beyanlarının ciddiye alınmayacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

IMF, Türk'e paket sunmuştuIMF heyeti içinde yer alan Bankacılık Bölüm Şefi Carl Lindgren ve icra iflas konusunda uzman Mark Griffith, önceki gün, hukuk sistemini yeniden yapılandıracak bir paketi Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e sunmuştu. IMF, bu paket ile Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu, İcra İflas Kanunu ve İş Mahkemeleri Kanunu'nda değişiklikler yapılmasını istemişti.
ÖNCEKİ HABER

Su ve boyanın dansı

SONRAKİ HABER

Baskılar sindirme amaçlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...