13 Aralık 2001 22:00

Mağdur sanıklar savunma veremedi

19 Aralık'ta düzenlenen operasyonlar esnasında Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutukluya açılan davada mağdur durumdaki tutuklular savunma yapamadı.

Paylaş
Mağdur sanıklar savunma veremediCezaevlerine 19 Aralık'ta düzenlenen operasyonlar esnasında Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutukluya, "cezaevi idaresine karşı silahlı ayaklanma", "patlayıcı madde bulundurma", "adam öldürme ve yaralama" gibi iddialarla açılan davada mağdur durumdaki tutuklular savunma yapamadı. Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün gerçekleşen duruşmaya katılan Hazine İdaresi Vekili Refik Yıldız, "sanıkların devlet malına zarar verdiği ve Hazine'yi 398 milyar zarara uğrattığı" iddiasıyla davaya müdahil olarak katılmak istediklerini bildirdi.

İdare sorumlu Sanık avukatları, müvekkillerinin duruşmaya getirilmemesinden cezaevi idarelerinin sorumlu olduğuna dikkat çekerek, bu konuda gerekenin yapılmasını talep ettiler. Sanık avukatlarından Several Demir, operasyon sırasında kurşunlanan, yakılan, gazla zehirlenen ve işkencelere maruz kalan tutukluların "pasif direniş içinde can güvenliklerini sağlamaya çalıştığını" ve ileri sürülen suçlamaları gerçekleştirmediklerini vurguladı. Demir, sanıkların mağdur tanıklar olduğuna da işaret ederek, müvekkillerinin tanık olarak dinlenmesini, sanıkların ifadelerinin mahkeme huzurunda alınmasını, sanık sayısının fazla olması nedeniyle yargılamanın büyük bir salonda gerçekleşmesini talep etti. Sanıklar hakkında hazırlanan iddianamede kimlere hangi suçun isnat edildiğinin belirtilmediğini dile getiren Demir, iddinamenin ceza hukukunun temel ilkelerine aykırı olduğunu kaydederek, iddia makamına iddinamenin açıklatılmasını istedi. Demir, operasyonda güvenlik güçlerince kullanılan silahların neler olduğunun ve kimler tarafından kullanıldığının tespitini, ölenlerin ve yaralananlara ait giysilerin adli emanete alınmasını, operasyon görüntülerini içeren dökümanların ilgili yerlerden istenmesini ve olay yerinde keşif yapılmasını da istedi. Demir, operasyon sırasında tutuklulular tarafından gerçekleştirildiği öne sürülen telefon görüşmelerinin hangi numaralı telefonlarla kimler tarafından gerçekleştirildiğinin araştırılmasını ve olay tespit tutanağına imza atmayan cezaevi savcısı, müdürü ve gardiyanların tanık olarak dinlenmesini istedi.

'Devlet malına zarar' Sanık vekilleri, Hazine'nin, söz konusu talebine karşılık ise, operasyondaki zararın silahlı kuvvetlerce meydana getirildiğini vurguladı ve bu talebin reddini istedi. Mahkeme heyeti, Hazine'nin davaya müdahil olarak katılmasının kabulüne, ilgili kaset ve görüntülerin istenmesine, ölen tutukluların giysilerinin bulunup bulunulmadığının araştırılmasına, sanıkların duruşmada hazır bulundurulması için yazı yazılmasına ve diğer taleplerin reddine karar vererek duruşmayı 12 Nisan 2002 tarihine erteledi.
ÖNCEKİ HABER

Fatura emekliye çıktı

SONRAKİ HABER

Türkiye yabancı sermayeye teslim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa