13 Aralık 2001 22:00

Fatura emekliye çıktı

Arjantin'de maaşlarını almak üzere bankaların önünde kuyruğa giren onbinlerce yaşlı insana, "haftaya bir daha gelmeleri" söylenerek paraları verilmedi.

Paylaş
Fatura emekliye çıktıArjantin'in IMF ile çıktığı uzun ve acılı yolculuk, son durağa yaklaşıyor. Dağ gibi yığılan iç ve dış borçları ödeyemeyen Fernando de la Rua hükümeti ise, her zamanki gibi, IMF'nin felaket politikalarının bedelini emekçilere ödetme çabasında.Fernando de la Rua hükümeti ve onun ekonomi bakanı Domingo Cavallo, dış borçları ödemek için 1.4 milyon emeklinin maaşlarını ödemekten vazgeçti. Hükümet, "nakit sıkıntısı" nedeniyle emeklilere maaş ödenmesini belirsiz bir süre için ertelediğini ilan etti.

Alay ediyorlarMaaşlarını almak üzere bankaların önünde kuyruğa giren onbinlerce yaşlı insana, "haftaya bir daha gelmeleri" söylenerek paraları verilmedi. Hükümet, yeni yıl gelmeden maaşların ödeneceği sözü vermesine rağmen, yerli ve yabancı tekellere yapılan 132 milyar dolarlık kamu borcunun vade ödemelerine ağırlık verileceği kaydediliyor.Gazetecilerin görüştüğü emekli maaşı kuyruğundaki yaşlılar, hükümet ve IMF politikalarına öfkelerini gizlemediler. Yaşlılar, kendilerinin aç bırakıldığını ama uluslararası tekellere olan borçların kuruşu kuruşuna ödendiğini dile getirdiler.

Moratoryum olasılığıArjantin hükümeti, ülkeyi uluslararası sermaye talanına olabildiğince açmasına rağmen, IMF'nin gözüne girebilmiş değil. IMF'nin, bu ay vermesi gereken 1.3 milyar dolarlık krediyi geri çekmesi, piyasalarda bomba etkisi yaratmıştı. Borsa tepetaklak düşüşünü sürdürürken, önümüzdeki hafta içinde yapılması gereken borç geri ödemeleri de zora girdi. Gözlemciler, hükümetin her an moratoryum ilan edebileceğini belirtiyor.

İntihar patlamasıDe la Rua hükümeti, bankaların batmasını önlemek amacıyla, son olarak bankalardan çekilen para miktarını ayda 1000 dolarla sınırladı. İşçi ve emeklilerin ücret ve maaşları da, yüzde 13 oranında indirildi. Ülkede adeta savaş manzaraları yaşanırken, psikiyatristler, psikolojik şikayetlerle kendilerine başvuranların sayısının bir haftada üç kat arttığını belirtiyorlar. Resmi rakamlara göre ülkede intiharlar da kontrolsüz bir biçimde artıyor.Resmi işsizlik son üç ay içinde yüzde 16'dan yüzde 18.4'e fırlayarak yeni bir rekor kırdı. Equis adlı araştırma kuruluşunun verilerine göre, her gün 2000 kişi yoksulluk sınırının altına inerek, günde 4 doların altında gelirle yaşamaya mahkûm ediliyor.

IMF'nin talebiIMF, kredi dilimini serbest bırakmak için, Arjantin bütçesinin 4 milyar dolar daha küçültülmesini talep ediyor. Bu talebin gerçekleştirilmesi; yeni zamlar, işten atmalar ve kamu yatırımlarının neredeyse tamamen durması anlamına gelecek. Ayrıca, muhalefetin denetimindeki Kongre'nin, bütçenin budanmasını destekleyeceği tahmin edilmiyor. Emekli maaşlarını ödenmeme kararı alınırken, işçi ve emekçiler de, 24 saatlik genel grev için son hazırlıklarını tamamlıyordu. Ülkenin iki büyük sendika konfederasyonu öncülüğündeki genel greve milyonlarca kişinin katılması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Hindistan meclisinde kanlı gün

SONRAKİ HABER

Mağdur sanıklar savunma veremedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...