13 Aralık 2001 22:00

Ateşkesi Pentagon bozdu

Tora Bora'daki dağlarda, Usame Bin Ladin'e bağlı milislerle çarpışmaya devam eden Afgan gruplar, ABD'yi suçladı.

Paylaş
Ateşkesi Pentagon bozduTora Bora'daki dağlarda, Usame Bin Ladin'e bağlı milislerle çarpışmaya devam eden Afgan gruplar, ABD'yi suçladı. Mücahitler, köşeye sıkıştırdıkları El-Kaide üyelerini teslim olmaya ikna ettiklerini, ancak ABD ordusunun devreye girerek anlaşmayı bozduğunu belirtti. Bu durum, ABD'nin, El-Kaide üyelerini "sağ" teslim almak istemediğini gösteriyor. Tora Bora'daki mağaralara yönelik hava bombardımanı sürerken, Afgan gruplar, dağlara doğru ilerleyen onlarca ABD ve İngiliz özel kuvveti gördüklerini bildirdiler.

Teslim olacaklardıAfgan komutanlar, salı günü Tora Bora'daki kilit mevzileri ele geçirmişlerdi. Saatlerce süren topçu ateşinin ardından, çoğu Arap kökenli olan El-Kaide üyeleri, bir kanyona kaçtı. Çekilmeyle birlikte, taraflar arasında ateşkes görüşmelerine de başlandı. Varılan anlaşma uyarınca, milisler, 40'arlı gruplar halinde Beyaz Dağlar'a doğru inecek ve silah teslim edecekti. Ancak salı gecesi, Amerikan AC-130 uçakları, dağlardaki El-Kaide mevzilerine saldırıya geçti. Teslim olma anı olan çarşamba sabahı 8'e birkaç dakika kalana dek saldırıyı sürdüren uçaklar, vadi ve kanyonları bombardımana tuttu.

Koordinasyon koptuBu durum, ABD'nin kullandığı Afgan grupları da öfkelendirdi. Salı günkü büyük saldırıyı düzenleyen savaş ağası Hazret Ali'nin adamlarından Hacı Eyüb, "Bombalar, bizim iznimiz olmadan düşüyor" diye konuştu. Bu sözlerle, iki haftadır koordinasyon halinde yürütülen mücahitlerin kara saldırısı ile hava bombardımanı arasındaki ilişkinin koptuğu da ortaya çıktı. Ateşkesi ayarlayan komutanlar, ABD müdahalesinin, görüşmeleri kestiğini vurguladı. Komutanlardan biri, "Artık El-Kaide'nin teslim olacağını sanmıyorum, çünkü korktular. Artık bize güvenmiyorlar. Kuzey İttifakı birçok Arap tutukluyu öldürdü ve bu nedenle korkuyorlar" diye konuştu. El-Kaide milisleri; vatandaşı olduğu devletlerin diplomatları ve BM yetkililerinin gözetiminde teslim olmak istiyordu. Afgan İslami Ajansı'nın bildirdiğine göre, dağlarda mevzilenen 1000 savaşçı arasında Sudan, S. Arabistan, Libya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Yemen, Irak ve Çeçenya vatandaşları bulunuyor.

Rabbani ateş püskürdüDiğer yandan, Kuzey İttifakı'nın lideri ve Afganistan'ın eski devlet başkanı Burhaneddin Rabbani, Bonn Antlaşması'na ateş püskürdü. Rabbani, oluşturulan geçici hükümete önümüzdeki hafta içinde görevini devredeceğini, ancak ABD güdümlü bu antlaşmanın "dış güçlerin Afganlar'a yönelik bir saldırısı" olduğunu belirtti.Antlaşmanın imzalanmasından bu yana ilk açıklamasını yapan Rabbani, Bonn'a gönderdiği heyetin, antlaşma imzalama yetkisi olmadığını vurguladı. Eski devlet başkanı, Bonn'dan geniş tabanlı bir hükümet yerine, "22 yıldır Afganistan'ın özgürlüğü için savaşan mücahitleri aşağılayan bir kabine" çıktığını söyledi. Rabbani, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, "Ülkenin dışında oluşturulan bir hükümet, halkı kışkırtacaktır. Böyle bir hükümet kurma kararı, Afgan liderler ve Afgan halkına yönelik bir saldırıdır" dedi. Böylece; Raşid Dostum, bazı Şii liderler ve güneyli Peştun komutanların itirazlarına, güçlü bir ses daha eklenmiş oldu.

Niye imzaladınız?Rabbani'nin, kendi grubunun imza attığı bir belgeyi böylesine sert bir dille eleştirmesi, Bonn Antlaşması'nı imzalayanların birer figürandan öte olmadığını düşündürüyor. Antlaşma uyarınca ittifak, 22 Aralık'ta Kâbil'i geçici hükümete devredecek. 30 üyeli yeni kabinenin lideri, devrik kral Zahir Şah'a yakınlığıyla tanınan Peştun lider Hamid Karzai olacak. Rabbani'nin İttifak içindeki adamları olan Abdullah Abdullah, General Fehim ve Yunus Kanuni ise, önemli bakanlıkları aldı.
ÖNCEKİ HABER

Arafat namlunun ucunda

SONRAKİ HABER

Hindistan meclisinde kanlı gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...