13 Aralık 2001 22:00

Arafat namlunun ucunda

İsrail tankları Arafat'ın bürosunun yakınına kadar geldi. Filistin ile tüm bağlarını kopradığını açıklayan İsrail, Yaser Arafat'ın Ramallah'tan dışarı çıkmasına izin vermiyor.

Paylaş
Arafat namlunun ucundaİsrail yönetimi, Filistin lideri Yaser Arafat'ın iktidarını kırmak için elinden geleni yapıyor. Filistinli örgütler tarafından önceki akşam Batı Şeria'da ve Gazze'de düzenlenen ve 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılar, yeni bombardımanlara gerekçe yapıldı. İsrail, Arafat'ın, Ramallah kentinden ayrılamayacağını bildirdi. Askeri radyoda konuşan Adalet Bakanı Meyr Şitrit, "Arafat'ı şahsen hedef almayacağız, ama Arafat bulunduğu yerde kalacak. Bir yere gidemeyecek" dedi. İsrail tankları ve askerlerinin, dün Filistin lideri Yaser Arafat'ın Ramallah'taki bürosuna 200 metre yaklaştıkları bildirildi. Dün, İsrail helikopterlerinin füze saldırısında bulunduğu Ramallah kentine, daha sonra karadan İsrail tankları akın düzenledi. İsrail askerleri kentteki radyo-televizyon binasını önce işgal ettiler, daha sonra da buldozerle yıktılar. Yetkililer, tankların kentin güney girişindeki Filistin güvenlik güçlerine ait bir mevziyi yoğun havan topu ateşine tuttuğunu ve İsrail askerleriyle Filistin polisi arasında çatışma yaşandığını bildirdi. Ramallah'ta bir Filistinli güvenlik yetkilisi öldürüldü. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine İsrail tankları ile buldozerler girdi. Filistin güvenlik yetkilileri, tanklar ile buldozerlerin "birkaç yüz metre içeri girdiğini" ve tankların yerleşim birimlerine doğru ateş açtıklarını kaydetti. Saldırıda 2'si çocuk, 6 Filistinli yaralandı.İsrail uçakları, Gazze ve Nablus'daki Filistin yönetimine ait binaları da bombaladı. Filistinli bir üst düzey yetkiliye göre, İsrail F-16'ları, bombardımanda Gazze'deki 3 hedefi vurdu. Yetkili, hedeflerden birinin kent merkezinde Filistin lideri Yaser Arafat'ın bürosunun yakınlarındaki Filistin polisine ait bir bina olduğunu ve binadan alevler yükseldiğini söyledi. Saldırıda hedef alınan kent merkezindeki ikinci binanın da polis merkezi olduğu belirtildi.

Ateşkes kapısı kapandıTüm bu gelişmeler, İsrail'in, Filistin yönetimi ile tüm bağlarını koparma kararının arkasından geldi. Kabine'den yayımlanan resmi bildiride, "İsrail hükümeti, Yaser Arafat'ı meydana gelen saldırıların doğrudan sorumlusu olarak görmektedir. Bu yüzden artık Arafat ile ilişkisini kesmiştir. Savunma yetkilileri, Hamas, İslami Cihad ve diğer Filistinli terör örgütleri ile mücadele konusunda en kısa sürede kabineye planlarını sunacaklardır" dendi.

Temizlik operasyonu!İsrail'in, Filistin topraklarında "temizlik operasyonlarını" artıracağı da bildirildi. AFP'ye açıklama yapan bir İsrailli yetkili, önceki günkü intihar saldırılarının ardından "terörist temizleme operasyonlarını artıracağız" dedi. Başbakanlık yetkilisi, "Teröristleri yakalamak, silahlarına el koymak ve örgütlerinin altyapısını çökertmek için özerk topraklarda operasyonlarımız yoğunlaşarak sürecek. Bunları Filistin yönetiminin yapması gerek, ama yapmıyor. Çok yakında köy köy, sistemli bir biçimde operasyonlar yapılacak" diye konuştu.

AB'den tepkiAvrupa Birliği (AB) Komisyonu, İsrail'in Filistinliler'e yönelik saldırılarını sert bir biçimde eleştirdi. AB Komisyonu Dışilişkiler Sorumlu Üyesi Chris Patten, Avrupa Parlamentosu'nda önceki gün yaptığı konuşmada, İsrail'in, Filistinliler'in altyapısına yönelik askeri saldırılarla, terörizmle mücadele etmesinin olanaksız olduğunu söyledi.

Bürolar kapanacakYaser Arafat'ın, İslami Cihad ve Hamas'ın bütün bürolarının derhal kapatılması kararı aldığı bildirildi. Filistin Özerk Yönetimi tarafından yapılan resmi açıklamada, bu örgütlerin eğitim, sağlık ve siyasi amaçlı olanlar da dahil tüm bürolarını kapatması yönünde karar alındığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Erdal Eren anılıyor

SONRAKİ HABER

Ateşkesi Pentagon bozdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa