12 Aralık 2001 22:00

Durmuş'a soruşturma istemi

SES, kurduğu vakıflarla, firmalardan ve sağlık hizmeti alan halktan bağış toplayan Sağlık Bakanı Durmuş hakkında soruşturma açılması için harekete geçti.

Paylaş
Durmuş'a soruşturma istemiSES Genel Başkanı İhsan Avcı, bakanlık bünyesinde kurduğu vakıflarla firmalardan ve sağlık hizmeti alan halktan zorla bağış toplayan MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş hakkında soruşturma açılması için Meclis nezdinde girişimlere başlayacaklarını bildirdi. Avcı, yaptığı açıklamada, bakanlığa bağlı Sağlık Sosyal Yardım Vakfı'nın tüzel ve gerçek kişilerden topladığı bağışların zorunlu hale geldiğine dikkat çekti. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne işi düşen firmaların bu vakfa bağış yapmalarının zorunluluk haline getirildiğini bildiren Avcı, Bakan Durmuş'un kullandığı Volvo marka otomobilin de bu vakıf tarafından alındığını kaydetti. Avcı, İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanelerde kurulan diğer vakıf ve derneklerin de sağlık imkanlarını kullanarak vatandaşlardan zorla bağış aldığını belirtti.

'Ben yaptım oldu'Ayrıca, Bakan Durmuş'un bakanlıktaki yoğun kadrolaşmasının yanı sıra SES üzerindeki baskılarını da artırdığını ifade eden Avcı, kadrolaşmanın verdiği rahatsızlıkla bakanın kendisinin getirdiği müsteşarın bile istifa ettiğini dile getirdi. Avcı, illerde de İl Sağlık Müdürlükleri aracılığıyla sağlık çalışanlarının zorla Kamu-Sen'e üye yapıldığını bildirdi. Bakan Durmuş'un hukuk tanımaz bir biçimde 'ben yaptım oldu' mantığıyla hareket ettiğini ifade eden Avcı, bakan hakkında soruşturma açılması için Meclis nezdinde girişimde bulunacaklarını duyurdu. Anayasa'yı ihlal ettiTürk Sağlık ve Eğitim Vakfı'nı (TÜRKSEV) kurarak, bakanlık olanaklarını, başkanı olduğu vakfa aktarmakla suçlanan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Anayasa'nın 82. maddesini de ihlal etti. Durmuş bu maddede, bakanlıkla bağdaşmayan işler arasında sıralanan vakıf kuruculuğu ve başkanlığını yürüttü. Vakfın kuruluş sürecinde de 'hukuki sakatlıklar' yapıldığı belirlendi. TÜRKSEV, önce 40 kurucu üye ile 18 Nisan 2000'de 41'inci notere 40 kişilik kurucuları tasdik ettirdi. Ancak, Durmuş'la arkadaşları arasında çıkan uyuşmazlık sonucu kurucu sayısı 22'ye düşürüldü ve vakıf senedi yeniden aynı notere tasdik ettirilmek istendi. 41'inci Noter'in yasalara aykırı bu durumu kabul etmemesi üzerine vakıf senedi, bu kez Ankara 16. Noteri'ne 16 Haziran 2000 tarihinde onaylatıldı. Daha sonra 32. Asliye Hukuk Mahkemesi de vakfın kuruluşuna karar verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Anayasa'nın 82. maddesine göre Bakan'ın TÜRKSEV'de kurucu başkan olamayacağını, bu nedenle 'Osman Durmuş' isminin çıkarılması gerektiğini belirterek, vakıf senedini bir süre Resmi Gazete'de yayımlatmadı. Fakat, daha sonra Durmuş'un bastırması ile 7 Ekim 2000 tarihinde Durmuş'un başkanlığında TÜRKSEV'in kurulduğu Resmi Gazete'de ilan edildi.

Fondan 20 milyarSağlık Bakanı Osman Durmuş'un, Yalova Termal Tesisleri'ni TÜRKSEV'e devrettiği ortaya çıkmıştı. Durmuş bu işlemi yaparken Sağlık Bakanı olarak tesisleri 'devreden', Vakıf Başkanı olarak da 'devralan' kişi olarak aynı belgeye 2 kez imza atmıştı.Bakanlık bürokratları da Durmuş'un bakanlık fonundan vakfa 20 milyar lira aktardığını söylemişlerdi. Öğrenci harçlarında da 54 milyar liranın Durmuş'un vakfına aktarıldığı belirlenmişti.
ÖNCEKİ HABER

'Dünyanın Başkenti'nde...

SONRAKİ HABER

Kaplancılar yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...