12 Aralık 2001 22:00

Esirler boğularak öldü

Kuzey İttifakı'nın, elindeki Taliban esirleri havasız konteynerlerde oradan oraya taşırken öldürdüğü ortaya çıktı. Kandahar'dan da, yabancı Taliban savaşçılarının ele geçirilip öldürüldüğüne dair haberler alınıyor.

Paylaş
Esirler boğularak öldüOnlarca esir Taliban, Kuzey İttifakı'na teslim olduktan sonra, cezaevine nakledilmek üzere içine konuldukları nakliye konteynerlerinde havasızlıktan boğularak öldü. Ölümler, çoğu Taliban saflarında yer alan yabancı savaşçılardan oluşan tutukluların Kunduz'dan, kuzeybatıdaki Şibırgan hapishanesine götürüldükleri ve iki-üç gün süren yolculuk sırasında meydana geldi. Mezar-ı Şerif yakınlarındaki Cenk Kalesi'nde kanlı esir ayaklanması başladığı sırada, binlerce esiri nakledecek olan Kuzey İttifakı, Taliban askerlerini Kunduz'dan Raşid Dostum'un memleketi Şibırgan'a götürürken, ağzı kapatılmış ve mühürlenmiş konteynerler içine koymaya karar vermişti. Şibırgan'da tutulan 3 bin tutukludan sorumlu General Jurabek, konteynerlerde toplam 43 kişinin ve sonrasında da yaralarından dolayı 3 kişinin öldüğünü söylese de, hayatta kalan esirlerin tanıklıkları göz önüne alındığında gerçek sayının çok daha yüksek olmasından endişe ediliyor. Şibırgan hapishanesinde yaklaşık bir hafta önce çıkan isyanda, 100 tutuklu yaralanmıştı.

Kandahar'da kıyımBu arada, Kandahar'da ve Afganistan'ın güney bölgelerinden, Afgan olmayan Taliban savaşçılarının öldürüldüğüne dair haberler geliyor. Buna göre Taliban'ın Kandahar, Hilmand ve Zabul'da teslim olmasından sonra, Kandahar içinde ve çevresinde bulunan çoğu Arap yaklaşık 400 yabancı savaşçı yakalanarak öldürüldü. Görgü tanıkları, ölümleri çeşitli savaş ağalarına bağlı güçlerin gerçekleştirdiği bildirdi.

Hedef sivillerABD savaş uçaklarının son birkaç gün içinde sivilleri taşıyan araçları ve Taliban ile bir ilgisi olmayan, yerle bir olmuş köyleri hedef aldığı bildiriliyor. ABD'nin "tali zayiat" olarak adlandırdığı kayıplarda, son olarak, Paktiya bölgesindeki Caci'de yer alan Maşikel köyünde 10 sivil öldürüldü, en az 12 sivil yaralandı. Olay geçtiğimiz pazartesi günü, Maşikel köylülerinin yaralılarını tedavi edilmek üzere, sınırın Pakistan tarafındaki Paraçınar'a götürdükleri sırada meydana geldi. Köyün neden bombalandığı konusunda bir açıklama yapılmadı. Pazar gecesi de, yine Pakistan'a sınırı bulunan Paktika bölgesinde 16 sivil, ABD savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürüldü. Görgü tanıkları, Paktika bölgesinin merkezi Şaran'a ve 20 kilometre ötedeki Maşikel köyüne en az 2 jet tarafından bombardımanda bulunulduğunu belirtiyorlar. Maşikel köyü, iki hafta önce de "yanlışlıkla" vurulmuştu. Tora Bora'ya düzenlenen hava saldırılarından ötürü de, 60 sivilin daha hayatını kaybettiği kaydediliyor. Pakistan'a doğru yol alan mülteci konvoylarının da uçaklar tarafından hedef alındığı bildiriliyor.
ÖNCEKİ HABER

Amerika ABM'den çekiliyor

SONRAKİ HABER

Santraller satılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...