12 Aralık 2001 22:00

Amerika ABM'den çekiliyor

ABD Başkanı Bush'un, bugün ABM'den çekilme kararını açıklayacağı bildirildi. Bu açıklama gerçekleşirse, süper güçler arası 'detant'ın bir ürünü olan ABM, tarihe karışacak.

Paylaş
Amerika ABM'den çekiliyorABD'nin, "ulusal füze savunma kalkanı" projesinin önünde engel olan Anti-Balistik Füze Anlaşması'ndan (ABM) çekildiğini bugün açıklaması bekleniyor. SSCB ile ABD arasında 1972 yılında imzalanan ABM, emperyalist ülkeler arasındaki silah dengesinin "köşetaşı" olarak görülüyordu. ABD yönetiminin anlaşmadan çekilmesi, uluslararası alanda yeni bir silahlanma yarışı başlatacak.

Rusya'ya bildirilecekİsim vermeyen Amerikalı yetkililer, gazetecilere açıklamalarında, kararın muhtemelen perşembe günü açıklanacağını belirttiler. Buna göre Bush, anlaşmadan çekileceğini birkaç gün içinde Rusya'ya resmen bildirecek.Beyaz Saray, füze savunma sistemi kurmak için anlaşmadan çekilmenin zamanının geldiğini daha önce bir açıklamayla duyurmuştu. ABD'nin anlaşmadan resmen çekilmesi için, duyurduktan sonra 6 ay geçmesi gerekiyor. Rusya, Çin ve Avrupa ülkeleri, Amerika'nın çekilme kararını endişeyle karşıladılar.

Son söz Bush'unABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Türkiye'yi de içeren ziyaretine eşlik ettikten sonra Powell ile birlikte Washington'a dönen bakanlık sözcüsü Richard Boucher, gazetecilere yaptığı açıklamada "Başkan, göreve geldiği günden beri ABM'nin ötesine geçilmesi gerektiğini söylüyor. Eğer füze savunma programımızın başarılı olmasını istiyorsak, ABM'yi geride bırakabilmeliyiz. Bunu ne zaman yapacağımızı Başkan Bush açıklayacaktır" dedi.

Muhalefet kaygılıBeyaz Saray yetkilileri, ABD kongresindeki Cumhuriyetçi Partili yetkililere, Bush'un, Ocak ayında resmen, antlaşmadan çekileceğini duyurmayı planladığını belirttiler. Senato Demokrat Parti çoğunluk lideri Tom Daschle ise, ABM'den çekilmenin kesinlikle iyi bir fikir olmadığını belirterek, "Bu, Amerikan savunma ve dış politikasında gerçek bir geri adım olacaktır" dedi. Daschle, CNN'e açıklamasında, ABM'den çekilmenin, "nükleer silahlanmayı azaltmak için yıllarca çalışanların yüzüne bir tokat" olacağını belirtti. Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Joseph Biden de, böyle bir hareketin "ciddi bir hata" olacağını söyledi.

Gerekçe hazırABD; Kuzey Kore, İran, Irak gibi "korsan devletlerden" gelecek bir füze saldırısı gerekçesiyle, uluslararası politika üzerindeki baskısını büyük ölçüde artıracak bir füze savunma sistemi kurmayı planlıyor. ABD'nin bu sistemi oluşturabilmesi için, 1972 yılında Rusya ile imzaladığı ulusal savunmaya imkân tanımayan ABM anlaşmasında değişiklik yapılması gerekiyor. Rusya, değişikliğe karşı çıktığı için ABD, anlaşmadan çekilmeyi gündeme getirdi.ABD'nin bu adımı atması, 11 Eylül'le birlikte ele geçirdiği fırsatlara bir yenisini eklemiş olacak.

'21. yüzyıl düşmanı'Amerikan Başkanı George Bush, füze kalkanı kurma niyetini önceki gün de tekrarladı. Güney Carolina eyaletindeki Charleston kentinde savunma konulu bir toplantıda konuşan Bush, "ABD ve müttefiklerinin eli kolu geçmişle bağlı olmamalı. 21. yüzyıldaki düşmanlara karşı gerekli savunma sistemlerini kurabilmeliyiz" dedi. Bush, 1972 yılından kalma Anti-Balistik Füze (ABM) Antlaşması'nın aşılması gerektiğini, çünkü ABM'nin "başka bir çağda başka bir düşmana göre" hazırlanmış bir anlaşma olduğunu öne sürerek, "Sınırlı ama etkin bir füze kalkanı kurmalıyız" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

'Tarafsız arabulucu' böyle olur!

SONRAKİ HABER

Esirler boğularak öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa