12 Aralık 2001 22:00

'Tarafsız arabulucu' böyle olur!

ABD Başkanı Bush, partisinin Yahudi finansörlerine açık konuştu. Bush, "Ben Ariel Şaron'un yerinde olsaydım onun gibi davranırdım" diyerek eli kanlı siyonist lideri övdü. İsrail ordusu da, saldırılarını sürdürdü.

Paylaş
'Tarafsız arabulucu' böyle olur!İsrail ile Filistin arasında sözde "tarafsız arabulucu" olan ABD, artık gerçek rengini göstermekten hiçbir çekince duymuyor. ABD Başkanı George Bush, "İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un yerinde olsaydım onun gibi davranırdım" diye konuştu. ABD'nin, Ortadoğu özel temsilcisi Anthony Zinni'yi bölgeden çekip, sahneyi tamamen Şaron'a bırakmayı düşündüğü iddiaları da güç kazanıyor. Yediot Ahronot gazetesi, dün manşetine, Bush'un İsrail bayrağı önündeki bir fotoğrafını taşıyarak, "Şaron'un yerinde olsam onun gibi davranırdım" başlığını attı.

Finansörlerle buluştuGazete, Bush'un önceki gün Cumhuriyetçi Parti'nin Yahudi finansörleri ile yaptığı toplantıda, Şaron'un katliam politikasına bu sözlerle destek verdiğini belirtti. Habere göre, Bush, ''Arafat zayıf ve rejimi her an çökebilir'' dedi. Haberde, Bush'un toplantıda, Dışişleri Bakanlığı'ndaki Arap yanlısı diplomatların istediklerini yapmalarına izin vermeyeceğini de söylediği belirtildi.Bu arada Haaretz gazetesi, bir Avrupalı kaynağın, ''İsrail'in Filistin yönetimine daha sert davranacağı ve Washington'un ortadan çekileceğine dair işaretler var'' ifadesine yer verdi.Söz konusu kaynak, AB'nin Filistin lideri Arafat'a baskı yapan son açıklamasının nedeninin bu olduğu ve bu girişimle aslında Arafat'ın pozisyonunun korunmasının amaçlandığını belirtti. Yediot Ahronot gazetesi, ABD Başkanı George Bush'un Arafat'a, "gereken önlemleri almazsan Zinni'yi çekerim ve Şaron ile baş başa kalırsın" mesajı gönderdiğini yazdı.

Kukla devlet olasılığıİsrailli barış eylemcisi Jeff Halper da, ABD'nin bölgede terör estirmesi için Şaron'a yeşil ışık yaktığını söyledi. Halper, ''Bunu görüşmeler takip edecek, ama bunun acelesi yok. Bu görüşmeler sonucunda İsrail'in kontrolünde mini bir Filistin devleti doğacak'' dedi.

Gazze'ye saldırıİsrail ordusunun dün düzenlediği helikopter saldırısında 4 Filistinli öldü, 17 kişi yaralandı. Helikopterler, Han Yunus mülteci kampı civarındaki binalara üç füze attı. İsrail tankları da, Cenin'e girip kent merkezi yakınına konuşlandı.
ÖNCEKİ HABER

Künyesinde 'boştur' yazılı

SONRAKİ HABER

Amerika ABM'den çekiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...