11 Aralık 2001 22:00

Mehmet Ağar bu kez beceremedi

Yargıtay, Susurluk davasını yeniden ve esastan görüşecek. Susurluk çetesini mahkûm eden DGM kararını, Yargıtay 8. Ceza Dairesi eksik soruşturma gerekçesiyle bozmuştu.

Paylaş
Mehmet Ağar bu kez beceremediYargıtay, Susurluk davasını yeniden ve esastan görüşecek. 3 Kasım 1996 tarihinde Susurluk'ta yaşanan kaza ile ortaya çıkan çetenin İstanbul DGM'de aldığı ceza Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nde "Eksik soruşturma gerekçesiyle" bozulmuştu. Karara, Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu itiraz etmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başsavcı itirazını görüştüğü geçen haftaki toplantısında ikiye bölünerek karar alamamıştı. Ceza Genel Kurulu dünkü toplantısında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun itirazını oyçokluğu ile kabul etti. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, davayı bu kez esastan inceleyecek.Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun dünkü toplantısında Kanadoğlu'nun itirazının ikinci görüşmesini yaptı. Yargıtay Birinci Başkan Vekili Mater Kaban, itirazın 9'a karşı 16 üyenin oyuyla kabul edildiğini bildirdi. İtirazın kabulü ile Susurluk çetesinin İstanbul 6 No'lu DGM'de aldığı mahkumiyet kararı, 8. Ceza Dairesi'nde bu kez esastan görüşülecek. Daire, mahkumiyet kararını onarsa sanıklar, olağanüstü kanun yolu olarak bilinen "Karar düzeltme" isteminde bulunabilecekler. Ancak, bu istemin, cezanın onanmasını isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kabul edilmesi beklenmiyor. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, hükmü bu kez esastan bozarsa Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanandoğlu'nun bu karara da itiraz hakkı bulunuyor. Bu itiraz da Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda karara bağlanacak.

Davanın öyküsüAralarında eski MİT'çi Korkut Eken ile özel tim polisleri, uyuşturucu kaçakçıları Yaşar Öz, öldürülen kumarhaneler kralı Ömer Lütfi Topal'ın ortakları Ali Fevzi Bir ve Sami Hoştan ile katliam mahkumu Haluk Kırcı'nın da bulunduğu 14 sanıklı Susurluk davası Haziran 1997'de İstanbul DGM'de başlamıştı. Şubat 2001'de tamamlanan yargılamada, sanıklara 4 ve 6'şar yıl hapis cezası verilmişti. İstanbul DGM'nin 188 sayfalık gerekçesinde, "Ceza için çete kurulmuş olması yeterlidir" görüşü vurgulanırken, "Suçlar cezasız kalmamalı. Suçluları koruyanlar adaletin bir gün kendilerine de lazım olacağını bilmeli. Suç işleyenin cezasını çekmediği toplumda sosyal ve siyasal istikrar sağlanamaz, huzur ve refah olmaz" denilmişti. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 24 Ekim 2001'de beş yılı geride bırakan Susurluk skandalının ardından verilen ceza kararını "Eksik soruşturma" gerekçesiyle bozmuştu. Daire, ilk olarak sanık özel timci Ayhan Çarkın'ın "Duruşma gizli yapılsın, devletin yüksek menfaatleri bahane edilerek bazı sanıklar göz ardı edildi, ben de gizli duruşmada açıklama yapacağım" ve Korkut Eken'in avukatlarının "Kayıp silahlarla ilgili gizli oturumda açıklama yapacağım" şeklindeki taleplerinin yerine getirilmemesini eksiklik olarak görmüştü.

Ağar'ın mesajıMehmet Ağar, Yargıtay'ın bozma kararından önce Radikal gazetesi muhabiri Adnan Keskin'i arayarak tehditvari ifadeler kullanarak uyarmıştı. Keskin'in kayıp silahlar davasının affa sokulması karanını işlediği "Susurluk örtbas" haberi üzerine Ağar, "Arkadaşları tutmakta zorlanıyorum" mesajını iletmişti. Davayla ilgili yayın yapılmasından rahatsız olan Ağar, Yargıtay'ın bozma kararı üzerine ise "Şimdi herkesin saygı ve sükunet içinde beklemesi lazım" demişti. Bu arada "Ağar'ın Ceza Genel Kurulu kararını etkilemek için bazı Yargıtay üyeleriyle görüştüğüne" dair haberler gazetelere yansımıştı.

Zamanaşımı tehlikesiBozma kararına itiraz eden Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu, sürecin uzamasının davayı zamanaşımına uğratacağına da dikkat çekmişti. Susurluk çetesinin ortaya çıktığı 1996 yılında partiler, sendikalar ve kitle örgütlerinin başlattığı "Demokratik Türkiye" kampanyası toplumun değişik kesimlerince de ilgi görerek desteklenmişti. Haziran 1997'de de Susurluk Çetesi davası İstanbul DGM'de görülmeye başlanmıştı. 4,5 yıl önce başlayan davanın mahkumiyet kararını Yargıtay bozarsa, DGM'de ya da DGM'ler ile ilgili kanun tasarısı yasalaşırsa Ağır Ceza Mahkemesi'nde ele alınacak. Ancak, Susurluk davası 3 yıl içinde sonuçlanmazsa, zamanaşımına uğrayacak.
ÖNCEKİ HABER

Bir ülke için iki film

SONRAKİ HABER

Zorunlu tasarrufların ödemeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...