11 Aralık 2001 22:00

Türk-İş'ten miting kararı

Başbakanlık Genelgesi'nin geri çekilmesini isteyen Türk-İş Başbakanlar Kurulu olağanüstü toplandı. Toplantıda, bölge toplantıları ve Ankara mitingi yapma kararı alındı.

Paylaş
Türk-İş'ten miting kararıHükümetin kamu işçilerine yönelik re'sen emeklilik, ikramiyelerin ertelenmesi, ücretlerin düşürülmesi gibi saldırılarına karşı Türk-İş Başkanlar Kurulu olağanüstü toplandı. Özelleştirme nedeniyle işten atılan POAŞ ve SEKA işçilerinin de basına açık bölümüne katıldığı toplantı sonunda, tüm başkanların katılımıyla bölge toplantıları yapılması ve Ankara mitingi kararı alındı.Türk-İş'te saat 10.00'da başlayıp, 13.30'da sona eren toplantının açılışında konuşan Meral, ekonominin fiilen IMF'nin denetimine geçtiğini, IMF'nin istekleri doğrultusunda serbest toplu pazarlık düzeninin hiçe sayıldığını söyledi.Hükümetin, imzaladığı sözleşmeleri ve protokolleri görmezden geldiğine değinen Meral, halkın sorunlarına kulak tıkayan, görmezden gelen hükümetin IMF'nin ve sermaye kesiminin taleplerini harfiyen yerine getirdiğinden yakındı. Veto edilen Tütün Yasası ile talancıyı, vurguncuyu DGM'lerin alanı dışına çıkartan yasanın virgülüne bile dokunulmadan tekrar kabul edilmesinin bunun en açık göstergesi olduğunu kaydeden Meral, hükümetin tavrı bu iken, hortumcuların, vurguncuların tahribatlarının faturasını çalışanlara ödettirmeye hakkı olmadığını söyledi.

Hükümet kavgayı seçiyor"Ülkemizin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu sorunların masa başında çözümünü istememize rağmen, hükümet her alanda kavga yolunu seçmektedir" diyen Meral, "kazanılmış haklarımızın elimizden alınmak istenmesi kavgayı gerektirmez de neyi gerektirir?" diye sordu. Hükümetin ısrarlı uygulamalarının kendilerini kavgaya çağırmak olduğunu yineleyen Meral, "Biz kavga istemiyoruz ama yetti. Bu ülke hiç kimsenin, hele hele IMF ve Dünya Bankası'nın babasının çiftliği değildir. Türkiye, ülke için canını severek feda eden, vergisini ödeyen vatandaşlarındır" dedi. Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'le görüşmesinden de söz ederek, taleplerinin, genelgenin geri çekilmesi olduğunu kaydeden Meral, başkanlar kurulunun da bu amaçla toplandığını söyledi. Meral, ülkenin durumundan her kesimin rahatsız olduğunu, bu rahatsızlıktan kurtulmanın tek yolunun ise erken seçim olduğunu savundu.

Ankara mitingiToplantıda alınan kararlar sonuç bildirgesiyle yazılı olarak duyuruldu. Hükümetin uyguladığı IMF ve DB politikalarının bağımsızlık, ulusal egemenlik ve demokrasiyle temelden çeliştiğine, hükümetin çalışanların taleplerini dikkate almadığına vurgu yapılan bildirgede, işverenlerin sendikasızlaştırmayı sistemli olarak uyguladıkları da ifade edildi.Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun Türkiye'nin çeşitli bölgelerini dolaşarak toplantılar yapacağı, ülkenin ve halkın sorunlarını dile getireceğinin dile getirildiği bildirgede, bölge toplantılarının ardından Ankara Kızılay'da bir miting kararı da yer aldı. Emek Platformu ile de görüşülerek, tüm toplum kesimlerinin katılımının isteneceği miting çalışmaları için Türk-İş Yönetim Kurulu da yetkili kılındı. Toplantının ardından Türk-İş Yönetim ve Başkanlar Kurulu üyeleri toplu halde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne çıktı. Sendikacılar, hükümetin uygulamalarından şikayetlerini ve kendi taleplerini dile getirdikleri bir dosya ile AB'nin Türkiye'den ne istediklerine ilişkin bir broşürü de Sezer'e ilettiler.
ÖNCEKİ HABER

Nerede bu 4 bin asker?

SONRAKİ HABER

Yunus Güzel işkence gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...