11 Aralık 2001 22:00

Yeni hedef netleşiyor

ABD ordusunun Somali'yi vurmaya hazırlandığı yolundaki göstergeler giderek çoğalıyor. Yetkili ağızlar Somali'yi daha sık telaffuz ederken, batılı gazeteler de konuya geniş yer ayırdılar.

Paylaş
Yeni hedef netleşiyorABD Savunma Bakanlığı Pentagon, "terörizme karşı savaş"ın ikinci aşaması için Somali üzerinde yoğunlaşıyor. Ülkenin El Kaide ile sıkı bağlantıları olduğunu öne sürerek saldırı zemini oluşturmaya çalışan ABD yetkililerinin, otorite boşluğu içinde olan "Somali'den terörün temizlenmesi için" dış müdahaleye gerek olduğunu söylemeleri hedefin saptandığını gösteriyor. Pentagon bir yandan savaşın Somali sahnesini hazırlarken diğer yandan Somali'deki muhtemel hedefleri saptamak ve işbirliği sağlamak üzere yerel savaşçıların liderleriyle görüşmelerde bulunuyor. ABD'li beş askeri yetkili, haftasonunda, başkent Mogadişu'nun güneybatısındaki Beydoa'ya giderek Rahanwein Direniş Ordusu liderleriyle görüştü. Bu arada, bir süredir Somali açıklarında devriye gezen ABD savaş gemisine uçakların da eklendiğine dair haberler geliyor. Pentagon kaynaklarına dayanarak verilen haberlerde, ABD uçaklarının Somali'deki El Kaide kamplarının yerlerini belirlemek için keşif uçuşlarına başladığı bildiriliyor.

Saldırı için bahanelerABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Paul Wolfowitz de, Afganistan'dan kaçan El Kaide üyelerinin şu anda Somali'de bulunmasının akla yatkın olduğunu söyledi. Wolfowitz, "Daha önce Başkan Bush'un belirttiği gibi, terörizme destek veren ülkelerle ilgili sorun, bu destek sona ermeden durumu ortaya çıkarma zorunluluğudur" diyerek Somali'ye yakın zamanda yapılacak muhtemel bir saldırı için bahane sıralamaya devam etti. Somali'nin istikrarlı, oturmuş bir hükümete sahip olmadığını vurgulayan Wolfowitz, bunun teröristleri koruyacak fazla bir güç bulunmayacağı anlamına geleceğini ve bu anlamda bir avantaj olarak düşünülebileceğini belirtti. Bu açıklama, ABD'nin Somali'yi "kolay lokma" olarak düşündüğünü ortaya koyuyor.

Rumsfeld'in hevesiABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in de, Afganistan dışındaki El Kaide hücrelerine "vakit kaybetmeden" müdahale başlatılmasını istediği bildiriliyor. İdari bir yetkilinin açıklamasına göre, "Rumsfeld, operasyonun önceki gün başlatılmasını istedi". Rumsfeld'in, Afganistan dışında komandoların nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili olarak ABD Özel Operasyonlar Komutanı General Charles R. Holland'la sık sık biraraya geldiği söyleniyor. Yetkililerin belirttiğine göre Pentagon planlamacıları, Afganistan'da kullanılan modelin (amansız hava saldırıları, komandolar ve ABD destekli karşıt gruplar) Irak'ta veya Somali'de başarılı olup olmayacağını tartışıyor.

Pakistan'ın yerini Kenya alıyorİngiltere Genelkurmay Başkanı Sir Michael Boyce'un ''İngiltere'nin ABD'nin savaşın hedeflerini genişletmek konusundaki sağlıksız kararlılığını izlemek konusunda ihtiyatlı olunması gerektiği'' yolunda uyarıda bulunması da bundan sonraki hedefin Somali olacağının kanıtları arasında sayılabilir.ABD ve İngiltere'nin silah namlularını yakında Somali'ye yönelteceklerine dair bir diğer işaret de, İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon'dan geldi. Hoon, önceki gün Kenya'ya yaptığı ziyaret sırasında özellikle "Somali ve Sudan'daki El Kaide tehdidi" üzerinde durdu. Hoon'un Kenya Devlet Başkanı Daniel Arap Moi ile yaptığı görüşmeden sonra yapılan açıklamada "terörizme karşı koalisyonda sıkı işbirliği" sağlandığı bildirildi. Kenya'nın olası bir operasyonda lojistik destek sağlaması bekleniyor. İngiltere'de yayınlanan The Daily Telegraph gazetesinde çıkan bir habere göre, Amerikan 3. Ordu birliklerine mensup yüzlerce asker ve subayın Kuveyt'te konuşlandırılmaya başlandı bile. ABD'nin Afganistan'da olduğu gibi operasyonları havadan yürütmesi, karada sınırlı sayıda özel tim kullanması bekleniyor.Geçmiş yıllarda Somalili Müslüman savaşçıların saldırısına uğrayan Etiyopya'nın da olası askeri bir harekata yardımcı olabileceği belirtiliyor. Önceki gün ABC televizyonunun "Bu Hafta" isimli programına katılan Paul Wolfowitz, ABD'nin "terörist devletler" listesinde yer alan yedi ülkeden biri olan Yemen'in de, El Kaide'nin peşine düşmek üzere kendilerine birtakım sözler verdiğini söyledi. Wolfowitz, "Yemen karşık bir konu ve sicilleri de pek temiz değil. ancak yeni vaatler veriyorlar. Bekleyip göreceğiz" dedi.

Geçmişten gelen hesap ABD ordusunun Somali'yle yarım kalmış hesabı da göz önüne alındığında hedef iyiden iyiye netlik kazanıyor. Bundan yaklaşık on yıl önce, ülkede sürmekte olan iç savaşa "yardım gücü" olarak giren Amerikan kuvvetleri başkent Mogadişu'dan ağır kayıplar vererek çekilmek zorunda kalmıştı. Son günlerde, bu bozgunun ardında da Bin Ladin'in parmağı olduğuna dair söylentiler çıkaran Pentagon, böylesi küçük düşürücü bir yenilgiyi tekrarlamamaya kararlı görünüyor.

Olası hedefAfganistan'daki görece başarıları henüz tazeyken, ABD, "terörizme karşı açtığı savaşın" hızını düşürmek istemiyor. Yeni operasyonun hedefi muhtemelen, "el İttihat el İslamiye" grubu olacak. Örgüt, 11 Eylül sonrasında Washington'un hazırladığı terörist örgütler listesinde yer alıyor. Örgütün Somali'de kendine ait bankaları ve ticari işletmeleri bulunuyor. Batılı haberalma servisleri bunların terörizme finans sağlamak için bir örtü olarak kullanıldığını, ayrıca örgütün Somali'nin güneyinde ve batısında eğitim kampları bulunduğunu iddia ediyorlar. Bin Ladin'in Sudan'da bulunduğu yıllar içerisinde, bu örgütün El Kaide ile yakın ilişki içine girdiği varsayılıyor.

"İstediğinizi seçin"Başlatılan "teröre karşı savaş" bünyesinde, birçok ülkeye eşzamanlı olarak özel operasyon güçleri yerleştirilmesinin planlandığı da çıkan haberler arasında. Üst düzey bir ABD yetkilisi, Afganistan'daki El Kaide ağının yok edilmesi için yürütülen operasyonun birkaç ay değil, birkaç hafta içinde bitmesini umduklarını söylediktan sonra ekledi: "Bu güçlere dünyanın başka ülkelerinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyuyoruz. Liste uzayıp gidiyor: Irak, Somali, Filipinler, Güney Amerika. İstediğinizi seçin."

Liste üzerinde yoğunlaşılıyorPentagon'un Afganistan'daki komutanı General Tommy Franks ise, bundan sonraki hedefin neresi olacağı konusunda kendisine yöneltilen bir soru üzerine, kendi sorumluluğu altında olan bölgeleri haritada işaret ederek "Somali'yi biliyorsunuz. Şurada Yemen ve Arap Yarımadası var. Kuzeybatıdaysa İran ve Irak. Bir sonraki aşamanın ne olacağı konusunda kesin bir cevap olmamakla beraber tüm dikkatlerin, Dışişleri Bakanlığımız tarafından yayınlanan terörist devletler listesinde yer alan ülkeler üzerinde yoğunlaştığını söyleyebiliriz" dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers bir televizyona verdiği röportajda, Afganistan'ın bir bütünün küçük bir parçası olduğunu söyledikten sonra şöyle devam etti: "Geniş düşünüyoruz. Diyebilirim ki, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri hiç bir kampanya hakkında bu kadar geniş düşünmemiştik. Sanırım bu uzun ve yorucu bir savaş olacak."

"Suçlamalar asılsız"Somali ise halihazırda kuraklık ve savaşla başa çıkmaya çalışıyor. Geçici Başbakan Hasan Abşir Farah, El Kaide'nin Somali'yle bağlantısı bulunduğuna dair ABD tarafından yapılan suçlamaları kesin bir dille reddetti ve ortada buna dair herhangi bir delil de bulunmadığını ekledi. Bush yönetimine bu durumla ilgili olarak bir mektup gönderdiklerini söyleyen Farah, ülkesinin zaten yeteri kadar yıkım yaşadığını da ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Hukuk da mağdur ediyor

SONRAKİ HABER

Yunan üreticiler ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...