10 Aralık 2001 22:00

Rekor var zam yok

Ege Metal patronu tarihinin en yoğun üretim dönemini yaşayan fabrikada, sözleşme gereği işçi ücretlerine yapılması gereken zammı dört aydır vermiyor.

Paylaş
Rekor var zam yokÖzer AkdemirBakırçay Havzası'nda kurulu Ege Metal Demir Çelik Fabrikası patronu, sözleşme gereği Eylül ayında ücretlere yapması gereken enflasyon oranındaki (yüzde 33.4) zammı aylardır vermiyor. Bir yandan krizi bahane ederek sözleşme gereği ücretlerde yapılması gereken artışı yapmayan patron bir yandan da rekor üretime gidildiği için geçtiğimiz günlerde 35 işçiyi yemeğe götürdü. Gelişmeleri sessiz izleyen işyerinde örgütlü Öz Çelik-İş Sendikası'nın ise sözleşmeyi bir kenara itip patronla protokol imzaladığı öğrenildi. Ocak ayından itibaren geçerli olacak protokole göre ücretlere yüzde 9 oranında zam yapılacak. Zam oranı Şubat ayında ise yüzde 8 olarak öngörüldü.

İşçiler tepkiliMESS'e bağlı olmayan Ege Metal patronu ile Özçelik-İş Sendikası, bugüne kadar işçi sendikalarının MESS'le yaptığı sözleşmelere uygun sözleşmeler yapıyorlardı. Son sözleşmeden doğan zamların dört ay boyunca ödenmemesi ve bunun yerine protokol imzalanması işçiler arasında tepki yarattı. Daha çok sendikaya tepki gösteren işçiler, toplusözleşme hükümlerine uyulmasını istiyorlar. Özçelik-İş Sendikası'nın konuyla ilgili olarak kendilerine açıklama yapmadığını anlatan işçiler, bu konuda yapılan tek açıklamanın işyeri temsilcisinden geldiğini söylediler. İşyeri temsilcisinin bordrolar imzalanırken tek tek işçilere "bu ay da ücretler zamsız" şeklinde duyuru yaptığını ifade eden işçiler, kendilerine söz hakkı verilmediğini belirttiler.

Rekor üretimİşyeri temsilcilerinin kendilerine yine Özçelik-İş'in örgütlü olduğu Çebitaş Fabrikası'nda hayata geçirilen ücretsiz izin uygulamasını örnek gösterdiklerini anlatan işçiler, sözlerine şöyle devam ettiler: "Kriz gerekçe gösterilerek sözleşmeden doğan hakkımız verilmiyor ama, Ege Metal aynı zamanda tarihinin en yoğun üretimini gerçekleştiriyor. Daha önce düşük tonajda hurda gelirken, şimdi her tarafa hurda yığılmış durumda. Üretim iyi diye patron geçtiğimiz gün 35 işçiyi yemeğe götürdü". Aynı iş kolundaki işyerlerinde sözleşme gereği olan zamların verildiğini hatırlatan işçiler, "Yanı başımızdaki HABAŞ, Çukurova, İDÇ ve diğer fabrikalarda da verildi. Ege Metal üretim rekoru kırdığı bir dönemde imzaladığı sözleşmenin gereğini yerine getirmiyorsa, bu, sendikamızın gerekli tutumu takınmamış olduğunu gösterir" dediler.
ÖNCEKİ HABER

EMEP'in kuruluş yıldönümü kutlanıyor

SONRAKİ HABER

Hukuk da mağdur ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...