10 Aralık 2001 22:00

Parsa kapma yarışı

Bonn'da atanan Afganistan Başbakanı Hamid Karzai, yerel savaş ağaları arasındaki çatışmalarda arabuluculuk yapmaya soyundu.

Paylaş
Parsa kapma yarışıAlmanya'nın Bonn kentinde düzenlenen konferansta atanan Afganistan geçici hükümetinin başbakanı Hamid Karzai, ülkedeki savaş ağaları arasında yükselen hoşnutsuzluğu yatıştırmaya çalışıyor. İki düşman güç odağı, Taliban'ın Kandahar'dan çekilmesinden sonra oluşan otorite boşluğunu doldurma amacında. Kandahar'ın eski valisi Gül Ağa Şerzai, kentin büyük bölümünün denetim altında tutuyor. Geri kalan kesimleri ise mücahit Molla Nakibullah'in elinde. Popalzai kabilesinin lideri Karzai de bu iki güç arasında uzlaşma sağlayarak Batılı efendilerine yeteneklerini sergilemeye çabalıyor.

Şimdilik uzlaştılar Karzai'nin arabuluculuğunda varılan uzlaşma sonucu Gül Ağa, kentin sivil yönetimini aldı. Bölgedeki askeri birlikler ise Nakibullah'ın emrine bağlı olacak. Sırada Karzai'nin arkasındaki ABD'yi tatmin etmek için uzlaşma sağlaması gereken birçok yerel savaş ağası var.

Karzai ağız değiştirdiGeçtiğimiz hafta, Taliban'ın lideri Molla Ömer'in ABD'ye teslim edileceğini söyleyen Karzai, bugün "Peştun kardeş" Ömer'in Afgan yasaları ile yargılanması gerektiğini savunuyor. Son açıklama, Ömer'in ABD'ye tesliminin kargaşa içindeki ülkedeki muhalif seslerin yatıştırılmasına yönelik bir manevra olarak değerlendirildi. Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Quaid-i-Azam Üniversitesi profesörlerinden Afganistan uzmanı Rıfat Hüseyin de "Ömer'in ABD'ye ya da uluslararası mahkemeye teslim edilmesi, çok fazla yerel muhalefete neden olur. İnsanlar yerel yöntemlere başvurulmasını isteyecektir. Bu gerçekten işin takılacağı bir nokta. Çünkü ABD, Ömer'i mahkemeye çıkararak zaman kaybetmek istemeyecektir. Ancak önce Ömer'in yakalanması gerekiyor" diyor.

Dostum aza tamah edecekYeni Afgan yönetimine sert eleştiriler getiren Özbek savaş ağası Raşid Dostum, Amerikalı yetkililere işbirliği yapmayı kabul etti. Dün Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'in heyetinden bir yetkili, Dostum'un geçici yönetimle çalışmayı istediğini söylediğini belirtti. Dostum, yeni hükümeti boykot edeceğini açıklamıştı. Özbekistan sınırı yakınlarındaki Hayraton'da gazetecilere konuşan Dostum da Bonn konferansında varılan anlaşmayı benimsemediğini anımsattı, "Ancak anlaşmaya karşı çıkmak için silaha sarılmam" dedi. Eski Talibanlar söz istiyorÖte yandan, Taliban'ın eski yöneticilerinden oluşan muhalif bir grup, geleneksel Afgan meclisi Loya Jirga'ya katılmak istediğini bildirdi. Eski Taliban sorumluları, Pakistan basınına yaptıkları açıklamada, 30 yıl önce kurulan Hudamul Furkan Cemiyeti isimli siyasi grubu yeniden canlandırmak istediklerini söylediler. Taliban muhalifler, "BM'nin, önemli aşiretler, siyasi partiler ve azınlıkların gözardı edildiği Bonn Konferansı'ndaki hatayı tekrarlamaması gerektiğini" savundular.

İttifak Kabil'den çıkmıyorÖte yandan, Kuzey İttifakı'nın Savunma Bakanlığı yetkilisi Muhammed Habil de kendilerine bağlı kuvvetlerin Kâbil'de kalmaya devam edeceğini söyledi. Habil, Savunma Bakanlığı'na getirilen General Muhammed Kasım Fehim'in hükümetin bir üyesi olduğunu ve doğal olarak ona bağlı güçlerin de Kâbil'de kalacaklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Zamanlama mükemmel

SONRAKİ HABER

Guatemala'da örgütlenmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...