09 Aralık 2001 22:00

İşkence gördüğünü söylersen belki!

Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi (İHM)'nin Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ndeki işkence iddialarıyla ilgili suç duyurusuna, isimlerin açıklanmaması nedeniyle "Yeterli delil bulunmadı" dedi.

Paylaş
İşkence gördüğünü söylersen belki! Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi (İHM)'nin Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'ndeki işkence iddialarıyla ilgili suç duyurusuna, isimlerin açıklanmaması nedeniyle "Yeterli delil bulunmadı" diyerek takipsizlik kararı verdi.TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu raporlarını açıklayınca; İzmir Barosu İHM üyesi avukatlar 2000 ve 2001 yıllarında 13'ü Bakırköy kadın ve Çocuk Tutukevi'nde yaşanan olaylarla ilgili, iddia edilen tarihlerde görevli kişiler hakkında 24 ayrı suç duyurusunda bulunmuştu. Avukatlar, İstanbul, Kadıköy, Yel değirmeni Karakolu görevlileri hakkındaki suç duyurusu dilekçelerinde, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu raporlarına atıfta bulunarak; "İddiaların faili durumundaki kamu görevlilerince yasaların amir hükümlerine aykırı davranarak suç işlenmiştir. Hukuka ve yasalara aykırı olarak, görevleri nedeniyle en başta sağlık ve güvenliklerini korumakla yükümlü oldukları kişilere işkence ve fena muamelede bulunan, bu muamelelere seyirci kalarak iştirak eden, bu şekilde görevlerini ihmal ve suiistimal eden görevliler hakkında kamu davası açılarak cezalandırılmalarını talep ederiz" demişlerdi. Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, "mağdurların kimlik ve adreslerinin tespit edilmesi" gerektiğini söyleyerek suç duyurusuna takipsizlik kararı verdi. Meclis Komisyonu, mağdurların, isimlerin verilmesi halinde, yeniden zor durumda kalacağı nedeniyle savcılığın bu talebini reddetmişti. Sema Pişkünsüt'ün başkanlığını yaptığı dönemde Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu cezaevleri ile bazı karakol ve emniyet müdürlükleri hakkında rapor hazırlamış, 'Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi Raporu 1998-2000' isimli raporda da birçok tutuklu ve hükümlünün çeşitli yerlerde işkence gördükleri anlatılmıştı. (BİA) src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Bursa'da veliler miting yaptıBursa Okul Aile Birlikleri Dayanışma Kültür Derneği'nce, eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla miting düzenlendi. Dün saat 13.00'te Gökdere Bulvarı'nda yapılan mitinge yaklaşık 500 kişi katıldı. Mitinge özellikle veliler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Sayim Gültekin, mitingde yaptığı konuşmada, eğitimin Anayasal bir hak olmasına karşın, günümüzde eğitimin, bir meta şeklinde alınan ve satılan bir yapıya kavuşturulduğunu kaydetti. Ülkelerin eğitim düzeyleri açısından Türkiye'nin son sıralarda yer aldığını dile getiren Gültekin, şöyle konuştu: "Cumhuriyetin ilk yıllarında ve bundan 30 yıl önce öğrenciler ve veliler daha mutluydu. Çünkü, eğitim devlet tarafından zorunlu ve parasız olarak her yurttaşa ücretsiz sunuluyordu. 1990'lı yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçe payı yüzde 14 idi, bugün bu oran yüzde 7'lere düşürülmüştür. Bu durum, ülkemizin eğitime ne kadar önem verdiğinin de göstergesidir." Bursa Okul Aile Birlikleri Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ergun Özçelik de ekonomik ve toplumsal kalkınmanın, eğitim ile sağlanabileceğine işaret ederek, yarınlara güvenle bakılabilmesi için eğtime daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından, öğrenciler halkoyunları gösterileri sundu.
ÖNCEKİ HABER

Açlık her zaman kapılarında

SONRAKİ HABER

'Varlık vergisi' sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...