09 Aralık 2001 22:00

Kriz esnafı çökertti

IMF reçetelerinin halkı yoksullaştırıp, yemez, içmez, tüketmez hale getirdiği Ankara'da büyük sanayi sitelerinin geldiği durum ile bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Paylaş
Kriz esnafı çökerttiAnkara'nın sanayi sitelerinden eskisi gibi çekiç sesleri yükselmiyor. Ekonomik krizin ardından Siteler'de 7000 işyeri kapanırken, işyerlerinin yüzde 30'u her an kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. GİMAT'ta 200'ü aşkın gıda toptantıcısı ayakta kalma mücadelesi verirken, 200-300 civarında işyeri ise icralık. OSTİM'de ise, birçok işyeri kapanırken, 900 kadar işletme elektrik faturasını ödeyemiyor. Ekonomik krizin Ankara'nın sanayi sitelerindeki işyerlerini ne hale getirdiği yapılan araştırmalar ile bir kez daha gözler önüne seriliyor. Ankara Ticaret Odası'nın yaptığı ve dergisinde yayınladığı araştırma, mobilya sanayinin merkezi Siteler'de, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Toptancıları Merkezi (GİMAT)'nde, OSTİM'de, Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde makinaların durma noktasına geldiğini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Ankara'nın en büyük sanayi sitelerinde esnafla ile görüşülerek yapılan araştırma, organize sanayi bölgesi olan ve 4000 işletmenin bulunduğu 40 bin çalışanın 100 işkolunda üretim yaptığı OSTİM'de yavaş yavaş şalterlerin inmeye başladığını gözler önüne seriyor. 1967 yılında kurulan ve 1998'de organize sanayi bölgesi kimliğine kavuşan OSTİM'de 300 kadar firma şalterleri indirmiş durumda. Elektrik faturasını ödeyemeyen firma sayısı da 900'ü buluyor. OSTİM'de üretimin durduğu, makinaların durma noktasına geldiğini OSTİM Enerji Santrali'nden alınan veriler gösteriyor, verilere göre, krizden bu yana OSTİM'de elektrik tüketimi yüzde 70 azalmış durumda. Üretim yapılamamasının diğer bir sonucu da işten çıkarmalar ile kendini gösteriyor. Krizden önce 105 kişinin çalıştığı Tüzün Kardeşler Makina Sanayi çalışan sayısını 11'e indirirken, Alkan Makina Sanayi 11 kişilik personelini 4'e düşürmüş.

Siteler'de durumMobilya sanayinin merkezi Siteler'de ise durum daha vahim. Krizden bu yana kapanan 7000 işyeri sayısı Siteler'deki toplam işyeri sayısının yüzde 20'sine denk geliyor. İşyerlerinin yüzde 30'u ise kapanma tehlikesi ile yüz yüze. Araştırmanın işaret ettiği diğer bir gerçek ise, yiyecek ekmek bulmakta zorlanan insanların artık mobilyacıların yanından bile geçmediği. Halkın artık gıda maddesi bile alamadığını gıda toptancılarının bulunduğu GİMAT'taki esnafın içinde bulunduğu durum gösteriyor. Çünkü GİMAT esnafı yüzde 30'luk bir iş kaybı yaşıyor. Yani halk en temel gıda maddelerini de tüketmiyor. Sitede birçok şirket kepenk indirmek zorunda kalırken, banka kredileriyle köşeye sıkışmış 200'ü aşkın toptancı da ayakta kalma mücadelesi veriyor. 50'ye yakın işyeri kapanırken, 300'ü aşkın işyeri de icralık.Araştırma, Ankara'nın en büyük fabrikaların bulunduğu Sincan'daki çarklarında artık ağır aksak döndüğünü gösteriyor. Bölgede bulunan 195 fabrikadan 10'nun kapısına kilit vuruluruken, fabrikalardaki işçilerde kapının önüne konulmuş.Araştırmanın ortaya koyduğu diğer bir çarıpıcı gerçekte, esnafın artık ne umudunun ne güvenin kalmadığı. Esnaf, gelinen bu noktadan IMF'yi ve onun her dediğini harfiyen uygulayan hükümeti suçluyor. Çalışan işçiler ise her an kapının önüne konulmanın korkusu ile yaşıyor. Birleşilen ortak görüş ise, krizin uygulanan IMF programları ile çözülemeyeceği. Bir siteler esnafının "devlete inanmıyorum, güvenmiyorum. Bu devlet kaç kişiye çalışıyor?" diye sorması devlete artık güvenin tükendiğini gösteriyor. GİMAT'taki gıda toptancıları ise, gıda sektörününün bile sıkıntı içinde olmasının Türkiye'de her şeyin bitme noktasına geldiğinin bir göstergesi olduğunun altını çiziyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Kitlesel ölüm tehlikesi

SONRAKİ HABER

İşkence küreselleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...