08 Aralık 2001 22:00

Hazırlık zamanı

Emek Platformu'nu oluşturan Adana'daki sendika yöneticileri, genel grevin etkili olabilmesi için işyerlerinde ciddi hazırlık yapılmasını istediler.

Paylaş
Hazırlık zamanıİnan ÜstünTek Gıda-İş Sendikası Adana 1 No'lu Şube Başkanı Cennet Hazar, son 'Tasarruf Genelgesi'nin binden fazla Tek Gıda-İş üyesini etkilediğini söyledi. Emek Platformu ve saldırılara karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Hazar, hükümetin istediği 40 bin işçi emekli edilirse, bunun arkasının kesilmeyeceğine dikkat çekti. Konfederasyonların daha radikal kararlar almasını isteyen Hazar sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece alanlara çıkıp protestolarla yetinmek sonuç getirmiyor. Sonuç getirici eylem kararları alınmalı. Emek Platformu artık genel grev kararını almalı. İşyerleri şalter, esnaf kepeng indirmeli. Çiftçi üretime ara vermeli. Türkiye'de hayat durmalı". Genel grevin etkili olabilmesi için işyerlerinde ciddi bir çalışmanın yapılması gerektiğini belirten Hazar, alınan kararların arkasında durulmasını istedi.

Hükümetin çelişkisiYol-İş Sendikası Adana 1 No'lu Şube Başkanı Ramazan Ağar ise, hükümetin bir taraftan emeklilik yasası çıkararak kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkarırken öte yandan da 50 yaşını dolduran işçileri zorunlu olarak emekliye ayırmasın çelişki olduğunu ifade etti. Son 4 yıl içinde kamuda çalışan işçi sayısının sürekli azaldığına, örneğin Köy Hizmetleri'nde 80 bin olan işçi sayısının şu anda 50 binin altına düşmüş olduğuna dikkat çeken Ağar, zorlama ile emekli yapılmasının doğru olmadığını ifade etti. Türkiye'de her şeyin kötüye gittiğini, devletin küçülme politikaları ile ekonominin düzelemeyeceğini, Kemal Derviş'in her "Düzeliyoruz" demesinde Türkiye'nin biraz daha battığını söyleyen Ağar, "Ülkeyi borç batağına sürükleyen bu hükümet bu ülkeye zararlı" dedi. IMF'nin politikaları ile ekonominin iyiye gidemeyeceğini kayededen Ağar, Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in başbakan ile görüşmesi olumsuz geçerse Türk-İş Başkanlar Kurulu toplatısında sert eylem kararları alınmasını umduklarını ifade etti.

Sorumluluk endişesiEnerji Yapı-Yol-Sen Şube Başkanı İlyas Turan da, hükümetin halkın sesine kulak vermek yerine IMF ve ABD ve diğer emperyalistlerin isteklerini yerine getirmeyi tercih ettiğini dile getirdi. Turan, artık genel grevin ilan edilmesinin zamanın geldiğini söyleyerek, "Genel greve taban hazırdır. Bu saldırılara, hak gasplarına tabanın dayanacak gücü kalmamıştır. Emek Platformu, tüm kesimlerin bu rahatsızlığına uygun hareket ederek genel greve hazırlık yapmalıdır" dedi. İlan edilecek bir genel grevin başarıya ulaşmasındaki en büyük engelin sadece sorumluluğunu yerine getirmeyen sendikal bürokrasi olabileceğine dikkat çeken Turan, doldur boşalt eylem tarzının terk edilerek sonuç alıcı eylemlere yönelinmesiyle kazanım elde edilebileceğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

En büyük ihlal yoksulluk

SONRAKİ HABER

Türkiye yeterli beslenmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...