07 Aralık 2001 22:00

Genel grev hazırlığı

Emek Platformu Başkanlar Kurulu, üretimden gelen gücün daha etkili kullanılması ve diğer eylemlerin ses getirir halde gerçekleştirilmesi için yerel yapılarının güçlendirilmesine karar verdi.

Paylaş
Genel grev hazırlığıEmek Platformu, genel grev başta olmak üzere her türlü eyleme hazırlanmak için ilk adım olarak yerel yapılandırmalarını güçlendirmeye karar verdi. Bu amaçla, platformu oluşturan kuruluşların temsilcilerinin tüm illerde derhal toplanarak durum değerlendirmesi yapmasını ve sonuçlarını yazılı olarak dönem sözcüsü Türk-İş'e iletmesini isteyen Emek Platformu, bayram tatili sonrasında yeniden toplanacak.Emek Platformu Başkanlar Kurulu, dün saat 10.00'da Türk-İş Genel Merkezi'nde toplandı. Yaklaşık üç saat süren toplantı öncesi açıklama yapan Bayram Meral, hükümetin krizin bedelini çalışanlara ödetmeye çalıştığını söyledi. "Hortumcudan, talancıdan, vurguncudan, banka batıranlardan gerektiği kadar hesap sorulmadığına inandığımız bir ortamda işçilerin resen emekli edilmesi, memurların görev yerlerinin değiştirilerek emekliliğe zorlanması, ücretlerin sınırlandırılması bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunların başında gelmektedir" diyen Meral, halkın Emek Platformu'ndan çok şey beklediğini belirtti. Bayram Meral gazetecilerin sorusu üzerine, "Şimdi de 50 yaş altının resen emekli edilmesi gündemde, IMF istiyor 60 yaşa çıkartıyoruz, IMF istiyor 50 yaş üstünü emekli ediyoruz. Bu son derece sıkıntı verici. İşçilerin kıdem tazminatları kazanılmış haklardır. Hükümet resen emekliğe başvurursa bu iş akitlerinin feshedilmesidir. Hükümet bizimle masaya oturmalı, tarıtışmalı, çalışanlar lehine karar verilmelidir. IMF isteğiyle karar alınması bizi rahatsız ediyor" dedi. Meral, IMF ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine de, herkesle konuştuklarını IMF ile de görüşebileceklerini söyledi. Başbakan'la görüşmesinin Emek Platformu'nun alacağı kararları etkilemeyeceğini dile getiren Meral, sorunların ve sıkıntıların aşılacağına inanmadığını kaydetti. Son 10 ayda emeklilik için 242 bin kişinin başvurduğunu ve büyük bir kısmının kıdem tazminatlarının ödenmediğini belirten Meral, hükümetin öncelikle bunları ödemesini istedi.

Yereller güçlendirilecekEmek Platformu'nun üç saat süren toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada da, üretimden gelen gücün en etkili bir biçimde kullanabilmesi ve yapılacak diğer eylemlerin gerçekleştirilebilmesi için yerel yapılandırmaları güçlendirme kararı alındığı belirtildi. Açıklamaya göre; platformu oluşturan örgütler illerde toplanarak durum değerlendirmesi yapacak ve buradan çıkacak sonuçlar dönem sözcüsüne yazılı olarak iletilecek. Yapılan eylemlerin "büyük bir başarı ile gerçekleştirildiği" belirtilen açıklamada, Emek Platformu'nun "tüm halkın çıkarları, bağımsızlık, ulusal egemenlik ve demokrasi için tam bir bütünlük içinde çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduğu" ifade edildi. Emek Platformu'nun sermayeye borç ödeme planı olarak hazırlanan 2002 bütçesini reddettiği dile getirilen açıklamada, Seçim Yasası ile Siyasi Partiler Yasası demokratikleştirilerek en kısa zamanda seçime gidilmesi istendi. Açıklamada, işten çıkarılmaların engellenmesi, işgüvencesinin sağlanması, istek dışı emeklilik planlarının ve ikramiyeleri erteleme girişimlerinin durdurulması talep edilirken, emekçiler hakkındaki tüm soruşturmalardan vazgeçilmesi gerektiği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Tekelleşmiş bilginin adı: patent

SONRAKİ HABER

Ölüm peşlerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...