07 Aralık 2001 22:00

Çiftçi hapis sırasında

Havran'da, kredi borçlarını ödeyemedikleri için yaklaşık 2000 kişi, 10'ar gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak cezaevi kapasitesinin sadece 60 kişi olması nedeniyle çözüm olarak ''sırayla hapis'' uygulamasına başlandı.

Paylaş
Çiftçi hapis sırasındaHükümetin tarım politikaları çiftçiyi borçlarını ödeyemez hale getirirken, Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Büyükdere beldesinde, kredi borçlarını ödeyemeyen ve mal beyanında bulunmayan yaklaşık 2000 üretici, cezaevine girmek için sıra bekliyor. Havran'da, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası'ndan aldıkları kredileri gününde ödeyemedikleri için haklarında takip işlemi başlatılan yaklaşık 2000 kişi, mal beyanında bulunmadıkları için 10'ar gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Havran Cezaevi'nin kapasitesinin sadece 60 kişi olması sorun yarattı. 2000 üretici, aynı anda cezaevine konulamayınca, çözüm olarak ''sırayla hapis'' uygulamasına başlandı. Şimdi belde ve çevre köylerde listeler hazırlanarak, kimin ne zaman hapis yatacağı belirleniyor.

Liste tartışmalarıListe çalışmaları da zaman zaman tartışmalara neden oluyor. İnsanlar, hasat dönemlerine kalmamak için bir an önce cezalarını tamamlamak istiyorlar. Bu yüzden de kış dönemi hapsine yoğun talep geliyor. Talebi karşılamak için kuraya bile başvurulduğu gözleniyor. Büyükdere Belediye Başkanı Hüseyin Asarlı, Tarım Kredi Kooperatifi'nin 1999 yılında kapandığını, aradan geçen 2 yılı aşkın sürede kimsenin kendilerini arayıp sormadığını belirtti. Kısa süre önce belde ve çevre köylerdeki üreticilerin evlerine hacizler gelmeye başladığını anlatan Asarlı, şunları söyledi: ''Borçlara çok yüksek faiz işletmişler. Rakamlar öyle bir hale gelmiş ki, ödenmesi mümkün değildi. Kooperatif, çiftçileri birbirine kefil gösterdiğinden kurtuluş yolu da yoktu. Kredi almayan insanlar da kefillikten dolayı zor durumda. Mal beyanında da bulunmayan çiftçilerimize 10'ar gün hapis cezası verilmeye başlandı. İnsanlar 10'ar gün balık istifi gibi cezaevinde yatıp geliyor. Yaklaşık 2000 kişi cezaevine girip çıkacak. Ancak borçlar, yine ödenmeyecek. Buna birisinin çıkıp 'Dur' demesi gerekir. Baskı uyguluyorlar, ama hapis yatmakla borç ödenmiyor.'' 1998'de 55 milyon lira karşılığında bir sulama motoru aldığını anlatan 68 yaşındaki çiftçi Ömer Faruk Yazıcı ise ''Geçenlerde 'Kooperatiften aldığın kredi için faizlerle birlikte 1 milyar 600 milyon lira ödeyeceksin' diye bir kâğıt geldi. 55 milyon lira borç, nasıl bu paraya çıkar aklım almıyor. Şimdi bu parayı nasıl öderim?'' diye dert yandı.
ÖNCEKİ HABER

Enerji tekeli Enron'a güle güle!

SONRAKİ HABER

'Lüleburgaz'dan Ankara'ya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...