07 Aralık 2001 22:00

Bombardıman yeniden başladı

Filistin yönetimine, Hamas ve İslami Cihad gibi örgütlerin üyelerini tutuklaması için 12 saat tanıyan İsrail ordusu, dün sabah bir Filistin karargâhını bombaladı, 20 kişi yaralandı.

Paylaş
Bombardıman yeniden başladıFilistin'e yönelik saldırısına 12 saat ara veren İsrail ordusu, dün sabah saatlerinden itibaren yeniden faaliyete geçti. İsrail uçakları, Gazze kentinde Filistin ana polis karargâhını vurdu. İsrail askeri kaynakları, en az 20 kişinin yaralandığı bombardımanda hedef alınan polis karargânın bir havan topu imalathanesini barındırdığını iddia ettiler. F-16 uçaklarının saldırısında karargahtaki iki binanın tamamen yıkıldığı belirtildi. Filistin Kamu Güvenliği Şefi Tuğgeneral Abdülrazık El Meceydeh "İsrail'in saldırısı, sükuneti sağlamaya yönelik tüm çabalarımızı yok etti. Bu saldırı, sadece gerilimin artmasına yol açacak" dedi.

İşgalİsrail ordusuna ait üç tank ve bir personel aracının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Abssan kentine girdiği bildirildi. Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin kentte 10 evi aradığını ve bazı kişileri tutukladığını, kente girdikten yaklaşık 90 dakika sonra da bölgeden ayrıldığını söylediler. Filistinli güvenlik görevlileri, Han Yunus kentinin doğusundaki Abssan'da İsrail askerleri tarafından tutuklananlar arasında, Filistin haber ajansı WAFA'nın bir muhabirinin de bulunduğunu belirttiler.

Hamas'tan tehditYaser Arafat yönetiminin İsrail'in baskısı üzerine Filistinli örgütlere yönelik olarak başlattığı gözaltı kampanyası, ülkedeki kargaşanının giderek büyümesine yol açıyor. Hamas örgütünün silahlı kanadı El Kasım Tugayları, "ruhani liderleri Şeyh Ahmed Yasin veya üyelerine en ufak bir zarar gelirse, özerk Filistin yönetimi yetkililerine saldırı" tehdidinde bulundu. Örgütün yayınladığı bildiride, "Özerk yönetim ve güvenlik biriklerini, özellikle Gazi El Cebali'yi, mücahitlerin lideri Ahmed Yasin ve savaşçılarımıza zarar verme girişiminde bulunmamaları yönünde uyarıyoruz" denildi. Gözhapsine alınan Yasin'in evnini önünde Hamas militanlarıyla Filistin polisi arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış, bir kişi Filistin polisince öldürülmüştü.

Arafat'a destekDün Gazze'de binlerce Filistinli, Arafat'a destek olmak amacıyla gösteri yaptı. Arafat'ın lideri olduğu El Fetih örgütü tarafından düzenlenen gösteriye Filistin yönetimi yetkilileri de katıldı. "Ebu Ammar için canımızı veririz" sloganları atarak Arafat'a desteklerini dile getiren göstericiler, "İşgale hayır, Siyonist komploya hayır" ve "Birlik, Filistin'in kurtuluşuna kadar ulusal birlik" dediler.

İsrail doymadı200 kadar örgüt üyesinin gözaltına alınması, İsrailli yetkilileri tatmin etmedi. İsrail başbakanlık kaynakları, özerk Filistin yönetiminin, şimdiye dek sadece "4 veya 5" kişiyi tutukladığını ileri sürüyor. Arafat'ın örgütlere yönelik siyasetinde de bir değişiklik olmadığını savunan aynı kaynaklar, tutuklanan militanların da bir süre sonra serbest bırakılıp bırakılmayacağını bilmediklerini kaydettiler. İsrail ordusundan yapılan bir açıklamada da özerk Filistin yönetiminin "terörist eylemlerin planlanmasına doğrudan karıştığını" gösteren belgeler bulunduğu iddia edildi.İsrail yönetiminin "güvercin" kadanının temsilcisi olarak bilinen Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Yaser Arafat'ın "teröristleri yakalamak için gereken çabayı sarfetmediğini ve müzakerelerin başlaması için gereken güvenen tesis etmediğini" söyledi. İsrail saldırıları, hamas'ın düzenlediği ve 26 kişinin öldüğü intihar eyleminden sonra başlamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Yağmurdan sonra...

SONRAKİ HABER

Taliban Kandahar'ı teslim etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...