06 Aralık 2001 22:00

Üniversitede Kürtçe ablukası

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması için rektörlüğe dilekçe vermek isteyen öğrenciler polis baskısıyla karşılaşıyorlar. DÜ kampüsü yaklaşık bir haftadan bu yana abluka altında.

Paylaş
Üniversitede Kürtçe ablukasıAli Rıza KılınçKürtçenin seçmeli ders olarak olarak okutulması talebinde bulunan öğrenciler polis baskısıyla karşı karşıya kalıyorlar. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde öğrencilerin rektörlere Kürtçenin okutulması yönünde verdikleri dilekçelerin Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) yaygınlık kazanmasından sonra polis üniversite önünü abluka altına aldı. Dilekçeler nedeniyle 4 DÜ öğrencisi gözaltına alındı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet ve Terörle Mücadele ekipleri DÜ kampüsü çevresinde geniş önlemler alıyor. Yaklaşık bir haftadan bu yana sabah saatlerinde kampüs girişinde araçlar durdurularak kimlik kontrolü ve arama yapılıyor. Abluka altına alınan kampüs içerisinde sivil polislerin olduğu gözleniyor. Fen Edebiyat Fakültesi önünde polis araçları ve panzerlerin yanı sıra plakasız bazı araçların bulunması da dikkat çekiyor. Bu arada Fen Edebiyat fakültesi olmak üzere bütün fakültelerin kantin ve koridorlarında polis ve sivil polislerin gün boyunca dolaştıkları söyleniyor. Ayrıca, fakülteye basın mensupları sokulmadığı gibi öğrencilerin üzerleri de didik didik aranıyor. Kampüs çevresinde ve fakülte içerisinde polisin yığınak oluşturmasına tepki gösteren öğrenciler, Dicle Üniversitesi'nde böyle bir manzaranın yaşanmasını ülkenin ve üniversitelerin içinde bulunduğu durumu göstermesi bakımından çarpıcı olduğunu belirtiyorlar. Kürtçenin seçmeli olarak okuma talebinin yasal çerçevede haklı ve meşru bir talep olduğunu ifade eden öğrenciler, YÖK'ün, rektörlüklerin ve polisin haklı taleplerinin önüne geçemeyeceğini ifade ettiler.

Başvurular yapılacakKonu ile ilgili görüşlerini aldığımız bazı öğrenciler arama sırasında polislerin YÖK'ün yayınladığı genelgeyi kendilerine hatırlattığını, dilekçe verdikleri taktirde haklarında soruşturma ve okuldan uzaklaştırma gibi durumlarla karşı karşıya kalacakları yönünde "uyarı"da bulunduklarını anlattılar. Yine benzer şekilde DÜ öğrencilerinin yemekhaneye giden yolu üzerinde bulunan DÜ Meslek Yüksek Okulu duvarında "Resmi dil Türkçe'dir başka dil kullanılamaz..." şeklinde yazılar yer alıyor. Öğrenciler, şu anda 2 bin öğrencinin dilekçe vermeye hazır olduğunu söylediler. Öğrenciler, bugün İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nde yapılacak basın açıklamasından sonra topladıkları dilekçeleri rektörlüğe vermeyi planlıyorlar. Öğrenciler, dilekçeleri verirken Diyarbakır Demokrasi Platformu ve İHD Diyarbakır Şubesi temsilcilerinin de olacağını söylediler.

Baskılar kınandıEğitim-Sen İstanbul 5 Nolu Şube Yönetim Kurulu, anadilde eğitim isteyen öğrenciler üzerindeki baskıları kınadı. "Terör" bahanesiyle dünyada ve Türkiye'deki saldırıların yoğunlaştığına dikkat çeken açıklamada, "Yeni saldırı paketlerinin hazırlandığı bu süreçte tüm demokratik kurum ve kuruluşlar birleşik mücadele olanağı yaratmazlarsa bu saldırıların boyutlanacağı bilinmelidir." denildi.
ÖNCEKİ HABER

ABD Kıbrıs'tan memnun

SONRAKİ HABER

'Türkiye kirli savaşa çekiliyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...