06 Aralık 2001 22:00

Hükümet işçiyle oyun oynuyor

Bütçe açıklarını işçi ve emekçilerden kapatmayı hedefleyen hükümet her gün yaptığı açıklamalar veya yaydığı söylentilerle oyalama taktiği güdüyor.

Paylaş
Hükümet işçiyle oyun oynuyorBütçe açıklarını işçi ve emekçilerden kapatmayı hedefleyen ve bunun için de gözünü, kamu işçilerinin ikramiyeleri, kıdem tazminatları ve toplu iş sözleşmesinden doğan haklarına diken hükümet her gün yaptığı açıklamalar veya yaydığı söylentilerle oyalama taktiği güdüyor.Başbakanlık'ta özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile ÇAYKUR'da çalışanların emekliliklerine ilişkin dün akşam saatlerinde bir toplantı yapıldı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanları Mehmet Keçeciler, Kemal Derviş ve Edip Safder Gaydalı'nın katıldığı toplantıda, IMF'nin de dayattığı resen emeklilik ile işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları masaya yatırıldı.Konuya ilişkin AA'nın geçtiği haberde hükümetin resen emeklilik uygulamasından vazgeçtiği bildirildi. Habere göre, toplantıda, kamuda çalışan 50 yaşın üzerinde 27 bin kişinin bulunduğu, ancak emekli olmak isteyenlerin sayısının bu rakamı aşacağı tahmini dile getirilerek, dolayısıyla resen emeklilik uygulamasına gerek kalmayacağı görüşü savunuldu. Konuyla ilgili Devlet Bakanı Kemal Derviş ise emekli olacak kamu işçilerinin tazminatlarının karşılanması konusunda bir sıkıntı olmayacağını ileri sürerek, amacın devletin verimli çalışması ve işlemesi olduğunu iddia etti. İlgili bakanlar, emekli olmak isteyenlerin sayısını tespit etmek amacıyla KİT genel müdürlerinden kuruluşlarıyla ilgili sayıyı bildirmelerini isteyecek. Emekli olmak isteyenlerin sayısı tespit edildikten sonra sendika yöneticileri ile bir toplantı yapılacak ve konu değerlendirilecek. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İÜ rektörünü arıyorSavaş VelioğluTürkiye'nin en eski üniversitesi İstanbul Üniversitesi (İÜ)'nde önümüzdeki günlerde rektörlük seçimleriyle gündemde olacak. 28 Şubat sürecinin önemli simalarından biri olarak sivrilen şimdiki rektör Kemal Alemdaroğlu görev süresi boyunca sık sık üniversite bileşenlerinin tepkisini çekmişti. Üniversite çalışanları ve öğrenciler, 10 Aralık günü yapılacak rektörlük seçiminde göreve gelecek yeni rektörün, özgürlüklerini kısıtlamayan bir kişi olmasını istiyor. Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Kadir Erdin, seçilecek rektörün, üniversite bileşenlerinin düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri bir ortam yaratması gerektiğine vurgu yapıyor.

Özgürlükçü bir rektörÖzgürlüklerden yana bir rektörün üniversite yönetimine getirilmesini isteyen Erdin, üniversitelerin özgürlüklerin ve demokrasinin en geniş biçimde kullanıldığı, düşüncelerin ve eleştirilerin dile getirildiği ortamlar olması gerektiğine dikkat çekti. Erdin, böyle bir ortam sağlanmasının ilk koşulunun ise katılımcılık olduğunu belirtti. Öğretim üyeleri olarak özgür, demokratik ve üretken üniversiteden yana eleştirilere açık, kişiye bağlı yönetim biçimine karşı ve baskıcı olmayan üniversite ortamı sağlayacak bir kişinin rektör olmasını istediklerini kaydeden Erdin, "Pazartesi günü yapılacak rektör seçiminde tüm öğretim üyelerinin sağduyulu bir şekilde tercihlerini yapacaklarına inanıyorum" dedi. Alemdaroğlu'nun baskıcı yönetim tarzını devam ettirecek bir rektörü istemediklerini belirten öğrenci temsilcileri ise, bilimsel eğitimden yana olmayan ve üniversitelerinin ticarethane olmasına karşı çıkmayan bir rektörün göreve gelmesine karşı olduklarını kaydediyorlar. Eğitimin iki bileşeni olduğunu hatırlatan öğrenci temsilcileri, üniversite yönetiminde kendilerine de söz hakkı verilmesi gerekliliğine dikkat çekerek, "Öğrenciler hakkında alınan kararlarda, bizler de söz sahibi olmak istiyoruz. Üniversitenin tek bir kişi tarafından yönetilmesi eğitim sürecini olumsuz etkilemektedir" diyorlar.Öğrenciler rektörlük için şimdiye kadar aday olan öğretim üyelerinin kendi istedikleri tarife uymadığını ifade ediyorlar. Alemdaroğlu'nun yönetim tarzının üniversitelerinde devam etmesini istemediklerini belirten öğrenciler, parasız, bilimsel, demokratik üniversite için çalışacak bir rektör istiyor. Rektörlük için şimdilik üç aday bulunuyor. Prof. Dr. Mesut Parlak Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Dinçer Uçak ve halen rektör olan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyeleri.
ÖNCEKİ HABER

Antep'te provokasyon sürüyor

SONRAKİ HABER

Selda Onur'un kadınları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...