06 Aralık 2001 22:00

AB'ye ortak terörizm tanımı

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri ve adalet bakanları ortak bir "terörizm" tanımı üzerinde anlaştı. Üye ülkelerin yasaları da bu tanıma göre yeniden düzenlenecek.

Paylaş
AB'ye ortak terörizm tanımıAvrupa Birliği adalet ve içişleri bakanları, "terörizm" tanımı konusunda anlaşmaya vardılar. Brüksel'de toplanan adalet ve içişleri bakanları, terörizmin tanımını ve terör suçlarına verilen cezaları üye ülkelerin mevzuatında uyumlu hale getirmeyi öngören bir çerçeve-kararı kabul ettiler. Bakanların kabul ettiği metinde terör örgütü yöneticilerine en az 15, terör grubu üyelerine de 8 yıl hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Yasa, terörizmi "bir kişi ya da grup tarafından bir ya da daha çok ülkeye, bu ülkelerin kurumlarına ya da halkına karşı adı geçenleri korkutmak, bir ülkenin siyasi, ekonomik ya da sosyal yapısını değiştirmek ya da tahrip etmek amacıyla kasten işlenen suçları" kapsıyor. Son derece geniş ve yoruma açık olan bu tanım, toplantı öncesinde tepkilere yol açmıştı. İşçi eylemlerinin ve kürselleşme karşıtı gösterilerin de bu tanıma dahil edilmesi ihtimali üzerine birliğe üye ülkelerden 200'ün üzerinde avukat, bir dilekçe hazırlayarak girişimi protesto etmişti. Dilekçeyi destekleyenler hafta başında, Belçika'nın başkenti ve birliğin merkezi Belçika'da kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı da düzenlediler. Avrupa Birliği bakanlar toplantısı sonucunda hazırlanan ortak metinde, tepkilerin yükselmesini engellemek amacıyla "sendika eylemleri ya da küreselleşe karşıtı gösterilerin terörizmle karıştırılmaması için" ayrıntı verildi.

ABD ile rekabet!Avrupa Birliği, adeta ABD'deki yeni antidemokratik uygulamaları taklit ediyor. Washignton'daki Elektronik Mahremiyet ve Bilgi Merkezi araştırmacılarından Sarah Andrews, Avrupa'nın bazı yönlerden ABD'yi de geride bıraktığı görüşünde. Andrews, Avrupa'daki bilgi saklama yasalarının ve "toplumu rahatsız edebilecek kimselerin" fişlenmesinin ABD'de önerilmediğini belirtiyor. Yine bu hafta başında Londra merkezli insan hakları örgütü Statewatch, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin polis ve gizli teşkilatları arasında bilgi alışverişini sağlayan Schengen Bilgi Sistemi'nin genişletilmekte olduğunu bildirmişti. Artık "muhtemel protestocular" hakkındaki bilgiler de hukuksal yollardan paylaşılacak. Bu kararda geçtiğimiz yaz Cenova ve Göteborg'da yapılan küreselleşme karşıtı gösteriler etkili oldu.
ÖNCEKİ HABER

Uzlaşma pamuk ipliğinde

SONRAKİ HABER

Cebimizdeki hortumcu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...