05 Aralık 2001 22:00

Krizin sonuçları sahnede

Büyük şehirlerde yaşamanın zorlukları ve insanın kendisine, çevresine nasıl yabancılaştığının gözler önüne serildiği "İkinci Caddenin Mahkûmu" adlı oyun, krizin faturasını ödemek zorunda kalan insanların yaşadıkları sefaleti anlatıyor.

Paylaş
Krizin sonuçları sahnedeNilay AydemirYaşanan ekonomik kriz nedeniyle işten atılan binlerce işçi ve emekçinin yaşadığı psikolojik bunalım, yoksulluk ve ailelerde yaşanan geçimsizlik tiyatro oyunlarında da gözler önüne seriliyor. Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından sahnelenen "İkinci Caddenin Mahkûmu" adlı oyun dünyanın en büyük emperyalist ülkesinde yaşanan kriz nedeniyle işten atılan bir adamın yaşadığı sıkıntıları, girdiği depresyonu anlatıyor.Neil Simon'un yazdığı ve rejisörlüğünü Ege Aydan'ın yaptığı "İkinci Caddenin Mahkûmu" adlı oyun, Amerikan orta sınıfından bir ailenin yaşanan ekonomik kriz sonrasında yaşadığı sefalati trajikomik dille veriyor. Sistemin sorgulandığı ve bilinçli bir şekilde orta sınıfın yok edilmeye çalışıldığının vurgulandığı oyunda, 45 yaşında işten atılan ve bu yüzden sinir krizi geçiren bir adam ve çevresinde yaşananlar konu ediliyor. Oyunda, anlatıcının medyatik bir görünümünün olması ve oyunu anlatırken aralara haberlerin serpiştirilmesi ile de medya eleştirisi yapılıyor.

Tutsak insanlarSistemin insan ilişkilerini nasıl kopardığı sevgi, saygı ve insana özgü güzel duyguların nasıl yok edildiği, tamamen para, çıkar ve bencilliğin hüküm sürdüğü bir yaşamın insanlara nasıl dayatıldığını gözler önüne seren oyunda, metropollerde yaşamanın zorluklarını ve teknolojinin gündelik yaşama girmesiyle yaşamın kolaylaşmasının yanı sıra insanın kendisine ve çevresine nasıl yabancılaştığını da gösteriyor. "İkinci Caddenin Mahkûmu", insanların yaşadıkları mekânların, eşyaların, sokak ve caddelerin nasıl tutsağı olduğu ve sadece onlar için yaşar hale geldiğini vurgusunu yapmayı da ihmal etmiyor. ABD'de özellikle 1960'lı yıllardan sonra sistemli bir şekilde kullanılan ve insanları uyuşturan antidepresyon ilaçlarına ailenin sorunlarından kaçmak için çok fazla başvurduğu, hatta hayatlarının merkezinde olduğu da oyunda veriliyor.Eğlenirken insan ilişkilerini, sistemi ve yaşamı sorgulamamızı sağlayan, bütün bu olumsuzluklara karşı her zaman bir umut olduğu ve sonunda bütün zorlukların aşılabileceğini gösteren oyun, aralık ayı boyunca Şinasi Sahnesi'nde sahnelenecek.
ÖNCEKİ HABER

Yağmur sel oldu, yoksulu vurdu

SONRAKİ HABER

Bu kez DGM restleşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...