05 Aralık 2001 22:00

ABD'den Şaron'a tam destek

Washington'dan gelen son açıklamalar, Bush yönetiminin işgalci İsrail'e tam destek verdiğini, hatta onu Filistin'e saldırmaya teşvik ettiğini gösteriyor.

Paylaş
ABD'den Şaron'a tam destekABD yönetimi, İsrail'in Filistin kent ve köylerine düzenlediği saldırıların arkasında durarak, Ariel Şaron'u daha da cesaretlendiriyor. ABD Başkanı George W. Bush, Ortadoğu'da barışın sağlanmasının yolunun "Amerika'nın müttefiklerinin, teröristleri adalet önüne çıkarması" olduğunu söyleyerek, "Amerikan barışı"na yeni bir "açılım" getirdi. ABD Başkanı, "Dünyadaki dost ve müttefiklerimizin, Ortadoğu'da barışı sağlamak için, teröristleri adalet önüne çıkarması mecburidir. Bence İsrail halkı barış içinde yaşamak istiyor, ama Ortadoğu'da bazı unsurlar, barış düşüncesinden nefret ediyorlar" diye konuştu.

Güvenlik karşılığı barış!Bush, bu sözleriyle, Ortadoğu barışının yolunun "toprak karşılığı barış" veya ondan daha da geri bir nokta olan "toprak karşılığı güvenlik" değil, "güvenlik karşılığında barış" olduğunu ilan etmiş oldu. İsrail sağının tezleriyle örtüşen bu açıklamayla birlikte, Filistinlilerin haklı devlet talepleri, tamamen gözardı edilmiş oldu. Bush ayrıca, "Amerika'nın dostları" terimini kullanarak, Filistin Yönetimi'nin ABD'nin isteklerini yerine getirmemesi durumunda "düşman sayılabileceğini" de ima etti. Bush , Filistin Özerk Yönetimi lideri Arafat'a seslenerek, "İsrail'deki intihar saldırılarını düzenleyenlerin kökten temizlenmesini" istedi.

Çığ operasyonuBush'un açıklamasının zamanlamasına da dikkat çekiliyor. Bu açıklamalardan bir süre önce İsrail yönetimi, "Çığ Operasyonu" adını verdiği kanlı saldırılar kapsamında, Batı Şeria ve Gazze'ye yönelik baskısını artıracağını ilan etti.İsrail İskan Bakanı Natan Şaranski de, İsrail'in "Arafat'ın askeri altyapısını yok etmesi gerektiğini" söyledi. Şaranski Rus, RTR televizyonuna verdiği demeçte, "Arafat'ın askeri altyapısının terörizmi desteklediği yönünde hiçbir kuşku yoktur. Terörizmi destekleyen tüm organizasyonları yok etmeliyiz" dedi. Bush'un sözleri ile, İsrail'in yeni katliam planlarına "yeşil ışık" yakılmış oldu.

Bağımsız devlet İsrail!Washington yönetimi, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'ya yönelik füze saldırılarına da tam destek vermişti. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, basına bir açıklama yaparak "İsrail bağımsız bir devlettir ve güvenlik içinde yaşama hakkı vardır" diye konuşmuştu.

İngiltere'den de destekABD'nin ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da, İsrail'e destek verdi ve Arafat'ın gerekeni yapmadığını savundu. Avam Kamarası'nda konuşan Straw, İsrail'in, güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almaya hakkı olduğunu da iddia etti. İsrail ordusu tarafından hareket serbestisi engellenen Arafat ise, Şaron'u suçladı. Arafat, "İsrailliler benim başarılı olmamı istemiyor. Bu nedenle Şaron, halkımıza, köylerimize, kentlerimize karşı askeri faaliyetlerini tırmandırıyor. Şaron, barış sürecinin başlamasını istemiyor" diye konuştu.

Saldırı durdurulduBu arada akşam saatlerinde İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Arafat'ın kendisine telefon ederek, "İsrail ve ABD'nin talep ettiği tutuklamaları yapamayacağını, çünkü İsrail'in misilleme hava saldırılarının, Filistin güvenlik güçlerinin hareketlerine engel olduğunu" söylediğini aktardı. Peres, Arafat'ın, bu isteğinin kabul edildiğini kaydederek, "İsrail'in istediği militanların tutuklanmasını sağlamak için Filistin polisine serbest hareket hakkı verildiğini" söyledi. Gelecek 12 saatin, Filistin Özerk Yönetimi'nin güvenilirlilik sorununu halledebileceği sakin bir süre olabileceğini söyleyen Peres, bu süre içinde isimlerini verdikleri 36 kişinin tutuklanmasını istedi. İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri de, bu açıklamayı doğrulayarak, "Filistin lideri Yaser Arafat'ın saldırıları durdurmak için neler yapacağını görmek amacıyla İsrail ordusunun Filistin yönetimine karşı yürüttüğü operasyonların durdurulduğunu" açıkladı.

Üç kuruma yaptırımABD, İsrail'e desteğini başka yollarla da gösteriyor. Önceki gün, İran yanlısı Filistinli Hamas örgütüne mali kaynak sağladığı ya da desteklediği suçlamasıyla, üç grubun mal varlıkları donduruldu. Yetkililer, merkezi Teksas'ta bulunan Yardım ve Kalkınma için Kutsal Topraklar Vakfı ile birlikte El Aksa Uluslararası Bankası ve Batı Şeria'da faaliyet gösteren Beyt El Mal Holdingleri Şirketi'nin mal varlıklarının dondurulduğunu kaydetti. Bush, Hamas'a maddi kaynak sağladığını öne sürdüğü Kutsal Topraklar Vakfı'nın Teksas'taki merkezi ile California, New Jersey ve Illinois'deki bürolarına el konulduğunu bildirdi. Bush, "Teröristler bu vakıftan para alıyordu. Buna izin vermeyeceğiz. Mesaj şu: Kimin terörle işi varsa, ABD ile işi yok" dedi.Bu arada, İsrail'in Ankara Büyükelçisi David Sultan, Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu'yla görüşerek, hükümetine destek istedi.
ÖNCEKİ HABER

Fırtına biçiyorlar!

SONRAKİ HABER

Filistin topraklarında 24 saatin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa