04 Aralık 2001 22:00

Kapalı yollar ulaşılmaz köyler

IMF ve Dünya Bankası'nın tasfiyesini isteği Köy Hizmetleri kapatılırsa yılın büyük bir bölümünü kar altında geçiren köylere ulaşmak mümkün olmayacak.

Paylaş
Kapalı yollar ulaşılmaz köylerŞahin BayarTürkiye nüfusunun yüzde 40'nı oluşturan köylere içme suyu götürme, yol, köprü ve hayvancılığın yapıldığı bölgelere gölet yapma ile kar temizleme gibi birçok insani hizmetleri üstlenen Köy Hizmetleri, IMF ve Dünya Bankası'nın istemleri doğrultusunda kapatılmak isteniyor. Eğer bu uygulama gerçekleşirse yılın büyük bir bölümünü kar altında geçiren köylere ulaşmak mümkün olmayacak. Hayvancılık ve tarıma yönelik hizmetler de gerçekleşemeyeceği için köylerden şehirlere yeni göç dalgası başlayacak. Köy Hizmetleri Genel Müdürlükleri'ni "Türkiye'nin sigortası" olarak niteleyen Yol-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Ahmet Sever, tasfiye edilmek istenenin Türkiye sigortası olduğunu söyledi. Köylülerin meskenlerini sağlamak ve buralardaki hayat standartlarını yükseltmek, ekonomik kazanımlarını artırmak için şehirlerde yapılan her türlü hizmeti köylere ulaştırmak için yıllardır çaba harcadıklarını belirten Sever,"Bu teşkilat çökertilmeye çalışılıyor. Çünkü Köy Hizmetleri çalıştığı sürece oradaki insan istihdam olacaktır. Orada üretim yapılacaktır. Amerika'nın şekerine ihtiyaç duyulmayacaktır. Amerika'nın buğdayına ihtiyaç duymayacaktır. Burada oynanan oyun köylülerin kendisinedir" dedi.

17 Ağustos depremiHerhangi bir tabi afet karşısında da ilk müdahaleyi Köy Hizmetleri'nin yaptığını ifade eden Sever, "17 Ağustos depreminde Türkiye'nin her yerinden gelen Köy Hizmetleri çalışanları üç ay boyunca burada enkazlarından altından insanları çıkarmaya çalıştı" diye konutu. Sever, geçtiğimiz günlerde ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın memleketi Rize'de meydana gelen heyelana ilk müdaheleyi kendilerinin yaptığını vurguladı.KİT'lerde oynanan oyunun şimdi de Köy Hizmetleri'nde oynandığını anlatan Sever, 294 bin kilometre yol ağının olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor; "Bu yolların kış boyunca kar mücadelesi var. Hele Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde arkadaşlar devamlı kar mücadelesi veriyor. Sonra Trakya tarafı yine öyle. Karın ne zaman yağdığı belli olmaz. Gece saat 12.00'de muhtar telefon açar. Biz hemen kriz masası oluştururuz ve hemen müdahale ederiz. İki-üç gün burada çalışırız. Bundan sonra ne olacak. Bekle yarın sabah olsun ihale edeyim. İhaleyi kim kazanırsa o gitsin yolları açsın anlayışı gelecek".Köy hizmetlerinin kapatılmak istenmesinde bir rant kavgasının da olduğunu belirten Sever, bu iddiasını, "Ankara'ya giden karayolu üzerinde hergün birileri tamir yapıyor. Tamire verilen paralarla çok sayıda otoban yapılırdı. Burada yandaşlara rant sağlanıyor. Köy Hizmetleri kapandığı takdirde 294 bin km yolun genişletilmesi programı var. Şimdi bu hizmet ihale ile yandaşlara verilecek" sözleriyle temellendiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Emeğe açık saldırı

SONRAKİ HABER

TANSAŞ işçileri davayı kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...