04 Aralık 2001 22:00

Emeğe açık saldırı

Hükümetin hukuk dışı davranarak kazanılmış haklarına saldırdığını belirten sendikacılar, tepkilerinin süreceğini ifade ettiler.

Paylaş
Emeğe açık saldırıSendikalar, hükümetin kamuda çalışan 49 bin işçinin zorunlu emeklilik yoluyla işten atılması, ikramiyelerin bir bölümünün 2003 yılına ertelenmesi gibi saldırıları da içeren 'tasarruf' genelgelerine tepki gösterdi. Sendikacılar, Ankara yürüyüşü, 9 Kasım mitingi ve en son 1 Aralık'ta ülke çapında yapılan eylemlere rağmen taleplerini dikkate almayan hükümete karşı tepkilerinin süreceğini söylediler. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, hükümetin işçilerin kazanılmış haklarına saldırdığını, imzalanan toplusözleşme hükümlerini çiğnediğini ifade etti. "50 yaş üstüne resen emeklilik adı altında yapılmak istenen, bir emeklilik işlemi değil, İş Yasası'nın 13. maddesine göre işten çıkarmadır. Bu durum, 2001 yılında 1,6 milyona ulaşan işten çıkarılanlara, onbinlercesinin daha eklenmesi, işsiz sayısının daha da artması demektir" diyen Öztaşkın, 2002 yılı ikramiyelerinden birinin 2003 yılına ertelenmesinin de kazanılmış hakkın çiğnenmesi anlamına geldiğini ve hukukdışı olduğunu belirtti. Mustafa Öztaşkın, "Hükümeti bir kez daha IMF'ye teslimiyetin sonunun gelmeyeceği ve kazanılmış haklarımıza dokunulmaması yönünde uyarıyoruz. Eylemlerimizin süreceğinden ve sandıkta hesap sorulacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Suç ortağı arıyorlarDemiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 1 Aralık eylemlerinin ardından meydan okurcasına tasarruf genelgelerinin yayınlamasının emeğe karşı açıkça saldırıya geçildiğini gösterdiğini belirtti. Atalay yaptığı yazılı açıklamada, "Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Üretimden gelen güç eksiksiz kullanılacaktır" diyerek, hükümetin yasalara karşı sorumluluğunun ve duyarlılığının kalmadığını ifade etti. Hükümetin suçuna ortak arayarak emeklilik hakkını elde etmiş işçilerin tespitine sendikacıların da davet edileceğini belirttiğini hatırlatan Atalay, böyle bir suçun ortağı olmanın sendikacıların temsil ettiği kitleye ihanet etmesi anlamına geleceğine dikkat çekti. Atalay, "Türkiye ekonomik krizlerin üstüne bir de sosyal krizle karşı karşıyadır. Bu, ateşle oynamaktır" dedi.

'Ülke çiftlik değil'Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Raif Kılıç da yaptığı açıklamada, hükümetin genelge ile yasaları çiğnediğini, çalışanların haklarını apaçık gasp ettiğini belirtti. Kılıç, bu ortamda çalışanlara sadece kazanılmış haklarını korumak değil, yasaların uygulanmasını sağlamak görevinin de düştüğünü dile getirerek, Başbakanlık genelgesinin hortumculara aktarılan paraların çalışanlardan alınması anlamına geldiğini vurguladı. "Bu ülke ne siyasilerin, ne sermayedarların ne de IMF'nin çiftliği değildir. Artık bu ülkenin sahipsiz olmadığını gösterme zamanı gelmiştir" diyen Kılıç, Türk-İş'in çalışanlar lehine alacağı her türlü kararın yanında olacaklarını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Medeni Kanun değişmeden geçti

SONRAKİ HABER

Kapalı yollar ulaşılmaz köyler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...