04 Aralık 2001 22:00

Irak'a saldırı bölgenin sonu olur

Türk yetkililerinin yeni koşullar meydana gelirse Irak politikalarını gözden geçireceklerini açıklamaları, bölgedeki ticaret ve sanayi odaları ile işadamlarını endişelendiriyor.

Paylaş
Irak'a saldırı bölgenin sonu olurMehmet AslanoğluBölgedeki ticaret ve sanayi odaları ile işadamları örgütleri, ABD'nin muhtemel bir Irak saldırısına karşı olduklarını belirttiler. Özellikle son birkaç gündür ABD yetkililerinin ve basın organlarının ABD'nin Irak'a yapacağı saldırı planlarını gündeme getirmeleri ve Türk yetkililerinin yeni koşullar meydana gelirse Irak politikalarını gözden geçireceklerini açıklamaları, bölgeyi endişelendiriyor. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kutbettin Arzu, bölgedeki komşu ülkelerle iyi ilişkilerin geliştirilerek ticaret yapma imkânlarının yaratılmasını isteyerek, bölgede son bir yıldır yaşanan krizin olumsuz etkilerinin böylece giderilebileceğini aktardı. Arzu, son 1 yıl içerisinde Diyarbakır'da 11 işletmenin kapısına kilit vurduğunu, 97 fabrikanın da kapasitesini yüzde 37'ye dürüşmek zorunda kaldığını belirterek, GAP'a gerekli finansmanın sağlanması gerektiğini ifade etti. Arzu, bölgedeki ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl yüzde 50 civarında olan işsizlik oranının Diyarbakır'da bu yıl itibariyle yüzde 64'e yükseldiğini tespit ettiklerini ifade etti.Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Şeyhmus Aktaş, ABD'nin Irak'a saldırması halinde Türkiye'nin ağır bir darbe alacağına vurgu yaparak, kriz nedeniyle bitme noktasına gelen bölge ekonomisinin felç olacağını söyledi. Aktaş, Körfez krizinde yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Musul-Kerkük kolay değilCizre Ticaret Odası Başkanı Adnan Elçi de bölgenin hâlâ Körfez krizindeki yaralarının taze olduğunu hatırlatarak, "İkinci bir Körfez krizi bölgeyi mahveder" dedi. 1990'da en azından batıda iş olanağı olduğunu söyleyen Elçi, bu kez bölge halkının göç edeceği bir batının olmadığına vurgu yaptı. 11 Eylül'e kadar bölge ekonomisinin krizden fazla etkilenmediğini belirten Elçi, 11 Eylül'den sonra büyük bir krizin içine girdiklerini ifade etti. Bölgede 70 bin aracın bağlı durumda olduğunu belirten Elçi, ABD konsolosuyla yaptıkları görüşmede ABD'nin kesinlike Irak yönetimini değiştireceğini öğrendiklerini belirterek, "Powell'ın bölgeye geliş niyeti belli. Biz Irak'a bir saldırıyı tasvip etmiyoruz. Türkiye'ye Musul-Kerkük petrolleri verilecek deniyor. Bu o kadar basıt bir olay değil. Ortadoğu'daki tek ülke Türkiye değil. İran'ın Irak içindeki etkinliği daha fazla. Biz sınırı geçmeden İran Şii bölgelerinde etkinlik kurar bile. Bölgede Habur dışında bir ikinci kapının açılması ABD tarafından engellendi. Bu bölgenin ekonomik olarak biraz rahatlamasının önünü açabilirdi. Türkiye krizden çıkış için Irak'a saldırıyı kabul edebilir. Son açıklamaları onu gösteriyor" dedi.

Şahdamarımız kesilirŞırnak Ticaret Odası Başkanı Kamil İlhan ise ABD'nin Irak'ı vurmasına karşı olduklarını belirterek, "Saldırırsa Habur tamamen kapanır. Şırnak'tan Antep'e kadar bölge halkının ekmeği kesilir. ABD ha Irak halkının başına bomba yağdırarak insan öldürmüş ha Habur'u kapatarak bizi ekmeksiz bırakmış. Aynı şey. Habur bizim şahdamarımızdır. Bu damar kesilirse ölürüz. Türkiye'nin Musul ve Kerkük'e gireceğini zannetmiyorum. Mesele petrolse Şırnak'ta da Batman'da da var" diye konuştu.

Musul-Kerkük'ü vermezlerGÜNGİAD Başkanı Abdulkadir Akboz, "Ülke büyük bir ekonomik kriz içerisindeyken Türkiye böyle bir işe girişmemeli" dedi. Türkiye'nin geçmişte de ABD ile böyle bir tecrübesi olduğunu hatırlatan Akboz, "Körfez krizinde NATO üyesi olmamıza rağmen zararlarımız karşılanmadı. 2001 yılı itibariyle Körfez krizi nedeniyle 55 milyar dolar zarar ediyoruz. Biz bu rakamları kaybederken 3 milyar dolar için IMF kapılarını aşındırıyoruz" dedi. Akboz, Musul-Kerkük'ün Türkiye'ye verileceği iddialarıyla ilgili de "Irak burayı savaşlarla uluslararası antlaşmalarla kazanmış. Bu bölgenin kolay kolay Türkiye'ye terk edileceğini zannetmiyorum" dedi. Akboz, Türkiye'nin somut çıkarlarını göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Kamudaki işçilerden

SONRAKİ HABER

Savaş ve katliam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...