04 Aralık 2001 22:00

Filistin halkına savaş açtılar

İsrail yönetimi, "Çığ Operasyonu" adını verdiği saldırıların giderek şiddetleneceğini açıkladı. Ordu, kapsamlı bir işgal harekâtı da başlattı. Filistinli yetkililer, İsrail'in fiilen savaş açtığını söylüyorlar.

Paylaş
Filistin halkına savaş açtılarHamas örgütü tarafından düzenlenen intihar saldırılarını bahane eden İsrail, Filistin'e fiilen savaş açtı. İsrail, giderek şiddetleneceği belirtilen saldırılara "Çığ Operasyonu" adını taktı. Operasyon kapsamında mülteci kampları da F-16'larla vuruluyor. Batı Şeria ve Gazze'deki kentler tanklarla ablukaya alınıyor. Filistin yetkilileri, "Ariel Şaron'un deliliğinin durdurulması" çağrısında bulundu. Gazze'ye yönelik hava saldırısında ilk belirlemelere göre 2 kişi öldüğü, 100'ün üzerinde kişi yaralandı. Gazze Şifa Hastanesi Doktoru Muaviye Hasaneyn, 17 yaşındaki bir öğrenciyle bir polisin yaşamını yitirdiğini söyledi. Bir okul yanına bomba atılması sonucu çocuklar yaralandı. Filistin güvenlik birimleri, İsrail askerlerinin ve tanklarının, Ramallah ve Nablus'un bazı bölgelerine hareket ettiğini ve Tulkarim yakınlarındaki bir köye girdiğini kaydettiler. Birliklerin, Arafat'ın karargâhı yakınlarında mevzilendikleri belirtildi. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, bir Filistin sözcüsü, "İsrail işgal kuvvetleri, Batı Şeria'daki köy ve kentlerin civarına tank, zırhlı ve personel taşıyıcı yerleştirmeye başladı" dedi. Sözcü, "Arap ulusu ve uluslararası topluluktan, halkımızın korunması için olabildiğince çabuk gözlemci göndermelerini istiyoruz" diye konuştu. İsrail füzelerinin Batı Şeria'nın Cenin kentini vurduğu bildirildi. Filistin yetkilileri ve görgü tanıkları, füzelerin Cenin kentindeki Filistin karakollarını hedef aldığını belirtiyor. İsrail bombardımanda özellikle "Güç 17" ile "Tanzim" karargâhlarını hedef aldı. Gazze Güvenlik Şefi Muhammed Dahlan'ın bürosunun isabet aldığına dair haberler verildi. İsrail uçakları ve helikopterleri, eşzamanlı olarak Batı Şeria'daki Han Yunus, Sulfid, Tulkarim'e de saldırdı.

Arafat'ın karargâhıİsrail helikopterleri ayrıca, Batı Şeria'daki Ramallah'ta Filistin lideri Yaser Arafat'ın karargâhına hava akını düzenledi. Saldırıda Arafat'ın karargâhında olduğu ve binayı terk etmediği, ancak kimsenin yaralanmadığı bildirildi. Arafat'ın bürosunun yakınına da 3 top mermisi isabet etti. Karargâhın 200 metre ilerisindeki Filistin İçişleri Bakanlığı binası ve polis karakolu da bombalandı. Filistinli yetkili Mustafa Barguti, İsrail tanklarının Ramallah'ı yavaş yavaş işgal etmekte olduğunu belirterek, "3 milyonluk Filistin halkı, hapsedilmiş durumda. Okullar kapalı, sağlık hizmetleri durdu, yiyecek sağlamak mümkün değil. Yer yer su ve elektrik kesintileri var" dedi. İsrail Başbakanı Şaron'un savaş suçlusu olduğunu söyleyen Barguti, uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

İsrail'in planıVerilen bilgiye göre, saldırılar bugün ya da yarın sona erecek ve İsrail bu sürenin sonunda bir durum değerlendirmesi yapacak. Filistin lideri Yaser Arafat'ın, "İsrail tarafından istenen militanların tamamını tutuklamamış olması" halinde, Filistin yönetiminin ve Arafat'ın devrilmesi gündeme gelebilecek.Saldırılara gerekçe olarak "terörizmle mücadele" demagojisi yapılıyor. Ancak Şaron'un "Arafat'a yumuşak darbe planını" aylar önce hazırladığı, uluslararası baskı nedeniyle uygulayamadığı belirtiliyor. Buna göre, Arafat'ın gücü ve statüsü Filistin kurumlarına yapılacak ve çığ gibi büyüyecek operasyonlarla sarsılacak. Arafat, İslami örgütlere karşı korunmasız ve güçsüz bırakılarak ya bunlar tarafından devrilmesi sağlanacak ya da Filistin'i terk etmeye zorlanacak. Böylece Şaron, ulusal birlik koalisyonunda ve uluslararası platformda soruna yol açabilecek "Arafat'ı devirme" kararını vermekten kaçınmış olacak.Gazze'ye yapılan saldırıda Arafat'ın helikopterlerini vurduran Şaron, Cenin ve Beytüllahim'e yapılan hava saldırılarında Filistin Ulusal Özerk Yönetimi'ne ait binaları vurarak Arafat'ın saygınlığına yeni darbeler indirdi. Saldırıların Filistin sokaklarında Arafat'ın daha sert bir tutuklama operasyonu yürüttüğü İslami örgütlere desteği artırdığı belirtiliyor. Bu durumda Ramallah'ta sıkışıp kalan Arafat'ın, saldırıların sürmesi halinde kendisini koruyacak gücü dahi bulamayabileceği kaydediliyor.

Hava alanı tahrip edildi İşgal ettikleri Gazze Havaalanı'nı tahrip eden İsrail birliklerinin buradan çekildiği bildirildi. Filistin yetkilileri, İsrail buldozerlerinin Arafat'ın yurtdışı gezilerine giderken kullandığı pisti kullanılamaz hale getirdikten sonra çekildiğini belirtti. Bu arada, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un danışmanı Gany Ayalon, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Kişisel olarak Arafat'a zarar vermek istemiyoruz. Ama mesajımızı iletmek için yakınında bir yeri vurmak zorundaydık" dedi. Ramallah'a yapılan saldırıda, basın merkezi olarak da kullanılan Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo'nun bürosunun da isabet aldığı belirtiliyor.

El Fetih üyesi vurulduBatı Şeria kentlerinden Nablus'ta, İsrail askerleriyle silahlı çatışmaya giren bir Filistinlinin vurularak öldüğü bildirildi. Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'a bağlı El Fetih örgütünden bir yetkili, öldürülen 26 yaşındaki Filistinli'nin, kendi örgütlerine üye olduğunu belirtti. Hamas, İsrail'e saldırılarını "pahalıya ödeteceğini" açıkladı. Örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kasım Tugayları imzasıyla Gazze'de yapılan yazılı açıklamada, "Siyonist düşman, Gazze, Cenin ve Beytüllahim'deki Filistin binalarını bombalayarak işlediği suçun cezasını pahalıya ödeyecek. Öcümüzü alacağız" ifadesi kullanıldı. Şam'daki Hamas lideri Halid Maşal da, Filistin'in İsrail saldırılarına misilleme olarak tüm Filistinli mahkumları serbest bırakmasını istedi.

Lübnan'da gösteriLübnan'daki Filistinli mülteciler, İsrail saldırılarını protesto için gösteri yaptı. Lübnan'daki en büyük mülteci kampı Ayn el Hilve'de 1500 Filistinli, "Araplar, onurunuz nerede? Gazze'de ev bırakmadılar" diye haykırdı. FKÖ'nün düzenlediği gösteride Araplardan Filistinlilere askeri yardım sağlaması istendi. Bölgedeki durum petrol fiyatlarını yükseltti. Londra piyasasında dün birara 20 doların üzerine çıkan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, ilerleyen saatlerde düne göre 20 sent artışla 19.96 dolarda dengelendi. Amerikan hafif petrolünün varil fiyatı da 31 sent değer kazanarak 20.40 dolara ulaştı. Fiyatların yükselmesinde OPEC ve Rusya'nın petrol üretiminde kısıntıya gidilmesi konusunda anlaşacakları beklentilerinin güçlenmesi de etkili oldu.
ÖNCEKİ HABER

Yoksul hastalığı geri döndü

SONRAKİ HABER

İngiltere müttefikini yalnız bırakmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa