03 Aralık 2001 22:00

Emekçiler sonuç istiyor

Emek Platformu'nun 1 Aralık'ta Adana'da yaptığı eyleme katılan işçi ve emekçiler, katılımın azlığını yeterli çalışma olmamasına bağlıyor.

Paylaş
Emekçiler sonuç istiyorİnan ÜstünEmek Platformu'nun 1 Aralık'ta ülke çapında gerçekleştirdiği miting ve basın açıklamalarıyla bir kez daha alanları dolduran işçi ve emekçiler, eylemlerdeki kitleselliğin azalmasını sorguluyor. Özellikle Adana'da yapılan son eylemi kitlesel 14 Nisan eylemi ile karşılaştıran işçi ve emekçiler, Emek Platformu yöneticilerini eleştirdiler. Eyleme katılan emekçiler, mitingi gazetemize değerlendirirken, "Artık sonuç alınmalı" dediler. SASA İşçisi Kadir Tüzencik, eyleme katılma nedenini "Yolsuzluk ve talanın kanun olduğu şu süreçte alanlardayız. Türkiye'yi bu hale getiren IMF ve işbirlikçi yönetime dur demek için buradayız. IMF'yi istemiyoruz, işçiyi, memuru, esnafı tüm kesimleri yoksulluğa mahkûm eden hükümeti istemiyoruz" sözleriyle açıkladı. Bundan sonraki eylemlerin daha kapsamlı olmasını istediklerini, bu görevin de başta Emek Platformu'na düştüğünü belirten Kadir Tüzencik, "Biz işçiler olarak daha daha büyük ve etkin eylemlere hazırız" diye konuştu. "Bizleri açlığa, zamlara mahkûm ederek her gün kilolarına kilo katmaktan başka bir amacı olmayan 550 milletvekilinin ve hükümetin istifa etmesini istiyoruz" diyen işçi emeklisi Yaşar Yıldız da, emekli maaşıyla geçinemediği için taksi şoförlüğü yaptığını anlattı. Artık tahammülleri kalmadığını söyleyen Yaşar Yıldız, "Emek Platformu geniş kesimlerin temsilcisi olarak ortaya çıktı. Yapacağı eylemleri tüm çalışan ve çalışmayan kesimler desteklemelidir" dedi.

Mesai günü olmalı1 Aralık eyleminin "uyarı" niteliğinde olduğunu, eylemlerin büyüyerek süreceğini söyleyen Telekom işçisi Mustafa Kütük ise, "Biz kendimizi mesai gününde yapılacak bir mitinge hazırlamıştık, bütün arkadaşlarımızı çağırabileceğimiz bir günlük grev gibi. Ama hafta sonunun seçilmesi ve havanın soğuk ve yağışlı olması buraya gelmeyenlerin bahanesi oldu" dedi. Bol nutuk atılan bir miting değil de "işyerlerinden alanlara çıktıkları, yaşamı durduracak, görkemli bir miting" yapılması gerektiğini belirten Mustafa Kütük, "Biz artık sonuç alıcı ve yönetenlere geri adım attırıcı eylemler istiyoruz. Bu işin başını çekenler bunu başarmalıdır" diye devam etti. Katılımın azlığını "Toplum yapılan doldur-boşalt eylemleri, hava şartları, hastalık gibi bahanelerle mitinge gelmemiştir" diye açıklayan DSİ işçisi Muhittin Örük, 14 Nisan'daki kitleselliğin yakalanması gerektiğini, bunun da başta Emek Platformu olmak üzere tüm sendikaların işyerlerinde çalışması ile mümkün olacağını söyledi. İşyerlerinde yapılacak çalışmaların bahanelerin önüne geçeceğine inandığını belirten Örük, "Yağmur-çamur bizi yıldırmamalı, alanları yönetenlere dar etmeliyiz" dedi.

Sonuç alıcı eylemlerİnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök, emekçiler arasındaki "açmazlar"dan kurtulmanın en önemli dayanağının tabanın inisiyatifi olduğunu belirtti. Son 5 gün çalışma yapabildiklerini söyleyen Sürenkök, "Nasıl olsa bir şey değişmeyecek" görüşünün hakim olduğunu, bunda kendilerinin de sorumluluğu bulunduğunu ifade etti. Sürenkök, "Tüm bunlar bize göstermektedir ki, bundan sonraki toplantıları daha kalabalık yapmamız gerekiyor" dedi.

İşyerlerinden alanlaraÖğretmen Mehmet Köse de bu tarz eylemlerin "gösterinin ötesine geçmeyeceği" inancında. "Eğer sonuç alınacaksa bütün işyerlerinden alanlara doğru, birlik-beraberlik içerisinde gelişen eylemler yapılmalıdır" dedi. Kitleselliğin azalmasının sorgulanması gerektiğini belirten Mehmet Köse, eylemlerin artık sonuç almaya yönelmesinin zorunluluk olduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Çalıştıkta borçlanıyorlar

SONRAKİ HABER

Mücadeleyi yaşayarak öğrendik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...