03 Aralık 2001 22:00

TMMOB

   eğitimde müdahil olmak istiyor

Paylaş
TMMOB eğitimde müdahil olmak istiyorTMMOB'a bağlı Mimarlar Odası tarafından düzenlenen "Mimarlık ve Eğitim Kurultayı"nda konuşan TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, bilimin ve tekniğin evrensel değerlerini benimseyen, üretimi esas alan, eğitimini halkın refahına yönelik şekillendiren sistemin oluşturacak bir siyasal iradenin iktidara gelmesi gerektiğini kaydetti. Mimarlar Odası'nın Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryum binasında düzenlediği "Mimarlık ve Eğitim Kurultayı" dün başladı. Kurultayın açılış konuşmaları bölümünde söz alan Kaya Güvenç, mühendislik ve mimari alanlarda verilen eğitimde TMMOB'nin müdahil olması gerektiğinin altını çizdi. Mühendislerin güncel sorunlarına da değinen Güvenç, Türkiye'de 360 bin mühendis ve mimar bulunduğuna, bunların üçte birinin işsiz ya da kendi öğrenim alanı dışında çalışan gizli işsiz mühendisler olduğuna dikkat çekti. Bu durumun, 1980 sonrası belirlenen politikalarla bağlantılı olduğunu ifade eden Güvenç, "YÖK Kanunu ile bilimsel özerklik yok edildi" dedi. Güvenç, eğitim sisteminin düzeltilmesi için bilimsel, demokratik, üretimden yana bir siyasal iktidarın gelmesinin tek koşul olduğunu vurguladı. Üç gün sürecek Mimarlık ve Eğitim Kurultayı'nın genel sunuşu, kurultay düzenleme komitesinden Hakkı Önel ve Ayşen Civaroğlu tarafından yapıldı. Konuşmacılar, mimarlığın "sanat" boyutundan giderek uzaklaştığını, sadece "teknisyenlik" düzeyine indirgenerek oldukça sığ bir bakışla eğitim verildiğini aktardı. "Uzmanlaşma" adına, mesleğin bütünsellikten uzaklaşarak parçalara ayrıldığını ifade eden konuşmalarda, kurultayın amacı ise şöyle özetlendi: "Mimarlar Odası bu kurultayda; başta eğiticiler ve öğrenciler olmak üzere, mimarlık alanında yer alan tüm kesimlerin katılımıyla, güncel koşullarda mimarlık eğitiminin mesleği uygulama bağlamına ağırlık vererek tartışılmasını ve eyleme yönelik önerilerle kazanımlar elde edilmesini beklemektedir." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Bakan Mercedes'in temsilcisi mi?Yargı kararlarına ve bilimsel raporlara rağmen yalanlarında ısrar eden Mercedes'e tepkiler artıyor. Karapınar kazasında ölenlerin yakınlarının vekili Avukat Atilla Kart, hatalı üretilen otobüslerin toplatılmasına karar veren hakime karşı firma temsilcilerinin hakarete varan sözlerini kınadı. Kart, harekete geçmeyerek adeta firmadan yana tavır koyan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu ve üst düzey bürokratları görevlerini yapmamakla suçladı.Karapınar kazasında ölenlerin yakınlarının vekili Avukat Kart ve Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, dün ortak basın toplantısı düzenleyerek, yüzsüz açıklamalar yapan firma temsilcileri ve devlet yetkililerinin harekete geçirilmesi için kamuoyu oluşturulması gerektiğine dikkat çektiler.Hazırlanan tüm bilimsel raporlara, yargı kararlarına rağmen Mercedes firmasının, Mercedes otobüslerinin toplatılmasına karar veren hakimi suçlamalarını kınayan Kart, "Toplatma kararının ardından yapılan savunma tamamen gerçek dışı. Firmanın kararı veren hakime yönelik, 'Türk adaletini yansıtmıyor' açıklamaları çok çirkin. 4 yıldır devam eden bir davaya rağmen, firma yetkililerinin 15-20 gün içinde, birtakım orijinal parçaların değiştirildiği yönündeki açıklamaları da gayri ciddi ve tutarsızdır" diye konuştu. Kart, firmanın Fransa'da Türkiye'dekilerin aksine yakıt tanklarının arasına yangınları önleyen parçalar yerleştirildiğine dikkat çekti. Kart, "Bu parçaları talep olduğu zaman yerleştiriyoruz, Türkiye'den talep gelmedi" şeklindeki savunması ile firmanın bir kez daha umursamazlığını gösterdiğini dile getirerek, "Güvenlik tedbiri alınması isteğe bağlı olamaz. Bir üretici firma yolcunun güvenliğini sağlamak ile sorumludur" dedi.

'Görev yapmayanlar'Tüm raporlara ve yargının uyarılarına rağmen bir türlü harekete geçmeyen Sanayi ve Ticaret Bakanı ve bürokratları, "görevlerini yapmayan memurlar olarak" nitelendiren Kart, bakanlığın sadece bu firma değil, diğer üretici firmalarla ilgili de denetim yapması gerektiğini söyledi. Kart, Bakan Tanrıkulu'nu görevini yapmaya ve keyfiyetten uzaklaşmaya çağırdı. İşletmeci otobüs firmasının da kazanılan davayı kendi zaferi gibi göstermesine de tepki gösteren Kart, "İşletmeci firma daha önce bir kişiyi ezen bir şoförün çalışmasına izin vermiştir. Şimdi kendini aklamaya çalışıyor" dedi. Turhan Çakar da Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'nin Mercedes otobüslerini toplatma kararının ardından firma yetkililerinin ve firmanın Alman başkanının yaptığı açıklamaların saygı sınırlarını aştığını belirterek, "Yoksa sizler Türkiye'yi sömürge ülkesi olarak mı görüyorsunuz? Aynı olay ve karar Almanya'da olsaydı, ilgisiz ve umursamaz tavır içinde olabilir miyidiniz? Almanya'da hakimlere saygı sınırını aşan davranışlar sergileyebilir miydiniz?" diye firma yetkililerine sordu. Turhan Çakar, Mercedes firmasının başkanının mahkeme hakkında hakarete varan sözlerine karşı savcıları ve Sanayi Bakanı'nı göreve çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

TGC: 'Gazeteci susturularak

SONRAKİ HABER

Ustanın bütün eserleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...