02 Aralık 2001 22:00

Yeter ki karar versinler

Emek Platformu tarafından İstanbul'da düzenlenen mitinge katılan işçiler, eyleme katılımın az olduğu görüşündeler.

Paylaş
Yeter ki karar versinlerEmek Platformu'nun 1 Aralık'ta İstanbul'da düzenlediği mitinge katılan işçiler, katılımın "yetersiz" olduğu görüşünde birleştiler. Bunu, havanın soğukluğu, razaman ayına ve duyarsızlığa bağlayan işçilerin ortak olduğu tek nokta; işyerlerinde yeterli çalışmanın yapılmadığı. Görüştüğümüz işçiler, mitingden ya şubeden gelen faks ya gazetelerden ya da yemekhanede yapılan bir toplantı sırasında haberdar olduklarını söylüyorlar. İşçiler her türlü eyleme hazır olduklarını anlatıyorlar ve topu sendikacılar atıyorlar; "Yeter ki başkanlar karar versin".Eyüp Tarım İlçe Müdürlüğü'nde işçi olarak çalışan Tacettin Halefoğlu, hükümetin uyguladığı yanlış politikaları protesto etmek için mitinge katıldığını ifade ediyor. Eylem için sendikadan faks geldiğini belirten Halefoğlu, "Başkanlar bir araya gelip toplantı yaptı ancak işyerinde bunun dışında bir toplantı yapılmadı" sözleriyle mitinge hazırlık aşamasını anlatıyor. Daha fazla katılım olmasını istediklerini söyleyen Halefoğlu sözlerine şunları ekliyor: "Yaptığımız eylem yeterli gelmezse diğer eylemler bizi aşar. Başkanlar karar verirse iş durdurulur." Köy Hizmetleri'nden Murat Karakaş, IMF politikalarına karşı çıktığı için mitinge katıldığını söylüyor. Bağımsız Türkiye istediklerini anlatan Karakaş, "Sendikamız Yol-İş bir yazı astı ve bunun üzerine eyleme geldik. Daha koordineli bir çalışma olursa katılım çoğalır ve daha iyi olur. Sesimizi daha iyi duyurabiliriz. Bunun için de sendikaların daha faal çalışması gerekir" diyor.

Çok neden varDLH Makina İkmal'dan Ahmet Çeliker, işçilerin Türkiye gibi bir yerde böyle bir eylemden haberdar olmamalarının mümkün olmadığını belirtiyor. İşçilerin biraz duyarlı olması gerektiğini belirten Çeliker, eylemlerin yeni başladığına inanıyor. Sahil Güvenlik'te işçi olarak çalışan ve aynı zamanda Harb-İş Danışma Kurulu üyesi olan Gültekin Koç, eylem haberinin işyeri temsilcileri tarafından işçilere duyurulduğunu söyledi. Sendikaların 'Al gülüm ver gülüm' halinde olduğunu ve bu yapının değişmesi gerektiğini belirten Gültekin, "Bu yapıda yapılan bu eylem bile fazla" görüşünde.Darphane işçisi Rahmi Alaçam, eylemi sendikadan duyduğunu anlattı. "İşçilerin gelmesi için bundan fazlasına gerek yok. Eğer gelmeyen varsa demek ki onlar daha fazla zam istiyor" sözleriyle arkadaşlarına tepki gösteren Alaçam, eylemlere devam edilmesinden yana.Kazanılmış hakların gasp edilmesini önlemek için arkadaşlarıyla mitinge katıldığını söyleyen ve Haydarpaşa Garı'nda çalışan Sefa Ovalı, "Bizim eylemden işyeri temsilcileri vasıtasıyla haberimiz oldu. Otobüs tutup alana geldik yani örgütlü bir biçimde geldik. Bu bizim ekmek davamız. Bundan sonra üretimden gelen gücümüzü kullanacağız ve bu bizim talebimiz. İşçi sınıfının başka çaresi yok" şeklinde konuştu.

Duymayanın gözü...Topkapı Şişecam'dan Kemal Ergün, eylem için işçilere fabrika yemekhanesinde sendikacılar tarafından konuşma yapıldığını aktardı. Parsat Piston işçisi Mehmet Aktaş ise, "Bu eylem için haftalar öncesinden işyeri temsilcilerimiz fabrikada toplantılar yaptılar. Bundan sonra sıra üretimden gelen gücün kullanılmasında" dedi. Yine Parsat Piston'dan Hüsamettin Tın, "Biz sendikalı olduğumuz için bu tür eylemlerden her zaman haberimiz oluyor. Temsilcimiz bize bildiriyor. Ama katılım yeterli değil. Basında bir haftadır yazıyor. Artık duymayanın gözü kördür" sözleriyle mitinge gelmeyenleri protesto ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Hizmeti kim götürecek?

SONRAKİ HABER

Duvarın altındalar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...