02 Aralık 2001 22:00

Hizmeti kim götürecek?

"Devleti küçültme" adı altında Köy Hizmetleri ve Karayolları'nın da aralarında bulunduğu bazı kurum ve kuruluşların İl Özel İdareleri'ne devredilmek istenmesine işçiler tepki gösteriyor.

Paylaş
Hizmeti kim götürecek?Bülent Bozkurt - Özkan ZülfikarIMF ve Dünya Bankası (DB) direktifleriyle kurum ve kuruluşların "devleti küçültme" adı altında İl Özel İdareleri'ne verilmesine çeşitli sendikalar, karayolları ve köy hizmetleri işçilerinden tepki geldi. Karayolları ve köy hizmetlerinde çalışan işçiler, bölge müdürlüklerinin İl Özel İdareleri'ne devredilmesi durumunda, köylerin hizmetten yeterince faydalanamayacağını, İl Özel İdareleri'nde yolsuzluk ve istismarın artacağını ve en önemlisi işten atmaların yaşanacağını belirtiler.

Peşkeşe izin yokKöy hizmetleri ve diğer kurumların özel idareye devredilmesi ile devletin hiçbir tasarrufta bulunamayacağı gibi tam aksine devlet bütçesinden daha fazla ödenek çıkacağını belirten Yol-İş 2 No'lu Şube Başkanı Aslan Görgöz, bu politikaların sonucu olarak devlet kurumlarının işlemez hale geleceğine, işçiler ve iş makinalarıyla yapılan hizmetin müteahhit ve taşeron firmalara peşkeş çekileceğine işaret etti. Bölge müdürlükleri kapandığı takdirde müteahhitler veya taşeron firmaların "Kurum çalışanlarına ihtiyaç yok" bahanesi ile işçi çıkaracağını belirten Görgöz, Yol-İş olarak kurum ve kuruluşların "devleti küçültme" adı altında il özel idarelerine verilmesine karşı mücadele edeceklerini vurguladı. İşçi Muzaffer Şaştın ise, köylerle iç içe olduklarını ve köylerden şimdiye kadar Bölge Müdürlüğü'ne bir şikâyet gelmediğini vurgulayarak, "519 işçi elimizde bulunan bütün iş makinaları ile kapalı olan köy yollarını açmak için karla mücadele ediyoruz. Köy Hizmetleri ve Karayolları kapatılırsa bu memlekete kim hizmet verecek" şeklinde konuştu.

Devlet güvenmiyorKöy Hizmetleri'nde 17 yıldır dozer operatörlüğü yapan 40 yaşındaki Hükmü Özdemir de "IMF ve DB Türkiye'ye verdiği krediyi kendi istekleri doğrultusunda kullandırmak istiyor. Bölge müdürlükleri İl Özel İdareleri'ne devredilirse köyler hizmetten yeterince faydalanamayacaktır. Çünkü daha az ödenek ayrılacaktır. İl Özel İdareleri'nde yolsuzluk ve istismar daha fazla olacaktır. İl encümen azası bir millet vekilinin yerini alacaktır" diyerek bölge müdürlüklerinin kapatılmasına tepki gösterdi. Özdemir şöyle konuştu: "Hükümet bölge müdürlüklerinin kapatılması sonucu 'işçi çıkarılmayacaktır' diyor. Özelleştirmede işçiler işten atılacaktır. Yarın müteahhitler bize 'İşçi lazım değil' diyecektir. Biz bunları Elazığ Çimento Fabrikası'nda gördük. Ayrıca, devletin geliri müteahhitlere peşkeş çekilecektir."

Vatandaş sıkıntı çekerKöy Hizmetleri'nde 17 yıldır şoför olarak çalışan Mehmet Baş ise, ülkede yıllarca hırsızlık yapıldığına dikkat çekerek, "Yapılacak olan devredilme işi müteahhitlere peşkeş çekmekten başka bir şey olmayacaktır. Köylerin durumu daha kötüye gidecektir. Köy Hizmetleri valiliklere devredilirse devreye vali girecek ve vatandaş derdini iyi anlatamayacak belkide vali vatandaşı makamına bile almayacak" dedi.

Karayollarında durum 1954 yılında kurulan Karayolları'na yıllardır işçi alımı yapılmamakta. Bölgede çalışan işçi sayısı 1115. Elazığ'da ise 450 işçi çalışıyor. 49 yaşındaki 25 yıllık Karayolları işçisi Kenan Aydın, Köy Hizmetleri ve Karayolları Müdürlükleri'nin kapatılmasının daha fazla vurgun, yolsuzluk demek olduğunu söyledi. Taşerona çalışılıyor25 yıl boyunca makina ikmal bakımda çalışan 54 yaşındaki Ahmet Ayhan ise, hiçbir devlet kurumunun zarar etmediğine, ettirildiğine işaret etti. Ayhan şöyle konuştu: "Devlet yapılan işleri yok sayıyor, hizmetler için ödenek ayırmıyor. Şimdi, kar Elazığ-Malatya yolunu kapatsa taşeron bu yolu 100 milyara açmaz. Ama kamu işçisi 2 grayder bir dozer ile bu yolu açar. Sadece günlük yevmiyesi ile yapar bu işi. Bu işleri taşerona, müteahhitlere vermek için yapılan her şey bahane. Bölge müdürlüğü kapatılırsa yalnız Elazığ'a değil Malatya, Bingöl, Tunceli'ye hizmet gitmez. Yalnızca araba bakımı yapılır."
ÖNCEKİ HABER

Baykal ilan etti:

SONRAKİ HABER

Yeter ki karar versinler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...