02 Aralık 2001 22:00

İstanbul'da 2 milyon aç var

Bir zamanlar iş ve ekmek bulmak umuduyla göç edenlerin ilk tercihi İstanbul, artık işsizliğin ve açlığın merkezi oldu. Belediyelere yardım talebiyle binlerce kişi başvuruyor.

Paylaş
İstanbul'da 2 milyon aç varRojda İldanİstanbul'da milyonlarca kişi bir dilim ekmek ya da bir parça odun alabilmek için yardım veren kurumlara başvuruyor. Bu kurumların başındaysa belediyeler geliyor. Birçok belediye binlerce aça aşevi hizmeti veriyor, binlerce muhtaç kişiye ramazan nedeniyle gıda yardımı dağıtıyor. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yıl, 200 bin aileye gıda yardım paketi dağıttı, 20 bin aileye de sıcak yemek dağıtıyor. İlçe belediyelerinin dağıttığı gıda yardımları da 50 bini aşıyor. Fakat yetkililer dağıttıkları yardımın yine de yeterli olmadığını söylüyor. İstanbul Vakfı Eğitim ve Gençlik Müdürü Ali Mete, bütün muhtaç ailelere ulaşmaya kalksalar 500 bin aileye yardım paketi dağıtmaları gerektiğini belirtiyor. Bu duruma göre İstanbul'daki muhtaç kişilerin sayısı en iyimser tahminle 2 milyon.

Muhtarlardan liste isteniyor İstanbul Vakfı, fakir ve düşkünlere yardım çalışmalarında bulunmak amacında. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna. Belediyenin yardımları İstanbul Vakfı tarafından koordine ediliyor. İstanbul Vakfı, Gençlik Eğitim Koordinatörü Ali Mete, yardımları kendi belirlemelerine göre yaptıklarını belirtiyor. Semtlerin sosyal profilini tahmin ettiklerini söyleyen Mete, "Mesela, Sultanbeyli'de bir mahalleye 2000; Beşiktaş'a 300 yardım yapacağız diyoruz. Semtlere göre sayı belirliyoruz. Sonra da oraların muhtarlarına gidip, 'Biz bu bölgede şu kadar kişiye yardım yapacağız, oradaki muhtaçların sayısını bize verin' diyoruz" diyerek yardım yapılacak kişileri nasıl belirlediklerini anlatıyor. Vakıf, yardım yaparken kendilerine yapılan başvuru ve ihbarları da değerlendiriyor. Mete, bu kişilerin evlerine giderek muhtaçlık durumlarını bizzat kendilerinin ölçtüklerini söylüyor. Yardım isteyen kişi, sosyal güvencesinin olmaması, ailenin geçimini sağlayan kişinin hayatta olmaması, ailenin geçimini sağlayan kişinin müzmin hasta olup olmaması, bakıma muhtaç aile fertleri olması, eğitilen çocuğun fazlalığı, başka bir kurumdan sosyal yardım alınması, ailedeki kişi sayısı ve ailede özürlü bulunması gibi durumlar göz önüne alınarak belirleniyor. Mesela, ailede özürlü bulunması aileye artı beş puan kazandırıyor.

'500 bin aileye yardım edilmeli' Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl 100 bin aileye yardım yapmış, bu sene ise yardım yapılan aile sayısı 200 bine yakın ve yardımlar devam ediyor. Mete, sayının yeterli olmadığını belirtiyor. Bir yardım paketi 4 kişilik ve ancak 1,5 ay süresince yetiyor. Vakfın öngörüsüne göre, bu sene en az 500 bin aileye yardım verilmesi lazım. Bir ailenin asgari dört kişilik olduğunu düşünürsek, bu rakam 2 milyon kişiye karşılık geliyor. Yani İstanbul Vakfı'na göre İstanbul'da 2 milyon muhtaç var. Mete bu sene çok zorlandıklarını göz önünde tuturak, bu sayının hiç de abartı olmadığını düşünüyor. "Geçen yıl kurumlara bağış yapanlar şimdi bağış alır duruma geldi. Geçen sene gönüllü olan, gıda kolisi dağıtmaya gelen arkadaşlarımız bu sene gelmiyor. Çünkü ihtiyacı var ve bizim 'Al kardeşim bu da senin' dememizden korkuyor, rencide olmak istemiyor. Sürekli olarak yardım talebiyle arıyorlar, hepsine ulaşmak ise mümkün değil. İnsanların durumu çok kötü. Görünmez işsizlik, evlerdeki nüfus çok fazla. İnanmazsınız belki ama 25 kişinin yaşadığı evler gördük" diyen Mete, yardımların ihtiyacı karşılayamadığının farkında. Çünkü, bu kişilerin ne sağlık ihtiyaçları gideriliyor ne de gıda yardımları ailelere yetecek düzeyde oluyor. Mete, bu gidişatın kendi işlerini zorlaştırdığını açıklıyor. "Geçen yıl daha tatlıydı bu iş. İnsanlar yardım dağıtılırken, 'Bu komşum daha zor durumda ona yardım edin' diyorlardı. Bu sene 'Ben de hak ediyorum yardımı' diyorlar" diyen Mete, belediyenin ayrıca günde 20 bin aile için sürekli aşevi hizmeti verdiğini de açıklıyor. Mete, kriz bu şekilde devam ederse yardım kurumlarının da ortadan kalkacağı endişesini ifade ediyor.

İlçe belediyeleri yardım yapıyor İstanbul'da sadece Büyükşehir Belediyesi yardım dağıtmıyor. İlçe belediyeleri de semtlerindeki kötü durumda olan ailelere yardım yapıyor. Belediyeler yardım taleplerinin sonunun gelmemesinden şikâyetçi. Bunlardan biri de Üsküdar Belediyesi. Sürekli kuru gıda yardımı yaptıklarını söyleyen belediye yetkilileri, kaç kişiye yardım yaptıklarının sene sonunda belli olacağını söylüyorlar. Belediye gıda yardımlarının yanı sıra ortaöğrenim öğrencilerine burs veriyor. Geçen sene 2000'e yakın öğrenci burs almak için başvurmuş, 1050 kişiye burs verilmiş. Bu sene ise başvuru sayısı 3000. Ümraniye Belediyesi'nde de durum farklı değil. Belediyenin Halkla İlişkiler Müdürü Faysal Şansi, belediyenin aşevinden 1250 kişinin yararlandığını söylüyor. Kendilerine sık sık iş, gıda, kömür yardımı için başvurular yapıldığını ifade eden Şansi, artık başvuruların hepsini kayda bile geçmediklerini söyleyerek, geçen sene kendilerine günde 10 kişi başvuruyorsa şimdi bu rakamın 50 kişi olduğunu ifade ediyor. Eyüp'te ise 7 sene önce kurulduğunda 150 kişilik yemek yapan aşevi geçen sene 800 kişiye yemek verirken şimdi 2000 kişiye yemek veriyor. Sultanbeyli Belediyesi ise 1000 kişiye gıda yardımı yapıyor. Başvuruların bir türlü bitmemesinden şikâyetçi olan yetkililer, kriz nedeniyle günde onlarca kişinin kapılarını aşındırdığını belirtiyorlar. Yetkililer, günde 20-30 kişinin iş istemek için geldiğini belirtiyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD'nin gizli Irak planı

SONRAKİ HABER

'Bize engel olmayın yeter'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...