02 Aralık 2001 22:00

ABD'nin gizli Irak planı

ABD'nin Irak'a yönelik kapsamlı bir operasyon için hazırlık yaptığı ve bu amaçla gizli bir plan hazırladığı ortaya çıktı. Plan, muhalif grupların ayaklandırılmasını da içeriyor.

Paylaş
ABD'nin gizli Irak planıİngiltere'de yayınlanan The Observer gazetesi, ABD'nin, Irak'ta kukla bir rejim kurmak için hazırladığı gizli planı ele geçirdi. Observer'da dün yayınlanan habere göre ABD Başkanı George W. Bush, CIA ve orduya, "birkaç ay içinde başlayabilecek olan askeri bir operasyon için ayrıntılı planlar hazırlama" emri verdi.ABD'nin Avrupalı müttefikleri başta olmak üzere birçok ülkenin karşı çıktığı Irak'a saldırı planı, ABD güdümlü "terörizmle savaş koalisyonu"nu parçalama olasılığını gündeme getirecek. Ancak öyle görünüyor ki Amerikan emperyalizmi, böyle bir olasılıktan da çekinmiyor.

Kara saldırısı olasıGazetenin ele geçirdiği gizli planın unsurları şöyle: ABD hava kuvvetleri, birkaç ay içinde Irak'a yönelik ağır bir bombardımana başlayacak. Bu arada, Amerikalılar, Kuzey ve Güney Irak'taki "muhalefet" gruplarını ayaklanmaya zorlayacaklar. Planda, ABD kuvvetlerinin kara saldırısı düzenleme olasılığı da bulunuyor. Bu kara kuvvetlerinin temel görevinin, ABD için çok önemli olan Basra'daki petrol sahalarını "ele geçirmek" olduğu belirtildi.Türkiye'nin, plan kapsamında ABD tarafından nasıl kullanılmak istendiği ise henüz belli değil.

Gerekçe silah denetçileriObserver, saldırının gerekçesinin, Irak yönetiminin "BM silah denetçilerini kabul etmemesi" olabileceğini yazdı. Gazetenin güvenilir kaynaklarına göre, saldırı planı, Florida'daki McDill Hava Üssü'nde bulunan ABD Merkezi Komutanlığı tarafından hazırlanıyor. Bu birimin lideri ise, Afganistan operasyonunu da yürüten General Tommy Franks.Gizli Irak planındaki bir diğer önemli unsurun, eski CIA şefi James Woolsey olduğu belirtiliyor. Woolsey, 11 Eylül'den kısa bir süre sonra, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in emriyle Londra'ya gitmiş ve burada, Irak Ulusal Kongresi adlı kukla örgütün yöneticilerine "brifing" vermişti.

Kukla gruplar New York Times gazetesi ise, önceki gün, "Bush'un yardımcılarının, Saddam Hüseyin muhalifi grupların güçlendirilmesi ile ilgili seçenekleri değerlendirdiğini" yazdı. Gazeteye konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Irak'a yönelik bir operasyonun "hemen olmayacağını", ama bu saldırının yeri ve zamanını "ABD'nin belirleyeceğini" söyledi. Son haftalarda yaşanan diplomatik gelişmeler, Irak'ın hedef tahtasına konulduğunu gösteriyordu. ABD yönetimi, önce, 11 Eylül saldırıları ile Irak'ı ilişkilendiren iddiaları yavaş yavaş geri çekti. Çünkü bu iddialar, Avrupa devletleri ve diğer ülkeler tarafından kabul edilmiyordu. Ardından, yeni saldırı gerekçesi ısıtılmaya başlandı. ABD Başkanı Bush, Irak'ın "kitle imha silahı üretmediğini kanıtlamasını" talep etti. Yine aynı dönemde, çeşiti Türk yetkililerin, "Irak ile ilgili görüşlerin gözden geçirilebileceğine" dair açıklamaları geldi.Bu gelişmeler, ABD'nin, saldırmak için BM silah denetçileri kozunu kullanmak istediğini gösteriyor. Söz konusu denetçiler içindeki pek çok kişinin CIA ve MOSSAD ajanları olduğu, geçmişte kanıtlarla ortaya konulmuştu. Irak yönetimi de, "BM denetçisi kılığında ajanların ülkeye girmesine izin vermeyeceğini" defalarca açıkladı.

Suda yürüyorlarİngiltere, Fransa ve Almanya hükümetlerinin Irak'ın hedef alınmasına yönelik itirazlarının dikkate alınmayacağı da görülüyor. Geçtiğimiz günlerde General Tommy Franks ile görüşen bir Avrupalı askeri kaynak, "Amerikalıların suda yürüdüğünü" söyledi. Kaynak, "Şu anda her şeyi yapabileceklerini düşünüyorlar ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in bunu önlemesi mümkün değil" diye konuştu.ABD Başkanı Bush'un, saldırı planları ile ilgili talimatını üç hafta önce ilettiği kaydedildi. Ancak Pentagon yetkilileri, Irak operasyonunun, Bush'un emri beklenmeden hazırlandığını ve emir geldiğinde "çoktan hazır olduğunu" belirttiler. Planın hazırlayıcılarının Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, yardımcısı Paul Wolfowitz, Genelkurmay Başkanı Richard Myers ve General Tommy Franks olduğu kaydedildi. Bu durum, Irak halkının "her an" hedef alınabileceğini gösteriyor.

Somali ve diğer ülkelerDiğer yandan, ABD'nin İngiltere yönetiminden, "Somali'ye saldırmak için destek istediği" de öğrenildi. İstek, Florida'da temaslarda bulunan üst düzey İngiliz komutanlara iletildi. Komutanların, bu isteği bakanlarla tartışmaya başladığı belirtiliyor. Somali'ye yönelik olası bir saldırının gerekçesi, bu ülkenin "El İttihad" adlı şeriatçı örgüte "kalkan olduğu" iddiası. Dünyayı savaş alanına çeviren ABD'nin diğer hedefleri arasında Filipinler, Yemen, Malezya, Endonezya, Tacikistan ve Özbekistan da bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye dünya liginin dibinde

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 2 milyon aç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa