01 Aralık 2001 22:00

İstanbul'da 30 bin emekçi

Emek Platformu'nun İstanbul'da düzenlediği mitinge katılan yaklaşık 30 bin işçi ve emekçi, soğuk hava ve sürekli yağan yağmura rağmen Çağlayan Meydanı'na yürüdüler.

Paylaş
İstanbul'da 30 bin emekçiEmek Platformu'nun İstanbul'da düzenlediği mitinge yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Soğuk hava ve sürekli yağan yağmur altında Şişli ve Perpa yönlerinden Çağlayan Meydanı'na yürüyen işçi ve emekçiler, hükümet ve IMF aleyhine sloganlar attılar. Hükümetin istifasını isteyen işçiler sık sık "Genel grev, genel direniş" sloganını attılar. Mitinge katılan emekçiler sabah saatlerinden itibaren Şişli ve Perpa'da iki ayrı kortej oluşturdular. Şişli kortejinde Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikalar ile İP, TKP, CHP, TMMOB ve dergi çevreleri yürüdü. Türk-İş Başkanı Bayram Meral de konfederasyonuna bağlı işçilerle birlikte alana girdi. "İç ve dış borçlar ertelensin, hortumcuların mallarına el konulsun" pankartıyla Türk-İş kortejinin en önünde yürüyen Yol-İş İstanbul 1 No'lu şube üyesi Karayolu işçileri ile Yol-İş 2 No'lu Şube üyesi Köy Hizmetleri işçileri kitlesellikleri ve coşkularıyla dikkat çektiler.

İşgüvencesi talebiHaber-İş üyesi işçiler de mitinge kitlesel katıldılar. Haber-İş Anadolu Yakası üyesi işçiler pankart ve bayraklarıyla, yol boyunca çaldıkları davul zurna ile mitinge renk katarken, İstanbul 1 No'lu şube üyesi işçiler, "İş, ekmek, özgürlük" pankartı arkasında yürüdüler. Uzun zamandan beri İstanbul'da alanlarda görülmeyen Tes-İş Sendikası da tüm şubeleriyle alandaydı. Mitingin hem kitlesel hem de coşkulu işçi kortejlerinden biri de Belediye-İş'inkiydi. Belediye işçileri, "İşgüvencesi istiyoruz" pankartı arkasında miting alanına yürüdüler.

Aktif işçileri alandaydıTÜMTİS'e üye oldukları için işten atılan Aktif Dağıtım işçileri de "Aktif'e sendika gerecek" sloganıyla kararlılıklarını miting alanında da dile getirdiler. Hava-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş Paşabahçe, Harb-İş İstanbul Şube, Türk Metal İstanbul Şubesi, TEKSİF Bakırköy ve Yenibosna şubeleri, Basın-İş İstanbul Şube, Liman-İş, TOLEYİS, Türkiye Denizciler Sendikası, Kristal-İş Topkapı Şubesi, Tez Koop-İş İstanbul 2 No'lu Şube, Tarım-İş, Orman-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Selüloz-İş üyesi işçiler de attıkları taleplerini dile getirdikleri sloganları ve dövizlerle mitinge katıldılar. Hak-İş'in mitinge katılımı ise çok zayıftı. Sadece Özçelik-İş ve Öz Gıda-İş'in pankart açtığı Hak-İş kortejinde en kitlesel katılımı "Yaşasın işçilerin birliği" pankartı ile yürüyen Parsat Piston işçileri sağladı. Memur-Sen ve Kamu-Sen üyesi memurlar da Hak-İş'in ardından yürüdü. Üzerinde "IMF canavarı" yazılı döviz taşıyan ve kafasına maske takan bir Memur-Sen'li işçiler arasında bir mizansen gerçekleştirdi. TMMOB ise mitinge en fazla 20 kişiyle katıldı.

Perpa koluŞişli koluna nazaran daha zayıf olan Perpa kolunda DİSK, KESK, EMEP, HADEP, ÖDP, Halkevleri, tutuklu yakınları ve dergi çevreleri vardı.Mitinge, DİSK'e bağlı sendikalardan Bank-Sen, Basın-İş, Emekli-Sen, Lastik-İş, Nakliyat-İş, Limter- İş, Genel-İş ve Birleşik Metal-İş pankartlarıyla katıldı. Birleşik Metal-İş'te örgütlü Anadolu Lombardini işçileri, PDK işçileri, Pancar Motor işçileri ve direnişteki Göktaş işçileri mitinge toplu olarak pankartlarıyla katıldılar. DİSK kortejine ağırlığını Birleşik Metal-İş ve Genel-İş pankartları arkasında yürüyen emekçiler koydu. Mitinge davul zurnalarıyla katılan Genel-İş'te örgütlü işçiler, coşku ve halaylarıyla Perpa kolunun nabzını bir nebze de olsa yüksek tuttular. İşçiler mitinge, taleplerini içeren "Yaşasın sınıf sendikacılığı", "IMF sömürge valisi defol", "IMF'nin kölesi olmayacağız", "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Açlık ve zulme karşı genel greve" dövizleriyle katılırken, Emekli-Sen de "IMF defol, bu vatan bizim" pankartının arkasında yürüdü.

Eğitim-Sen ağırlığıKatılımın düşük olduğu KESK kortejinin çoğunluğunu yine Eğitim-Sen oluşturdu. Eğitim-Sen'in İstanbul'daki hemen hemen bütün şubeleri pankartlarıyla kitlesel olarak KESK kortejindeki yerlerini aldı. SES, Tüm Bel-Sen, BES, Tarım Orkam-Sen ve Haber-Sen de pankartlarıyla kortejde yer aldı. DİSK ve KESK kortejlerinde sık sık, "İş, ekmek yoksa barış da yok", "İşçiler birleşin, iktidara yerleşin", "Hükümet istifa", "Savaşa değil emekçiye bütçe", "Derviş evine, Ecevit huzurevine", "Kurt, kuş, arı; kahrolsun IMF iktidarı" ve "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı.

EMEP ve HADEP Yürüyüşün Perpa kolunda, sendikaların yanı sıra siyasi partiler ve dergi çevreleri vardı. EMEP ve HADEP mitinge kitlesel olarak katıldı. Önceki gün bütün ilçe binaları polisler tarafından basılan HADEP'liler mitingde "Emekçiler HADEP'e, iktidara" sloganını da atmakla birlikte, ağırlıklı olarak "Selam selam İmralı'ya bin selam" ve "Bijî aşitî" sloganlarını attılar. Yaklaşık 2500 kişinin yürüdüğü EMEP kortejinde, "Bağımsızlık demokrasi ve sosyalizm için işçiler partiye, mücadeleye", "Açlık, sefalet, işsizlik değil iş, ekmek, özgürlük istiyoruz" pankartları taşındı. EMEP'liler sık sık "Genel grev, genel direniş", "Emperyalist savaşa hayır", "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarını attı. Emek Gençliği mitingde "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm" ve "Amerikan askeri olmayacağız" pankartları arkasında yürüdü. Gençlik kortejinin arkasında ise "Üniversiteler ve bilim emperyalist savaşa değil insanlığa hizmet edecektir" pankartını taşıyan üniversite öğrencileri vardı. ÖDP kortejinde ise yaklaşık 500 kişi yürüdü. ÖDP'den ayrılan Sosyalist Eylem Platformu gençlerinin "Sosyalist Eylem Gençliği" pankartını açarak yürüdükleri Perpa kolunda, İşçi Gazetesi, Alınteri, İHD İstanbul Şubesi, Halkevleri ve İstanbul Üniversiteleri Öğrenci Koordinasyonu da pankart açtı.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye batağa girmesin

SONRAKİ HABER

1 Aralık'tan yansıyanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...