01 Aralık 2001 22:00

Türkiye batağa girmesin

ABD, Türkiye'yi Irak'a yapacağı saldırıya ortak etmek için Dışişleri Bakanı Powel'i Türkiye'ye gönderirken, milletvekilleri Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması dışında bir harekete girmemesi gerektiğini söylediler.

Paylaş
Türkiye batağa girmesinSultan ÖzerAfganistan'ın ardından Irak'ı hedef alan ABD, saldırının bahanelerini yaratmaya çalışırken, Türkiye'yi de buna ortak etmeye çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel'in, 4 Aralık'ta Türkiye'ye gelmesi de "Irak saldırısına ikna" olarak değerlendirilirken, bazı milletvekilleri Türkiye'nin Irak'a karşı bir savaşa girmemesi gerektiğini söylediler. Görüşlerine başvurduğumuz milletvekilleri, Türkiye'nin öteden beri savunduğunu söylediği "Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması" tezinin arkasında durması, bir başka ülkenin çıkarı için Türkiye'nin komşusuna savaş açmaması gerektiğini ifade ederek, aksi halde Türkiye'nin sokulacağı bu bataklıktan kurtulmasının mümkün olmayacağını hatırlattılar.AKP Meclis Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin, "Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması" doğrultusundaki görüşünden vazgeçmemesini isteyerek ABD'nin Afganistan benzeri bir uygulamayı Irak için yapması durumunda, Irak'a saldırması ve Türkiye'nin de işin içine girmesi durumunda en çok zararı Türkiye'nin göreceğinin altını çizdi. Türkiye'nin böyle bir zarara artık tahammülünün olmadığını da kaydeden Şahin, "Türkiye Cumhuriyeti her zamanki, Irak'ın toprak bütünlüğü tezinin arkasında durması gerekiyor. Bir ülkenin Dışişleri Bakanı her zaman başka bir ülkeyi ziyaret edebilir. 500 defa da gelse Türkiye öteden beri savunduğu tezinin arkasında durursa, şahsiyetli bir tavır sergilemiş olur" diye konuştu.

Amaçları Irak'a girmekABD'nin Irak'a gireceğini, olayın net olarak bu olduğunu belirten SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, ABD'nin Irak politikalarını uygulayabilmek için asistanlık görevi yapacak bir ülkeye ihtiyacı olduğunu, bu ülkenin de Türkiye olduğunu söyledi. 11 Eylül saldırısının ardından ABD-Türkiye ilişkilerinin çok tehlikeli boyutlara geldiğini ifade eden Bekaroğlu, Colin Powel'in geliş amacının da bu politikalarına Türkiye'yi katmak, Türkiye'yi örnek göstererek de diğer ülkeleri de etkilemek olduğunu söyledi.Hükümetin Afganistan'a asker göndermek için yetki almasına karşı çıkan DSP İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı, Türkiye'nin komşularına ve Irak'a karşı müdahalesini yanlış bulduğunu her zaman söylediğini ifade etti. Bir savaş macerasının nerede başlayıp nerede biteceğinin belli olmadığını vurgulayan Aydınlı, Türkiye'nin kesinlikle böyle bir müdaheleye ortak olmaması gerektiğinin altını çizdi. Savaşların, bu tür müdahalelerin daha büyük sorunlar açacağını, bu savaş bataklığından da Türkiye'yi kimsenin kurtaramayacağını kaydeden Aydınlı, hükümetin iyi düşünüp, böyle bir şeye katılmaması gerektiğini ifade etti.

Pişkinsüt'ten tepkiHer türlü savaşa ve sömürüye karşı olduğunu açıklayan Aydın Bağımsız Milletvekili Sema Pişkinsüt, ülkelerin toprak bütünlüğünü zedeleyici, dışarıdan müdahale anlayışına karşı çıkmak gerektiğini söyledi. Dünya barışına hizmet edebilmek için daha yaratıcı, insan haklarını, demokrasiyi ve hukuk kavramlarını herkes için değerlendirmek gereğine işaret ederek, bu tür görüş ve açılımlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Sema Pişkinsüt, Türkiye'nin ABD'nin yanında Irak'a müdahalesini de bu anlamıyla kabul etmediklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Sanatçı ne zaman ölür?

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 30 bin emekçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...