01 Aralık 2001 22:00

Anadilde eğitim haktır

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, bir basın açıklamasıyla anadilde eğitimin hak olduğunu belirtti. Sendika, öğrencilerin üniversite yönetimlerinden kendi dillerinde eğitim talep etmesini desteklediğini duyurdu.

Paylaş
Anadilde eğitim haktırEğitim-Sen Diyarbakır Şubesi yaptığı basın açıklamasıyla anadilde eğitimin hakkının verilmesini istedi. Diyarbakır Eğitim-Sen binasında gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Hayrettin Altun, Diyarbakır'da OHAL gerekçesiyle 1 Aralık mitinginin yasaklandığını ifade ederek, "Diyarbakır Emek Platformu'nun, yasaklamayı sadece kınamakla sınırlı kalmasını eleştiriyoruz" dedi. Anayasanın 42. maddesinin ilk paragrafında ifade edilen 'Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılmaz' ibaresi ile son paragrafında yer alan 'Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutalamaz' ifadelerinin birbirine zıt olduğunu söyleyen Altun, uluslararası sözleşmelerle anadilde eğitim hakkını yok sayan antidemokratik hükümlerin ortadan kaldırılmasına karşın, parlamentonun değiştirmediğini hatırlattı. Altun, İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin rektörlükten 'Kürtçenin seçmeli dersler arasına alınmasını' talep eden dilekçe kampanyasını desteklediklerini bildirdi. Altun, "Anadilde eğitim konusunda demokratik adımların atılması Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın en temel hakkı olan anadilde eğitim olanaklarını sağlamış olacak ve Kürt sorununun çözümünde geç de olsa bir adım atılacaktır" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Emekli kömür kuyruğundaSeyhat ŞekerBandırma İşçi Emeklileri Derneği tarafından 5 ay önce ucuz kömür için 21 milyar lira toplanmasına rağmen dağıtım yapılmayınca, ilçedeki emekli aileleri soğuk havalarda yakacaksız kaldılar. İlçede derneğe üye olarak toplam 21 milyar lira para yatıran 571 emekli, firmanın taahhütlerini yerine getirmemesi sebebiyle soğuk kış günlerini kömürsüz geçiriyor. Hal binasındaki derneğe 5 ay önce taksitlerini yatırmaya başladıkları kömür için gelen işçi emeklileri, kapalı tutulan dernekte gelişmelerle ilgili bilgi almaya çalışıyorlar. Kalitesi yüksek kömür için tonuna 5 taksitle 132 milyon lira ödemek üzere taksit yatırmaya başlayan emekliler, kömürün gelmemesi üzerine taksit ödemelerinin de durdurulduğunu kaydettiler. İsteğe göre 2-3 ton kömür verilebilen kampanya, toplu alımdan kaynaklanan fiyat cazibesi sebebiyle büyük ilgi görmüştü.

Firma kömür bulamadıİşçi Emeklileri Derneği Başkanı Sırrı Dizdar, Başar Madencilik firması ile noter huzurunda kömür satın alma ile alakalı sözleşme imzaladıklarını, ancak parası ödenen kömürün firma tarafından bir türlü teslim edilemediğini söyledi. Dernek Başkanı Sırrı Dizdar, dernek olarak firmanın taahhüdünü yerine getirmemesi sebebiyle üyelerinin mağdur olduğunu kaydederek, "Firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Firma yetkilileri ellerinde kömür olmadığını ancak temin edeceklerini belirtiyorlar. Kömür temin etmelerini bekliyoruz" dedi. Emekliler, bayrama kadar bir gelişme sağlanamaması halinde dernek yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Herkese

SONRAKİ HABER

Sanatçı ne zaman ölür?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...