01 Aralık 2001 22:00

Soğuklara rağmen alanlara çıkıldı

Bütün yurdu etkisi altına alan soğuklar dün de devam etmesine rağmen, Emek Platformu (EP) bileşenleri alanlara çıkarak sermaye politikalarına tepkilerini dile getirdi.

Paylaş
Soğuklara rağmen alanlara çıkıldıBütün yurdu etkisi altına alan soğuklar dün de devam etmesine rağmen, Emek Platformu (EP) bileşenleri alanlara çıkarak sermaye politikalarına tepkilerini dile getirdi. Samsun'da Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge 4000 kişi katılırken, yurt genelinde bütün EP bileşenlerinin katılımının sağlandığı illerin sayısı azınlıkta kaldı.

Emek Platformu tarafından Eskişehir Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen "Yoksulluğa, yolsuzluğa ve İşsizliğe hayır" mitingine yaklaşık 5 bin emekçi katıldı.Emek Platformu tarafından Eskişehir Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen "Yoksulluğa, Yolsuzluğa ve İşsizliğe Hayır" mitingine yaklaşık 5 bin emekçi katıldı. SSK Dispanseri önünde toplanan sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları ve kitle örgütleri, kısa bir yürüyüşün ardından miting alanına girdi. Enerji Yapı-Yol Sen Şube Başkanı İbrahim Akgün'ün açılış konuşmasının ardından söz alan Türk-İş 2. Bölge temsilcisi Veli Eker, Türkiye'nin tarihinde en büyük krizi yaşadığını, bağımsızlık, ulusal egemenlik ve demokrasi açısından tarihin en büyük tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. KESK adına Eğitim-Sen Şube Başkanı Kübra Göçmen, TMMOB adına Rafet Demirbaş, DİSK adına İsmet Ayrancı, Memur-Sen adına Recep Kandemir ve İşçi Emeklileri Derneği adına da Arif Duru birer konuşma yaptı.

Merzifon'da gözaltıMerzifon'da basın açıklamasının gerçekleştirileceği Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyen gruba saldıran polis, eylemin yasadışı olduğunu iddia ederek şu isimleri gözaltına aldı: Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Saydam, Eğitim-Sen Yöneticisi Murat Özhan, EMEP İl Yöneticisi Erhan Aydoğan, EMEP üyeleri Cem Yurduseven, Nesrin Çulha, ÖDP İlçe Yöneticisi Tuğrul Saltık ve ÖDP üyesi Deniz Erime. Mersin'de 3000 katılımıyla gerçekleşen eylemde EP Dönem Sözcüsü Nihat Kuruloğlu, EP'in kararlarını sonuna kadar hayata geçireceklerini söyledi. Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eyleme 500 kişi katıldı. Eğitim-Sen'in pankartla yürüyüş yaparak katıldığı eylemde EMEP, ÖDP, CHP ve İP de yer aldı.

Madenciler alandaydıZonguldak'ta Madenci Anıtı önünde gerçekleştirilen mitinge 2 bin kişi katıldı. Miting için saat 12.00'de İstasyon Caddesi'nde toplanılmaya başlandı. Daha sonra "Genel Grev, Genel Direniş" sloganlarıyla miting alanına doğru yürüyüşe geçildi. Türk-İş Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Çetin Altun burada yaptığı açıklamada, Emek Programı hakkında bilgi vererek, bu eylemin genel grevin başlangıcı olduğunu söyledi. Altun, IMF ve Dünya Bankası talanına son verilmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.Aydın'ın Söke ilçesinde ise Cumhuriyet Meydanı'nda 150 kişinin katılımı ile bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Sık sık "İşçi memur elele, genel greve" ve "IMF defol bu memleket bizim" sloganlarının atıldığı eylemde, Eğitim-Sen Söke Şube Başkanı Asaf Pınarbaşı bir açıklama yaptı.Bursa'da ise Dörtdere Bulvarı'nda 3000 kişinin katılımıyla bir miting gerçekleştirildi. Ancak daha sonra KESK MYK üyesi Sevil Erol'un, programda olmamasına rağmen konuşma yapması üzerine KESK'liler ve Türk-İş arasında tartışma yaşandı. Tartışma sonrası Türk-İş alanı terketti. Tarsus'da Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge 1000 kişi katıldı. KESK Bileşenleri ve siyasi partilerin katılımıyla gerçekleşen mitingde konuşan Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe, genel grev çağrısında bulundu.

Ordu'da sadece KESKOrdu'da Belediye Meydanı'nda yapılan mitinge KESK'e bağlı tüm sendikalar, konfederasyon binasından alana kadar yürüyüş yaparak katılırken, diğer bileşenler sadece temsilci düzeyinde yer aldı. 400 kişinin bulunduğu mitingde KESK' e bağlı sendikaların şube ve temsilcilik başkanları birer konuşma yaptı. Tekirdağ'da Köprübaşı'nda toplanan Emek Platformu bileşenleri, eylemin yapılacağı otopark alanına kadar yürüdü. Tek Gıda-İş'in örgütlü olduğu olduğu içki fabrikası, Yol-İş'in örgütlü olduğu karayolu, Harb-İş'in örgütlü olduğu ağır bakım işçileri ile KESK'e bağlı Eğitim-Sen ve SES'in kitlesel olarak yer aldığı mitinge 2000 kişi katıldı. TTB adına Ömer Güven, Türk-İş Trakya Temsilcisi ve Tek Gıda-İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Özcan, Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Kaymak birer konuşma yaptı.Trakya'nın diğer illerinden Edirne'de düzenlenen basın açıklamasına 800 kişi katıldı. EMEP dışında hiçbir parti kortej oluşturmazken, Lüleburgaz'da 700 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen eylemde DİSK yeralmadı. Katılımcıların üçte birini Petrol-İş üyeleri oluşturdu.

Tepki her yerdeAfyon, Amasya, Gebze, Düzce ve Uşak'ta yapılan eylemlere yaklaşık 1000'er kişi katılırken, Kocaeli, Çanakkale, Bolu ve Çorum'da 2000 emekçi alanlara çıktı. Niğde ve Hatay'da ise yüzlerce kişi, "Hortumculara deği, emekçilere bütçe" sloganıyla taleplerini dile getirdi. Hatay Dörtyol'da Eğitim-Sen 200 kişiyle alana çıkarken, Kayseri'de fuar alanında 800 kişinin katılımıyla miting gerçekleştirildi.

Trabzon binlerce kişi Trabzon'da TEDAŞ önünde toplanan 3000'i aşkın kişinin katılımıyla yapılan ve EMEP'in de yer aldığı mitingde, "halkımız saflara" sloganının ardından miting alanına girmek isteyen kişiler polis tarafından engellendi. İskenderun'da yapılan eyleme 200 kişi katılırken, Antalya'da yapılan yürüyüş ve mitingte, Kamu-Sen ÖDP ve TKP üyelerinin amblemlerinin bulunduğu pankartları açarak slogan atmasını gerekçe göstererek miting alanını terk etti.
ÖNCEKİ HABER

Binlerce emekçi sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

Herkese

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...