01 Aralık 2001 22:00

Amerika 'bekleyin' dedi

Afganistan'daki hegemonya mücadelesi giderek kızışıyor. Bölgenin hakimiyetini tek başına ele geçirme amacındaki ABD, şimdilik ülkeye uluslararası bir güç gönderilmesini istemediğini açıkladı.

Paylaş
Amerika 'bekleyin' dediABD, Afganistan'a asker göndermek için sabırsızlanan Avrupa ülkelerine, 'Bekleyin' dedi. Afganistan'daki savaştan sorumlu ABD Merkez Komutanlığı Centcom, Taliban'ın boşalttığı bölgelere binlerce askerden oluşacak uluslararası bir gücün yerleştirilmesini, Amerikan askeri operasyonlarına yük oluşturacağı gerekçesiyle şimdilik askıya aldı. Bu karar, aynı zamanda sivillerin üzerinde yoğunlaşan hava bombardımanının bir süre daha devam etmesi anlamına geliyor.

'Engel olmasınlar'Washington Post gazetesinin haberinde, ABD Başkanı George Bush yönetiminin kararının, Afganistan'da kış bastırmadan önce hazır tutulan Türkiye, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Kanada askerlerinin beklemede tutulmasına neden olduğunu yazdı. Gazete, ABD yönetimi yetkililerine dayanarak verdiği haberde, Kuzey İttifakı'nın uluslararası "barış gücünü" kabul eden açıklamalarına karşılık, ABD'nin ilgisinin barış gücünde olmadığını bildirdi. Washington Post'a konuşan Pentagon Sözcüsü Craig Quigley, "Afganistan'daki operasyondan sorumlu General Tommy Franks'in ilgisi şu anda kesinlikle barış gücünde değil. Barışı koruyabilmek için önce barış elde etmeniz gerekir" dedi Quigley, "insani yardım" bahanesiyle önerilen gücün, Sürekli Özgürlük Operasyonu'nun ana planını bozmayacak şekilde operasyonda yer alması gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray'dan destekBeyaz Saray da Afganistan'daki savaş sona erene kadar, bu ülkeye uluslararası güç gönderilmemesi gerektiğini yolunda bir açıklama yaptı. Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer, ABD Başkanı George Bush'un Afganistan'a barış gücü gönderileceği günü beklediğini, ancak bu günün henüz gelmediğini söyledi. Fleischer, bölgedeki durumu "tehlikeli" olarak niteledi.Bush'un, barış gücünde Amerikan askerlerinin yer alıp almayacağına karar vermediğini de kaydededen Fleischer, "Savaş başarıyla sona erene kadar, barış gücü operasyonunun doğasıyla ilgili düşünceler üretmeye başlamak bence erken olur" diye konuştu.

İngiltere bozulduİngiltere, 2 hafta önce Bagram'a 100 kadar komando göndermişti. Londra, 6000 askerini daha bölgeye göndermeye hazırlanıyordu. Ancak Washington Post'a göre Centcom'un "zaman uygun değil" işareti üzerine, bu askerler de beklemeye alındı. Gazeteye göre İngiliz kabinesi, bu karardan şikâyet ediyor.Fransa, kasım ortasında Mezarı Şerif'e 250 asker gönderecekti. Şu sırada 60 Fransız askeri Özbekistan'da, bölgeye gitmek için bekliyor. Kentte askeri hastane kurmayı öneren Ürdün birlikleri de beklemede bulunuyor. ABD, Müslüman ülkelerin askerlerinden oluşan bir gücün kurulmasına destek veriyor. Türkiye, bu amaçla 90 askerini hazır bulunduruyor.
ÖNCEKİ HABER

Yoksul ve genç hastalığı: AIDS

SONRAKİ HABER

Binlerce emekçi sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...