30 Kasım 2001 22:00

HADEP binalarına toplu baskın

2 No'lu DGM'nin "PKK'nin stratejisine uygun olarak geliştirilmek istenen sivil itaatsizlik eylemlerinin HADEP üzerinden yapıldığı" iddialı kararı gerekçe gösterilerek yapılan baskınlarda yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.

Paylaş
HADEP binalarına toplu baskınHADEP'in İstanbul'da bulunan 28 ilçe örgütü, dün aynı saatte basıldı. Yaklaşık 50 kişinin gözaltına alındığı baskınlara gerekçe olarak, "PKK'nin stratejisine uygun olarak geliştirilmek istenen sivil itaatsizlik eylemlerinin HADEP üzerinden yapıldığı" iddia edildi. HADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, gazetemize yaptığı açıklamada, DGM'nin kararının siyasi olduğunu söyleyerek, baskın kararının seçim barajı tartışmaları sırasında alınmasına dikkat çekti. Dün saat 11.00'e doğru bütün ilçelere aynı anda yapılan baskınlar, İstanbul 2 No'lu DGM kararı gerekçe gösterilerek yapıldı. DGM'nin 29 Kasım 2001 tarihli kararında, "PKK'nin stratejisine uygun olarak geliştirilmek istenen sivil itaatsizlik eylemlerinin HADEP üzerinden yapıldığı" ve "PKK'nin korsan eylemlerinin HADEP tarafından organize edildiği" iddia edildi. Baskınlarda, Sultanbeyli'de HADEP İstanbul İl Yöneticisi Sunullah Altan ile birlikte 12, Küçükçekmece'de 9, Bayrampaşa'da ilçe başkanı ile birlikte 3, Eyüp'te 1, Bağcılar'da 5, Bahçelievler'de 1, Avcılar'da ilçe başkanıyla 3, Zeytinburnu'nda da 1 kişi olmak üzere, 50'ye yakın kişinin gözaltına alındığı bildirildi.HADEP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, yapılan baskınlarla ilgili olarak gazetemize açıklama yaptı ve baskınları, MGK toplantısının ardından gelişen tartışmalarla ilişkilendirdi. Daha önce seçim barajının düşürülmesi gerektiğini savunan siyasi çevrelerin bile HADEP yüzünden ağız değiştirerek, seçim barajının düşürülmesine karşı çıktığını belirten Erbaş, "Oyunlarla HADEP kamuoyunun gözünde suçlu, kriminal görünümüne sokulmak isteniyor" dedi. DGM kararını, bu tartışmalar etrafında alınmış, siyasi ve yasadışı bir karar olarak değerlendiren Erbaş, "Karar çok ciddi ithamlar içeriyor, çok ağır" dedi. Erbaş, "Gerginlik yaratmak isteyen kirli ve rantçı siyasi çevrelerin bir telaşı vardı. DGM kararı da bu tartışmalar etrafında alınmış siyasi bir karar" dedi.

Önceki günkü baskınlarÖnceki gün de MEM Basın-Özgür Halk, Özgür Kadının Sesi, Kürt Enstitüsü, Zend Bilim Kültür Eğitim Basın Yayın Film ve Reklamcılık Tic. Lim. Şti., Mezopotamya Kültür Merkezi, Dicle Kültür Merkezi, Haftalık Yedinci Gündem gazetesi, Jiyana Rewşen, Gençlik Kültür Merkezi ve Anadolu Kültür Merkezi büroları basılmıştı. Büro temsilcilerinin gözaltına alındığı baskınlara yine aynı gerekçe gösterilmişti. Özellikle MGK toplantısından sonra, "PKK lehine faaliyet yürütüldüğü" ve "PKK lehine serhildan çağrıları yapıldığı" iddiasıyla diğer illerde de HADEP'e yönelik baskılar arttı.

Emniyetin açıklaması İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ise, operasyonlarda, "örgütün propagandasını yapmak amacıyla komite oluşturan, korsan gösteri, lastik yakma, slogan atma, afiş asma ve örgüte eleman kazandırma çalışmaları gerçekleştirdikleri" iddiasıyla 16 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Açıklamada, önceki gün baskın yapılan 11 yayın organının PKK'nin stratejisine uygun yayın yaptığı da ileri sürüldü.Yedinci Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hıdır Ateş, gazetelerinin basılmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Bu tür yöntemlerin Türkiye'nin azalan itibarının daha da düşürüldüğü artık öğrenilmelidir" dedi. Baskın girişimini kınayan Ateş, tüm basın örgütlerini ve ve toplumu duyarlı, yetkilileri de sağduyulu olmaya çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Sorunların çözümü emeğin iktidarında

SONRAKİ HABER

Soysal:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...