30 Kasım 2001 22:00

Yeni bir katliam: 67 ölü

Amerikan hava kuvvetleri ve Kuzey İttifakı çetelerinin yeni bir "ortak çalışması" daha ortaya çıktı.

Paylaş
Yeni bir katliam: 67 ölüMezar-ı Şerif'teki Cenk Kalesi katliamı ve ülkenin güneyinde 160 Taliban esirinin kurşuna dizildiğinin ortaya çıkmasından sonra, esir alınan Taliban askerlerinin öldürüldüğü bir katliam daha açıklandı. Pakistan'da yayınlanan The News gazetesinin haberine göre, kuzeydeki Kunduz kentinde ele geçirilen 67 Pakistanlı Taliban, önce bir okula hapsedildi, ardından ABD uçakları tarafından bombalanarak öldürüldü.Gazete, güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, Pakistanlıların varılan anlaşma sonucunda Kuzey İttifakı'na teslim olduklarını, ancak daha sonra hepsinin öldürüldüğünü yazdı. Öldürülen esirlerin sayısının 67'den daha fazla olabileceği de belirtildi.Afganistan'da yüzlerce Pakistanlının öldürülmesi, ABD'ye tam destek veren komşu Pakistan'da büyük tepki yaratıyor.

Kız okulu bombalandıThe News'in haberinde, katliamın Mezar-ı Şerif kentinin güneydoğusundaki Sultan Raziye kız okulunda yaşandığı kaydedildi. Amerikalı gazeteci Alex Perry'nin tanıklığına dayanan gazete; okula hapsedilen esirlerin, Özbek General Raşid Dostum ile komutanları Üstad Atta Muhammed ve Üstad Muhakkık tarafından katledildiğini, Amerikan uçaklarının da bombardımanla katliama destek olduğunu belirtti. Söz konusu okula götürülmeyen 200 civarında Taliban esirinin, Muhakkık'a bağlı Hizb-i Vahdet grubunun elinde tutulduğu ve bunların da infaz edilmiş olabileceği kaydedildi. The News, esirlere yönelik en büyük tehdidin, Şii/Hazara savaşçıların bulunduğu bu gruptan geldiğini de yazdı.

Bir esir sağÖte yandan, 400'e yakın esirin vahşice katledildiği Cenk Kalesi'nde ilginç bir gelişme yaşandı. Kalenin yeraltı dehlizlerinde halen "en az bir silahlı esirin" bulunduğu ve bu esirin, at eti yiyerek saklanmayı sürdürdüğü öne sürüldü.The Guardian gazetesinin haberine göre, çarşamba günü, kalenin altındaki dehlizlerde iki kişinin kendi aralarında Urduca konuştukları duyuldu. Bu kişilerin, dehlize giren bir Kuzey İttifakı askerini yaraladığı belirtildi. Bu olayın ardından bir İttifak komutanı, dehlizlere dokuz roket fırlattı ve esirlerin öldüğü varsayıldı. Ancak önceki gün öğle saatlerinde kaledeki binalardan birinin bodrumuna inen beş Kızılhaç görevlisi, kendilerine üç el ateş açılması üzerine korkuyla kaçtılar. Bu saldırıda iki görevli hafif yaralandı. Olayın ardından dehlizleri kuşatan Kuzey İttifakı askerlerinin, içerideki kişi ya da kişilere teslim olma çağrısı yaptığı, ancak bu çağrıların reddedildiği öğrenildi. Önceki gün boyunca Kızılhaç tarafından 50 esirin cesedi daha toplandı. Böylece, Cenk Kalesi'nden cesetleri çıkarılan Taliban sayısı 170'e yükseldi.
ÖNCEKİ HABER

Irkçı sorgu, ırkçı adalet

SONRAKİ HABER

Küçülme hızla büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...