30 Kasım 2001 22:00

Irkçı sorgu, ırkçı adalet

ABD Adalet Bakanlığı, ülkede bulunan 5000 Müslüman ve Arap genci, "gönüllü" olarak sorguya çağırıyor.

Paylaş
Irkçı sorgu, ırkçı adaletAmerikan Adalet Bakanlığı, son iki yıl içinde Ortadoğu'dan ülkeye ziyaret amacıyla ya da öğrenci vizesiyle gelen 5000 genci sorgulamaya hazırlanıyor. 11 Eylül saldırısını gerçekleştirdikleri açıklanan 19 kişinin de Arap olması bahanesiyle bu kişilerin tamamına şüpheli muamelesi yapılacak.

Mektuplar postalanıyorBu amaç doğrultusunda ilk harekete geçen yer, Batı Michigan oldu. Federal yetkililer, geçtiğimiz hafta içinde Ortadoğu'dan ya da Müslüman ülkelerden gelen 560 kişiye mektuplar postalamaya başladı. Bu mektuplarda, sözkonusu kişilerin "gönüllü" olarak FBI ajanlarına ifade vererek 11 Eylül soruşturmalarına katkıda bulunmaları isteniyor. Mektup gönderilenlerin yaşları 18 ile 33 arasında değişiyor. Muhataplar, göçmen vizesi olmayan ve Ocak 2000'den bu yana ülkede bulunan kişiler. Michigan'ın batısına yeni atanan savcı Jeffrey Collins, mektupları kimseyi zan altında bırakmadığını söyleyerek uygulamayı savunmaya çalışıyor. Savcı gönderdiği mektuplarda "Yine de bizim çabalarımıza katkı sağlayacak birşeyler biliyor olabilirsiniz" diyor.

Araplar endişeliAdalet Bakanı John Ashcroft'un hazırladığı bu proje bazı Arap kurumları tarafından endişeyle izleniyor. Amerikkan-Arab Ayrımcılığa Karşı Komite ödgütünün bölge temsilcisi İmam Hamad, uygulamalanın birçok kişinin haksız yere suçlanmasına yol açmasından korktuklarını söyledi. Hamad, Michigan, Dearborn'daki bürosuna mektup bekleyen çok sayıda insandan telefon geldiğini, arayanların bu süreç ve yasal hakları hakkında bilgi istediğini söyledi. İmam Hamad, "Birçok insan bunun kaypak bir yol olduğuna inanıyor. Merak ediyorlar, eğer bunu yerine getirirsek sırada ne var?" diye soruyor ve uygulamanın kendisinin bir ayrımılık içerdiğini belirtiyor.

Terörist misiniz?İfade vermeyi kabul edenlere, ABD'de ya da ülkelerine kendilerine yaklaşan hiçbir terörist örgüt üyesi olup olmadığı sorulacak. Mektuplara 4 Aralık'a kadar yanıt verilmesi isteniyor. Kabul edenler, 3 Aralık'tan itibaren istedikleri yerde sorgulanmakta serbestler. Bu arada, 6 farklı ülkeden 85 kişiye mektup gönderilmeyecek. Bunun yerine bu işle görevli kişiler bizzat giderek iknna yeteneklerini gösterecekler!

Herkes şüpheliABD'li yetkililer, böylece Amerikan topraklarında yeni bir trajedi yaşanmasını engellemeye çalıştıklarını iddia ediyorlar. Nitekim aynı demagojinin gölgesinde, 11 Eylül'den bu yana çok sayıda Müslüman ve Arap tutuklandı ve yine resmi makamlar hiç bir makul gerekçe göstermeden, soruşturma kapsamında tutuklu insan sayısını 5000'e çıkartmak amacında olduklarını söylediler. Müslümanlar polisin yanı sıra kabartılan nefret duygularının ve övgü bulan ırk ayrımcılığının da baskısını hissediyorlar. Bu nedenlerle birçok kişinin ABD'yi terk ederek kendi ülkelerine döndüğü ifade ediliyor. New York Times'da yer alan bir habere göre gözaltına alınan 1200 kişi arasında üzerinde fazla para ya da maket bıçağı bulunduğundan, uçuş dersi veya tarım aracı aradıkları için suçlanan Araplar da var. Bir yetkilinin gazeteye verdiği bilgiye göre, bu kişilerden sadece 10-15'inin El Kaide sempatizanı olduğundan kuşkulanılıyor. Arkansas'ta yaşayan Mısırlı antikacı Hasan Ömer, bir bilgisayardan 11 Eyül eylemcilerinden olduğu söylenen bir kişiyle aynı saatlerde rezervasyon yaptığı için iki ay cezaevinde kaldı.

Ashcroft'a senatör tepkisiABD'deki keyfi gözaltılar, insan hakları örgütlerinin yanı sıra bazı resmi makamların da tepkisine yol açıyor. Senato Adalet Komitesi üyesi, Demokrat Parti Wisconsin Senatörü Russell Feingold, Ashcroft'un, gözaltına alınanların listesi ve neden gözaltına alındıklarını açıklamayı reddetmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Ashcroft, gözaltına alınanlardan bazılarının El Kaide üyesi olduğunu hatırlarak, isimlerinin açıklanmasının, örgüte değerli bilgi sağlayacağını öne sürdü. Ashcroft, "ABD şu anda savaştayken, düşmanlarımızla değerli istihbaratı paylaşmaya niyetim yok" dedi.
ÖNCEKİ HABER

AB'de kimlik bunalımı

SONRAKİ HABER

Yeni bir katliam: 67 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa