29 Kasım 2001 22:00

Yarın 1 Aralık

Emek Platformu'nu oluşturan örgütlerin üyesi emekçiler, yarın sokağa çıkarak hükümeti protesto edecekler. Emekçiler, alanlarda "genel grev" uyarısında bulunacaklar.

Paylaş
Yarın 1 AralıkEmek Platformu'nu oluşturan örgütlerin üyesi, işçiler, memurlar, mimarlar, mühendisler, doktorlar, emekliler yarın bütün ülkede alanlara çıkacaklar.Emek Platformu'nun kararı gereğince bütün illerde yapılacak olan miting ve basın açıklamalarına işsizler, gençler, esnaf ve çiftçiler de katılacak. Taleplerinin dikkate alınmasını ve IMF programlarından vazgeçilerek Emek Programı'nın uygulanmasını isteyen işçi ve emekçiler, hükümete "genel grev" uyarısında bulunacaklar. Hükümete her tarafta kitlesel tepki göstermek amacıyla yürütülen çalışmalar dün de devam etti. Sendikalar ve diğer emek örgütleri, bildiri dağıtımları, basın açıklamaları, ses araçlarıyla çağrı yaparak, işyeri toplantıları düzenleyerek herkesi miting alanlarına çağırdılar.

Bildiri dağıtıldıBursa'da bildiri dağıtarak ve anons yaparak mitinge hazırlanan Emek Platformu, yaptığı basın açıklamasıyla da çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, IMF ve Dünya Bankası'nın saldırılarına "dur" demek için alanlarda olacaklarını söyledi ve bütün emekçileri miting alanına davet etti.KESK Dönem Sözcüsü Sayim Gültekin de dün yaptığı açıklamayla mitinge çağrı yaptı. Balıkesir Emek Platformu, hükümetin uyguladığı ekonomik ve siyasal programın iflas ettiğini belirterek, emekçileri Ali Hikmet Paşa Meydanı'na çağırdı.

Esnaf'ta katılacakGaziantep Emek Platformu ise eylem hazırlıklarını tamamladı. Türk-İş Gaziantep İl Temsilciliği hükümeti uyguladığı IMF politikalarından vazgeçmeye çağırırken, DİSK Bölge Temsilciliği ve KESK yaptıkları açıklamalarla bütün emekçileri mitinge davet etti. Bu arada Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Ziraat Odası da mitinge katılacağını açıkladı.

Ülkemize sahip çıkalım!1 Aralık eylemi için şube ve temsilciler kurulu toplantısı yapan Merzifon Emek Platformu, ilçedeki bütün işçileri, işsizleri, çiftçileri, emeklileri, kamu çalışanlarını, gençleri ve odaları "İşimize, Ekmeğimize ve Ülkemizin Çıkarlarına Sahip Çıkalım" adı altında düzenlenecek basın açıklamasına çağırdı.

IMF anlaşmalarıÇorum Emek Platformu, 1 Aralık'a 500 afiş asarak ve 7500 bildiri dağıtarak hazırlandı. Tür Köy-Sen ve YİTED mitinge kendi pankatları altında kitlesel katılacaklarını duyurdular. Öte yandan EMEP Kadın Kolları da yaptığı basın açıklamasında, eyleme bütün güçleriyle katılacaklarını bildirdiler. DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Sebahattin Eruyanık da Trakyalı emekçileri 1 Aralık'ta Edirne İlhan Koman Parkı'nda buluşmaya çağırdı. Türkiye'nin tarihinin en ağır ekonomik ve siyasal krizi yaşadığını belirten Eruyanık, IMF ve Dünya Bankası ile imzalanan anlaşmaların iptal edilmesini, iç ve dış borçların dondurulmasını, banka hortumcularının mallarına el konulmasını istedi. Özelleştirmenin durdurulması gerektiğini de ifade eden Eruyanık, emekçileri bu talepler etrafında birleşmek için İlhan Koman Parkı'na çağırdı.

Herkesin mitingiAdana Emek Platformu, hükümetin uyguladığı politikalara ve 2002 bütçesine karşı Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirilecek mitingin tüm emekçilerin mitingi olduğunu belirtti. Emek Platformu Dönem Sözcüsü Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, "Hükümet emeğe ve emeğin taleplerine karşı mevcut çizgisinde ısrarla devam etmektedir. Ülkeyi işsizle, yoksulla dolduran bu çizgi Türkiye'de yaşayan büyük çoğunluğun ve çalışanın kazanılmış haklarına, daha da ötesi canına kastetmektedir. Platform; bu kötü gidişi çalışanların lehine bir ortama dönüştürmek istemektedir. Bunun için tüm halkımızı bu mitinge katılmaya çağırmaktadır" dedi.

Sahip çıkalım! Mersin Emek Platformu üyeleri ise dağıttıkları el ilanları ile mitinge katılım çağrısı yaptı. İlanlarda, kazanılmış haklara yapılan saldırıların yanı sıra, "emekçilerin siyaset yapma hakkı, barış, IMF yasalarının ve emperyalistlerle yapılan anlaşmaların iptali için" ve "bağımsız, demokratik bir Türkiye için" eyleme ve Emek Programı'na sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Tarsus mitinge hazırTarsus'ta Emek Platformu bileşenlerinden KESK, Eczacılar Odası, Emekli-Sen, Diş Hekimleri Derneği yarın Kleopatra Meydanı'nda toplanıp Cumhuriyet Alanı'na yürüyecekler. Tarsus'ta Emek Platformu'nun yaptığı toplantıya TEKSİF gibi kimi sendika şubelerinin "Yukarıdan bilgi gelmedi" gerekçesiyle toplantıya katılmadığı bildirilirken, İşçi Emeklileri Cemiyeti temsilcisinin ise "Ramazan ayında eylem mi olur" diyerek mitinge katılmayacakları öğrenildi.

İşyerlerinde toplantıElazığ'da ise 1 Aralık eylemine hazırlanan KESK, işyerlerinde üyelerine duyuru yapmanın yanı sıra işyeri temsilcileriyle de toplantı yaptı. Bunun dışında Emek Platformu bileşenleri de bildiri dağıtımı, ses aracı, televizyon ve radyo programları ile bu eyleme çağrı yapacaklar. Kayseri'de Emek Plaformu'nu oluşturan kuruluşlar miting için başvuruda bulundu.

Tuncelililer sokaktaMiting çalışmalarını işyerlerinde sürdüren Tunceli Sendikalar Platformu, oluşturdukları işyeri komiteleri ile eyleme kitlesel katılım hedefliyor. Özellikle Köy Hizmetleri'nden yoğun katılımın beklendiği eylem öncesinde yapılan işyeri toplantılarına da işçilerin ilgi gösterdiği bildirildi. Türk-İş Tunceli İl Temsilcisi Kadir Evin, "Mitinge izin verseler de vermeseler de sokağa çıkacağız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

DGM Yasası'nda söz yine Meclis'in

SONRAKİ HABER

Direnişte geçen 100 gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...